Já jsem udělal jen to nejnutnější - takže ŽL, registrace na FÚ, a zdravotní a sociální pojištění. Nic víc. Ale je fakt, že to mám nejjednodušší jak to může být - dílnu mám v kotelně rodinného domu, nejsem plátcem DPH, nemám žádné zaměstnance, náklady uplatňuju paušálem, žádné leasingy ani stroje na odpisy. Již 6 let si vystačím s tím, že v březnu oběhnu FÚ, VZP a OSSZ.
Ale před pár lety měli sousedi návštěvu, nějaký strýček z Prahy, a zaparkoval mi před garáží. Tak jsem mu dal za stěrač veselý vzkaz o tom, co si o tom myslím. A za 3 týdny jsem měl návštěvu já, ale z živnostenského úřadu, protože milý strýček pracoval na pražské pobočce

Mimochodem, kontrola ŽÚ je prý vždy pouze na udání. Byl jsem z toho celkem vyklepanej, ale co už, nechal jsem tomu volný průběh, jenom jsem si koupil hasicí přístroj. Kontrola přišla, vytkli mi že nemám ceduli na dveřích, a pak chtěli vidět jen faktury, jestli tam nepíšu něco, co nespadá pod můj ŽL, což jsem měl cajk. Do dílny kupovidu ani nechtěli nakouknout, takže pohoda.
Teoreticky asi může přijít kontrola z ČOI, hasiči, elektrikáři, bezpečáci obecně, životní prostředí atd, ale to obrábění je takový docela neutrální, že je to asi příliš neláká.
Jedna rada: Pokud budeš mít jako já dílnu doma, tak ji neuváděj v žádosti o ŽL v kolonce Provozovna. Já tuto chybu udělal, a pak mně ŽÚ vytkl, že tu dílnu nemám zkolaudovanou. Dostal jsem 1 rok na nápravu věci, ale řekli mi, že to už překontrolovávat nebudou. Tak jsem to neřešil, protože si myslím, že bych si dost načúral do bot.
Moje zásada tedy je: nehas co Tě nepálí