elipsa

obrabeni na klasice
Odpovědět
maverick

2. 9. 2010, 2:46

existuje nějakej způsob, jak na klasice vyrobit elipsu? ať už soustružením nebo frézováním?
dík
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 9. 2010, 2:58

Viděl jsem u jednoho truhláře zařízení na dělání elipsy které fungovalo přesně podle obrázku 2 na téhle stránce:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nothing_gr ... ng_grinder
Ale honil tím jenom vrchní frézu když dělal oválná okénka do dveří.
Aleš Procháska
TOMI BOY

3. 9. 2010, 6:11

sikovny spôsob... ale to by slo asi fakt len na drevo plast a materialy s podobou pevnostou. Ako učeň som takuto istu otazku dal svojmu majstrovy na praxy. riesenie je jednoduche otocny stol no vyroba elipsi je uz makacka. elipsa su len 4 kruznice zcoho maju 2 a 2 rovnaky polomer najpr sme vyfrezovali tie večšie kruznice a potom tie male, ale za to nastavovanie to nestoji. Vdaka bohu za toho mudreho cloveka ktory vymysel CNC :D :D
rawen
Sponzor fora

3. 9. 2010, 6:50

TOMI BOY píše:sikovny spôsob... ale to by slo asi fakt len na drevo plast a materialy s podobou pevnostou. Ako učeň som takuto istu otazku dal svojmu majstrovy na praxy. riesenie je jednoduche otocny stol no vyroba elipsi je uz makacka. elipsa su len 4 kruznice zcoho maju 2 a 2 rovnaky polomer najpr sme vyfrezovali tie večšie kruznice a potom tie male, ale za to nastavovanie to nestoji. Vdaka bohu za toho mudreho cloveka ktory vymysel CNC :D :D
Ovšem tato metoda je přibližná (viz. analytické rovnice elipsy, kružnice), jednak muíš trefit tečnou návaznost mezi kružnicemi, aby ti čtyřikrát vyšla podobně a druhak při větších rozměrech díla to bude stejně řvát...

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
maverick

3. 9. 2010, 6:51

jsme tu elipsu zrovna probírali ve škole, tak jsem dumal jak by šla vytvořit, ty kružnice mě napadly, ale jak bylo řečeno, není to zcela přesný

snad jen udělat nejakou velkou elipsu, kde to zle ještě vcelku narýsovat v nějaké rozumné přesnosti a pak to na kopírovací frézce zmenšit, a tu zmenšenou potom použít v přípravku jako předlohu, takle by to asi dělali naši dědové, co ještě neměli cnc :lol:
takže závěr asi takovej, že si doma elipsu nevyrobím, je to politováníhodné, zamrzí to, ale to je asi vše co s tím udělám
nezbývá než pořídit cnc :lol:
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 9. 2010, 8:48

Pokud na vertikální frézce vyklopíš vřeteno o určitý úhel, tak podélným posuvem jsi schopen vyfrézovat půlku elipsy, ale bohužel jen jako negativ. Jak to překlopit do pozitivu, to nevím, snad na kopírovací frézce?

Ale raději začni stavět CNC frézku. Zaprvé budeš mít smysluplnou náplň pro své konvenční stroje, a zadruhé se to bude hodit. Já to cítím každý den, že bez CNC je člověk o hodně míň konkurenceschopný. Bohužel času mám málo. Pro Tebe to asi zase bude finanční problém. Holt každý věk má své výhody a nevýhody :)
Petr Spáčil
maverick

4. 9. 2010, 8:40

nejsnáz to pujde asi opravdu na cnc, ale na to si musím ještě opravdu chvíli počkat
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“