Frézování fazety na ALU

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Jiří Malena

19. 9. 2010, 11:18

Zdravím odborníky na tomto fóru. Chci si postavit obyčejnou ohraňovačku na ALU díly a to z truhlářské horní frézky a nějakého podélného vedení s mot.posuvem a potřeboval bych poradit. Jsem naprostý laik ve vašem oboru, o to více si budu vážit vaší pomoci.
Díly jsou nábytkové kování z nějaké slitiny ALU o rozměrech cca 500x20X5mm a já potřebuji z pohledové strany odfrézovávat po celém obvodu 1mm okrasnou fazetku s pokud možno co nejhladším povrchem. CNC by bylo nejvhodnější , ale nemám na ně finance ani hlavu :(
Nejradeji bych koupil hotový stůl s podélným mot.posuvem (nebo rovnou 2D frézku) a nějakým svěrákem.(Díly by se tedy bohužel musely na každou hranu otáčet). Uvažuji i o jeho výrobě z kuličkových posuvů Hettich Quantum, ale s mot.posuvem bych si asi neporadil. Poraďte nebo nabídněte,prosím.
Dále potřebuji poradit s výběrem frézy na tuto pohledovou okrasnou fazetku.Předpokládám frézování bez chladící kapaliny(max.chlazení vzduchem-bude následovat lakování). Díky za každou informaci.
Lak
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2010, 12:10

Nebylo by lepší udělat jen stůl s příložkou a přísuv materiálu do záběru řešit čistě ručně (pomocí dřevěného nebo plastového přípravku)? Mám na mysli něco jako truhlářskou spodní frézku ale menší.

Nástroj samozřejmě monolitický karbidový, povlakovaný, speciál na hliník. Ten by možná fungoval i bez toho chlazení (či spíše mazání, u hliníku je důležitější mazat než chladit).
Aleš Procháska
ivčo
Sponzor fora

19. 9. 2010, 12:52

milimetrovou fazetku uděláš bez CNC a bez dalších vymýšlenin horní frézkou. Lepší bude, když bude upevněná do stolu a podle pravítka to krásně půjde. Jako to doporučuje kolega prochaska o příspěvek výše. Srážel jsem takto hrany u některých dílů na svém CNC :D Zbytečně si nekomplikuj život.
Nebo to prodává např.FERM, jestli se nepletu..
Jiří Malena

19. 9. 2010, 2:19

To je rychlost, asi to tu frčí :P
Vaše nápady byly zprvu i mými, jen do té doby, co jsem si poškrábal už nalakovaný díl třením o stůl. Možná by opravdu stačil jen ruční posuv nějakého přípravku, ale jak bude vypadat stopa po nástroji na fazetě?
Při mých pokusech byla trošičku zubatá. Možná to bylo i použitím obyčejné levné truhlářské stopkové dvoubřité frézy. Někde jsem slyšel,že se na tento účel používá jednobřitý nástroj při vysokých otáčkách.
Lak
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2010, 2:41

Ono se to nedá frézovat před lakováním? Pak bych asi navrhoval kluznou plochu z teflonu. Teprve kdyby se ukázalo, že to opravdu jinak nejde tak bych použil nějaké lineární vedení (a zvážit jestli má jezdit obrobek nebo vřeteno), ale nábytkový pojezd fakt ne :-) Na eBay není problém koupit levně nějaké profi lineární vedení a zbastlit to z toho. Stále ještě bez strojního posuvu - ten bude muset být buď perfektně udělaný nebo je lepší to tahat ručně. Když bude ta pohyblivá část dostatečně těžká tak se to dá vést celkem plynule, frézovával jsem takhle hrany plexiskla a nebylo vidět je-li to tahané ručně nebo strojně.

Jaký profil má mít ta fazetka?
Aleš Procháska
Jiří Malena

19. 9. 2010, 5:20

Fazetka musí být absolutně vyhlazená beze stop po nástroji (teda alespoň pokud možno co nejvíce) a je pod úhlem 45 stupňů. Je to na designové madla do kuchyní a fazetka se musí frézovat až po laku (třeba červená metalíza) a vytvoří krásný stříbrný rámeček. Potom se celá úchytka zalakuje bezbarvým lakem a je to klenot :shock: Proto ty odborné dotazy na vás, pánové. Jsem výtvarník a rád si rozšířím obzory :)
První kousky jsem nechal dělat na velkém CNC, sladili jsme otáčky a posuv, až to bylo ono. Jenže nemůžu pořád v té firmě s takovými prkotinami otravovat a taky mě vadí ta "fabrická mastnota a přístup".
Takže z těchto důvodů chci být samostatný a musím něco vymyslet. Líbí se mi vize horní frézky s posuvným stolem (nebo naopak) a jak radíte, tak s lineárním posuvem. Zase tak moc šetřit nemusím 8) a je to pro mě určitá výzva.
Lak
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2010, 7:40

Já srážím hrany většinou tímto způsobem:
http://www.krutor.cz/manufacturing/tron/14.jpg

To ložisko je samozřejmě přesně v ose nástroje. Výhoda je, že se takto dají srážet nejen rovné hrany, ale jakýkoliv tvar s konstantní tloušťkou. Jiná (a lepší) varianta je stůl, v něm díra a z ní trčí nástroj, na jehož konci je ložisko.

Na velké kusy také používám toto:
http://www.uni-max.cz/srazecka-hran-rucni/d/

Bohužel všechno je to založeno na tom, že výrobkem jezdíme po nějaké desce. I když bude teflonová, tak to nebude 100%ní, protože špony se dostanou mezi podložku a výrobek, a vydřou tam cestičky jak od kůrovce :) Snad by pomohlo přelepit lakovanou plochu krycí ochrannou fólií, ale uznávám, že to je poněkud nesystémové řešení.

Jednu dobu jsem používal i tohle:
http://www.krutor.cz/manufacturing/tron/05.jpg (soustruh je vypnutý, vřeteno slouží jen jako držák nože, jedu ručně saněmi)

Výhodou je povrch bez stop po frézování, protože se prostě nic nefrézuje, je to v podstatě obrážení či hoblování. Dají se ale brát tak 2 desetiny, takže pro 1 mm fazetku už je to dost pracné.

Při frézování bude stopa po nástroji vždy vidět. Samozřejmě čím větší budou otáčky v porovnání s posuvem, tím bude stopa jemnější a míň patrná. Pomůže i větší průměr nástroje.

Je tu ale zásadní problém s ručním posuvem: Mnohem lepšího povrchu dosáhnete při sousledném frézování. Bohužel sousledné frézování ručním posuvem je velmi nebezpečné, protože nástroj Vám snadno obrobek natáhne, vcucne, vybřinkne z ruky. Mnohem snazší a bezpečnější je tlačit obrobek proti otáčkám (tedy frézovat nesousledně), ale tam vzniká ošklivý povrch. Pomůže lepší slitina a mazat. Bohužel slitina, o které se bavíte, je pravděpodobně 6060, což je relativně shit, a o mazání asi nechcete ani slyšet.

Takže to zas tak jednoduché není. Opravdu by bylo ideální mít lineární vedení a strojní posuv kuličkovým šroubem. Neboli vítej do světa CNC :D
Petr Spáčil
QNX
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2010, 8:05

Možná by bylo dobré uvést, jaký je max. rozpočet na to zařízení/přípravek.
Jiří Malena

19. 9. 2010, 8:20

Krutore, díky za přivítání do toho vašeho světa CNC :P V podstatě jsem spokojen, že to takto dopadlo. Jsem už pevně rozhodnutý pořídit si (samozřejmě za pomoci znalého kamaráda) lineární vedení se strojním posuvem a moc se na tu práci těším. Profesionální CNC vzhledem k charakteru mé práce dříve či později bude následovat :D Bohužel (nebo bohudík) to bude muset být i s obsluhou :? Ty vaše programy mi už do mé opotřebované hlavy nikdo nenacpe :(
Takže hned zítra úkoluju kamaráda na ty komponenty a ať už to frčííííí...
Ještě jednou díky za vaše rady,jste borci a váš web je super!
Lak
Jiří Malena

19. 9. 2010, 8:25

Rozpočet není limitující,jen je prozatím zbytečné, aby u mne v této fázi vývoje víceméně zahálelo drahé CNC ( stejně zatím bez fundované obsluhy :( )
Lak
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2010, 9:54

Jiří Malena píše:taky mě vadí ta "fabrická mastnota a přístup".
:D to si dovedu představit ... "že je to poškrábané? Ale drsnost 1.6 to splňuje, tak v čem je teda problém?"
Aleš Procháska
Jiří Malena

20. 9. 2010, 7:45

V případě posunu dílu po stole nebo vodící liště se mi poškrábe už předem nalakovaná plocha. Stupeň drsnosti se týká asi obrobené plochy fazetky ale v těchto údajích se nevyznám.
Na fotkách to není patrné, ale jedná se o metalízy, které jsou velice náchylné na otěr.
Jinak jsem dal na radu Krutora a pořeším to lineárním vedením se strojním posuvem.Nevím,co bude jezdit a co bude statické, ale třeba mi ještě poradíte. :)
Nebo od někoho z vás odkoupím už něco hotového. :)
Přílohy
ALU madlo.JPG
IMG_2759.JPG
Lak
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2010, 8:48

Když je to takhle malinké tak bude asi nejjednodušší nechat jezdit stůl, bude malý a vejde se na jediné lineární vedení se dvěma vozíky. Pohon by mohl být ozubeným řemenem, s asynchronním motorem s měničem (pomalu tam, rychle zpátky).
Aleš Procháska
Jiří Malena

20. 9. 2010, 9:08

Aleši, díky za radu. Díly jsou dlouhé od 150 do 500mm,na fotce je 220mm.
Ten návrh pohonu je dobrý nápad, původně jsem myslel, že se díl bude otáčet v každé úvrati, takže by se frézovalo v obou směrech. Ale to je asi moje laická představa :)
Asi bych uvítal nabídku někoho z vás na zhotovení (nebo odkoupení) tohoto vedení i s motorem. Přece jenom víc rozumím barvám, než strojařině :)
Lak
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2010, 9:49

Výrobu toho strojku bohužel nabídnout nemůžu, mám toho teď šíleně moc, tak se jen tahle vykecávám :-) Samozřejmě by to šlo udělat tak, že by to frézovalo obousměrně, ale lepší povrch je při sousledném frézování (tj. fréza je vlevo od hrany ve směru pohybu). Ještě jsem kouknul na řezné podmínky strojního srážení hran, moje nejobvyklejší kombinace je čtyřbřitá fazetková fréza průměr 4 mm, 10,000 otáček (víc mi to nedá) a posuv 800 mm/min. Samozřejmě hojně zalévané emulzí, stopy po obrábění okem neviditelné.
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“