tachus42

klenco

17. 9. 2010, 12:59

Zdravim, chcem sa spytat, ci sa uz niekto stretol, resp. pouzíva tento driver http://pminmo.com/3axis/3axis.htm
diky
madmed

17. 9. 2010, 1:29

Ja ho pouzivam, stavba bez potizi, funguje taky OK, ale je to jen unipolar, takze zadny divy.
klenco

17. 9. 2010, 2:00

madmed píše:Ja ho pouzivam, stavba bez potizi, funguje taky OK, ale je to jen unipolar, takze zadny divy.
zadny divy ? moc sa nevyznam ...ake su nevyhody (obmedzenia) ?
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 9. 2010, 7:12

Zalezi na co to chces, na jakou masinku?
klenco

17. 9. 2010, 9:48

Pavelono píše:Zalezi na co to chces, na jakou masinku?
no na uvod poviem ze som v tomto uplny novacik..... predstavujem si jednoduche 3 ose NC riadenie stolarskej frezy.... konstrukcne to uz mam vcelku premyslene .. kedze ide o obrabanie prevazne makkeho dreva asi nebudem musiet dbat na nejaku extra tuhost takehto CNC. rozmerovo to cchem asi 2x1x0,5 m (obrabanie casti dvery a taaaak). Posuv X by som cchel realizovat vedenim ktore by posuvalo portal na ktorom by bol posuv Y a Z. Na vsetky posuvy chcem lin. vedenia http://www.igus.cz/wpck/default.aspx?PageNr=1998 s trapezovym posuvom ....
ako riadenie cchem pouzit spomenuty driver tachus42 a soft. MACH3
pájač

17. 9. 2010, 10:47

V tom prípade musíš na ten driver zabudnúť a postaviť , alebo kúpiť niečo lepšie. 8)
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
klenco

18. 9. 2010, 6:03

pájač píše:V tom prípade musíš na ten driver zabudnúť a postaviť , alebo kúpiť niečo lepšie. 8)
ked napises nieco taketo, tak mi prosim aspon vysvetli preco? :) nech teda viem na co sa mam zameriavat.
pájač

18. 9. 2010, 6:43

Ten stroj bude pravdepodobne dosť vyťažený a tomu musí odpovedať aj elektronika. Pozri tu : http://www.cncshop.cz/drivery-pro-km_c
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2010, 8:06

klenco píše:
pájač píše:V tom prípade musíš na ten driver zabudnúť a postaviť , alebo kúpiť niečo lepšie. 8)
ked napises nieco taketo, tak mi prosim aspon vysvetli preco? :) nech teda viem na co sa mam zameriavat.
Podle tvých rozměru Cnc, jaký si představuješ že tam dáš KM motory? Ten driver to nezvládne pač tam budeš muset dát silnější Km. Trapézové matky tam budeš dávat jaký? Odlejvané nebo ty plastové jdou stuha po šroubech a to vyžaduje silnější KM. A spousta věci kolem.
Jak říká pajač musíš na to dát silnější driver.
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2010, 8:14

Ještě k těmto posuvům , víš kolik budou stát na tu tvojí mašinku? To tě vyjdou líp podepřené tyče a to co ušetříš vrazíš do drivru :wink:
Gulliver64

18. 9. 2010, 8:35

klenco, aniž bych ti chtěl brát vítr z plachet tvého nadšení, stav pro začátek něco menšího. rozhodně ne 2000x1000x500 ! na menším stroji si vyzkoušíš a odladíš spoustu věcí za mnohem méně peněz, námahy a času. když mluvím o penězích, jakou máš představu o rozpočtu? jaké máš možnosti vlastní a cizí výroby? kolik máš času? budeš ten stroj (ten velký) používat v profi praxi? toto jsou dosti zásadní otázky na které musíš odpovědět, pokud chceš relevantně poradit. nejde dát konkrétní odpověď na všeobecnou otázku.
doufám že jsem tě moc neodradil. neber můj příspěvek jako výtku, ale jako dobře míněnou radu mírně zkušenějšího :-).
klenco

18. 9. 2010, 9:31

Gulliver64 píše:klenco, aniž bych ti chtěl brát vítr z plachet tvého nadšení, stav pro začátek něco menšího. rozhodně ne 2000x1000x500 ! na menším stroji si vyzkoušíš a odladíš spoustu věcí za mnohem méně peněz, námahy a času. když mluvím o penězích, jakou máš představu o rozpočtu? jaké máš možnosti vlastní a cizí výroby? kolik máš času? budeš ten stroj (ten velký) používat v profi praxi? toto jsou dosti zásadní otázky na které musíš odpovědět, pokud chceš relevantně poradit. nejde dát konkrétní odpověď na všeobecnou otázku.
doufám že jsem tě moc neodradil. neber můj příspěvek jako výtku, ale jako dobře míněnou radu mírně zkušenějšího :-).
chcem to vyuzivat v stolarskej dielni ( frezovanie casti dveri, kuch. liniek, grazovych bran,....) takze to musi byt trocha rozmernejsie. Na stavanie skusobnych mensich verzii nemam cas ani prostriedky.... co sa tyka nosnej konstrukcia tak tam nevidim problem ( ani material ani zostavenie), len nemamjasno ako vymyslim tie vodiace casti ( aky typ vedenia a taaak...) aby boli financne co najunosnejsie.
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2010, 12:40

Já to vidím na minimálně 60000 kč a to leda že si spoustu věcí uděláš sám a spoustu věcí máš ty sám.
Jaká byla tvá finanční představa? :wink:
pájač

18. 9. 2010, 1:23

Pokiaľ to chceš na frézovanie dreva tak na nejakej stovke nezáleží. Myslím , že s presnosťou na nejaké desatinky v pohode vystačíš , takže môžeš konštrukciu spraviť z jokloviny na čom ušetríš prostriedky na kvalitnejšie krokáče , elektroniku, vedenia , vreteno . Ja som staval frézku 750x450x150 z profilov BoschRexroth , mal som aj vlastné veci a aj tak ma to dosiaľ stálo cez 3000.- € Obrázek
GMAN

19. 9. 2010, 1:25

Souhlasím s Gulliverem, sám jsem touto cestou šel, postavil jsem si malou mašinku(Trona+) a už vím, že bych do cnc nikdy nepoužil kluzné vedení od igusu, myslím, že je vhodné na různé dopravníky a na stroje, kde není kladen důraz na tak velikou přesnost jako je tomu u cnc frézy. Přecijen je to kluzné vedení, kde se tře celý povrch vozíku o povrch kolejnice, proto je mezi vozíkem a kolejnicí vůle, jinak by to bylo jak přidřený. Pokud budeš frézovat malým nástrojem, tak to moc nepoznáš, ale když tam nasadíš 8 frézu a pořádně jí proženeš, tak se ty nepřesnosti projeví.
Rozjezd osy Z 500mm mi přijde opravdu dost, zamysli se nad tím, jestli to někdy využiješ, říkáš, že chceš frézovat dveře, vrata a ostatní deskový materiál. Ale 500mm silné dveře nemají snad ani na sejfu v bance :-) Podívej se na komerčně prodávané cnc routery a všimni se, že žádný z nich nebude mít tak vysoký zdvih osy Z.
Veliký pracovní stůl a krokové motory taky asi nebudou nejlepší volba, frézka bude vzhledem k velikosti stolu pomalá, než přejede celý stůl, tak se z toho zblázníš. Já frézuju rychlostí 2300mm/min, vyšší rychlostí frézku nepouštím, protože motory ztrácí moment a bojím se, že by při zátěži mohl nějaký krok vynechat.. Zpočátku mi rychlost přišla svižná, ale když se frézuje více kusů, tak mi to přijde děsně pomalé, přecijen to přejede stůl od začátku na konec až za půl minuty :-( Tím pádem bych uvažoval o servech.
Ovšem vše záleží na tom, jak často hodláš frézku používat, pokud poběží párkrát v měsíci, tak na rychlosti nesejde, prostě si počkáš, ovšem pokud pojede každý den, tak by se vyplatilo zainvestovat do rychlosti..
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“