Intel 8085
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Nema nekdo v supliku ? Nebo na starych deskach, radicich.
Intel 8085 -8bit procesor
Intel P8275 -programmable CRT Controller
SAB8256A-P -multi-function uart
D8237AC-5
Intel 8085 -8bit procesor
Intel P8275 -programmable CRT Controller
SAB8256A-P -multi-function uart
D8237AC-5
Naposledy upravil(a) Radek-B dne 8. 9. 2010, 12:24, celkem upraveno 1 x.
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
8256A budu mít na 100 procent, jen si jí budeš muset vypájet.
Po 8275 se ti podívám, tuším, na čem by mohla být.
S originál Intel 8085 bude asi problém, to je dost raritní brouk. Byl dost tvrdě hlídanej vývoz, používal se ve vesmírném programu. Nešlo by ho nahradit Z80kou (měla by být s 8085 zpětně kompatibilní), kterou seženeš spíš ?
Tak pokud to počká do vákendu, přeberu staré zásoby.
Po 8275 se ti podívám, tuším, na čem by mohla být.
S originál Intel 8085 bude asi problém, to je dost raritní brouk. Byl dost tvrdě hlídanej vývoz, používal se ve vesmírném programu. Nešlo by ho nahradit Z80kou (měla by být s 8085 zpětně kompatibilní), kterou seženeš spíš ?
Tak pokud to počká do vákendu, přeberu staré zásoby.
SABLE-2015
Obávám se, že I8085 Z80 nahradit nepůjde ani omylem. Zapojení vývodů mají zcela odlišné a instrukčně jsou (jestli se nemýlím) kompatibilní jen na úrovni instrukcí společných s I8080, ze které oba CPU vycházejí.
Btw... ani jeden z vypsaných IO bohužel doma taky nemám.
Btw... ani jeden z vypsaných IO bohužel doma taky nemám.
8085 má proti 8080 jen 2 nové instrukce a umí pustit kód pro 8080. Z80 umí mód binární kompatibility s 8080 také. Nicméně přímo nahradit mezi sebou bez úprav zapojení nejdou. Samozřejmě záleží na tom, do čeho to chce. Já vycházel z toho, že to má být nějaká vlastní konstrukce (podle toho, že schání nejenom procesor, ale i periférie) a pokud bude navrhovat desku, tak pinová nekompatibilita není zas takový problém.
SABLE-2015
Hmm, měl jsem dojem, že 8085 toho umí oproti 8080 víc, ale přiznávám, že jsem ji nikdy prakticky nepoužíval. Musel bych si dohledat podrobnosti.
Z80 naopak jako dlouholetý (nikoli bývalý) uživatel ZX Spectra znám velmi dobře. Pokud bych se měl rozhodovat mezi osmibitovými CPU, tak neváhám a volím Z80. Když už nic jiného, tak je pro ní na netu ke stažení spousta hotových zdrojáků a všelijakých jednoduchých zapojení. Počítačů, kde se používala, byly desítky a i ty jsou často dobře zdokumentované a lze se z nich inspirovat.
Na druhou stranu, kdybych měl vyvíjet cokoli malého, levného s CPU + UART a časovače, tak bych volil AVR 8 (třeba AT Mega 8, 16, 32 ...). Je to jedno pouzdro se spoustou periferií uvnitř. Dá se to dobře programovat v C pod Linuxem a jinými OS (Wokna nepoužívám, ale pokud vím, je Atmel podporován velmi dobře) a pro nejzákladnější zapojení s trochou nadsázky stačí zdroj a pár odporů. Dokumetace je k tomu podrobná a přehledná rovnou od výrobce. K samotnému programování stačí software (AVG GCC atd..., UISP nebo AVR DUDE) + pár drátů mezi LPT a MCU.
Z80 naopak jako dlouholetý (nikoli bývalý) uživatel ZX Spectra znám velmi dobře. Pokud bych se měl rozhodovat mezi osmibitovými CPU, tak neváhám a volím Z80. Když už nic jiného, tak je pro ní na netu ke stažení spousta hotových zdrojáků a všelijakých jednoduchých zapojení. Počítačů, kde se používala, byly desítky a i ty jsou často dobře zdokumentované a lze se z nich inspirovat.
Na druhou stranu, kdybych měl vyvíjet cokoli malého, levného s CPU + UART a časovače, tak bych volil AVR 8 (třeba AT Mega 8, 16, 32 ...). Je to jedno pouzdro se spoustou periferií uvnitř. Dá se to dobře programovat v C pod Linuxem a jinými OS (Wokna nepoužívám, ale pokud vím, je Atmel podporován velmi dobře) a pro nejzákladnější zapojení s trochou nadsázky stačí zdroj a pár odporů. Dokumetace je k tomu podrobná a přehledná rovnou od výrobce. K samotnému programování stačí software (AVG GCC atd..., UISP nebo AVR DUDE) + pár drátů mezi LPT a MCU.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Neni to na nove zarizeni, je to pokus o opravu stareho PC20 od robosoft k rizeni ohranovaciho lisu. Nekdo se na tom nehezky podepsal.
RADEK
RADEK
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Tak to ti nezávidím. Ta 8085 se bude shánět fakt špatně. Do zemí RVHP se v podstatě legálně neměla dostat. Zkus tohle: http://cgi.ebay.com/8085-Microprocessor ... 3efac6d79b
SABLE-2015
No hlavně se na rozdíl od toho 8085 pořád vyrábí.Cygnus píše:Pokud bych se měl rozhodovat mezi osmibitovými CPU, tak neváhám a volím Z80. Když už nic jiného, tak je pro ní na netu ke stažení spousta hotových zdrojáků a všelijakých jednoduchých zapojení.
SABLE-2015
-
Mam 8085 ale od Toshiba ak jeto ešte aktualne mozem ho poslat
A to já mám pro tebe ještě špatnou zprávu v tom, že nemůžu najít krabici, kam házím zbytky starých osmibitových počítačů. Jsem se za poslední 2 roky 2x stěhoval. Příští víkend jedu přěbírat sklep kde jsem bydlel před 2 roky, tak snad tam.
SABLE-2015
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Prikladam par fotek toho jak to pokracuje. Ted resim to , ze system chce iniciovat parametry z disketovky, ale ta samozrejmne nemaka
.
Prosim pokud mate nejakou dobrou radu jak zjistit, overit co je spatne, piste , piste a piste. Mne doba 8 bitovych pocitacu + disketa, trosku minula.
RADEK

Prosim pokud mate nejakou dobrou radu jak zjistit, overit co je spatne, piste , piste a piste. Mne doba 8 bitovych pocitacu + disketa, trosku minula.
RADEK
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Takže ten UART a CRT kontroler už nepotřebuješ ? Si alespoň ušetřím přebírání sklepa u bejvalky.
SABLE-2015