Rozjetí kovo dílny co se musí splňit

Josse
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2010, 2:26

Nazdar! Chci začít podnikat ale nikde jsem se nedozvěděl nic konkretního všude jen samé všeobecné žvásty...
Chci vědět co musím splňovat , asi nepujde si jen tak postavit stroj do dilny a začít si makat , to by na mě asi za chvilku přiletěli z čojky , životního prostředí , finančaku a kdoví odkuď všude ještě...
Teoreticky celkem vim založit živnost atd ale nerad bych na něco zapomněl.
Chci si pořídit maly dlouhotočny automat a přitom ještě pracovat , jsem vyučeny obráběč kovu a tento rok končím s nastavbou...

Děkuju za jekekoli postřehy k tematu
(a kdyby někdo měl zakazku na soustruh do max rozměru pruměr 13 a delku 130 a má toho moc tak bych se nezlobil :D )
gnat
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2010, 2:34

Když budeš zjišťovat co všechno musíš, tak v tomhle státě, který dělá všechno proto, aby zlikvidoval živnostníky, nikdy nezačneš podnikat. V tomhle absurdistánu bys například měl mít každý rok novou revizní zprávu na každou rozdvojku, prodlužovačku, lampičku, atd.

Začni tím, že si skočíš na živnosťák pro živnostenský lista tam ti řeknou ty nejzákladnější věci. Určitě tě pak čeká ješte finančák a sociálka. Zbytek se většinou řeší až když přijde kontrola (namátkou např. ČOI, hasiči, IBP, finančák, živnosťák, životní prostředí a spousta dalších dobře placených státních špiclů, co uměj jen škodit, ale běda, když chce člověk od nich nějakou prácié.

Josse píše:(a kdyby někdo měl zakazku na soustruh do max rozměru pruměr 13 a delku 130 a má toho moc tak bych se nezlobil :D )
To je nějakej hodinářskej soustruh ne ?
SABLE-2015
Josse
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2010, 2:45

no ja si řikal že to za pochodu asi bude muset jit taky ale nerad bych abych se chytl na nějakem špeku že o něčem nevedu zaznamy a že mi něco chybí (samo věc kterou vubec nepotřebujete ale někdo nahoře si řekl že by bylo fajn je zařídit...)
gnat píše:To je nějakej hodinářskej soustruh ne ?
No hodinařsky zrovna neni ale je to takovy drobek ale po sečteni plusu a minusu mi vyšel nejlíp ... nejvic asi rozhodlo že po odladěni vyroby je schopen pracovat takřka celou směnu bez toho aby u něj musel někdo čumakovat

všechny větší mají max pruměr 32...
pájač

23. 9. 2010, 5:49

S max. priemerom 13mm a dĺžkou výrobku 130mm sa uživíš moooooooc ťažko . Obrázek
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
Josse
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2010, 6:12

obrobku v tady te rozměrove kategorii je vic než si myslíš a tady tyto male stroje si s nimy poradí mnohem líp ...
bobik

23. 9. 2010, 6:55

Já si pořídil dva živnostňáky. Ale nejsem si jist, zda dobře vedu účetnictví. Pořád uvažuji, že navštívím nějakého daňového poradce ale nikdy mě nevyjde čas. Tak doufám, že až budu mít návštěvu z FÚ, tak nezaplatím na pokutě více, než jsem si stačil přivydělat. :(
Josse
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2010, 7:33

taky se rozhoduju na co všechno živnost .... a nebo rovnou sro ... no jsem v prvni fazi tak se uvidí jak všechno propočítám:)
Avenger

23. 9. 2010, 8:36

Josse píše:taky se rozhoduju na co všechno živnost .... a nebo rovnou sro ... no jsem v prvni fazi tak se uvidí jak všechno propočítám:)
živností si za jedny peníze mužeš dát třeba 20 a přitom vykonávat jen jednu z nich :-)
HANESEK

23. 9. 2010, 9:24

Ahoj,
prvně vyřídit živnostňák,nahlásit zahájení činnosti na finančák,sociální a zdravotní,nevím jak je to u obráběčů ale jestli není nutná nějaká praxe pro zahájení OSVČ.
Pokud budeš makat doma ve svým a nemáš tu konkrétní místnost vedenou na stav.úřadě jako dílnu pro podnikání,měl by sis zažádat o změnu užívání,pozvat si z hygieny člověka který ti řekne jaký má požadavky,ty se daj do zápisu a po splnění by nemělo být dalších námitek,při větší hlučnosti se provádí měření u nejbližších sousedů,to samí hasiči,nějakou revizní správu na elektriku,pak ti to všechny ty instituce přijdou zkolaudovat.
Když budeš podnikat sám tak nejsou tak přísní jako když máš zaměstnance,ale jak se říká všechno je v lidech.
Je toho ještě daleko víc,ale pro ten začátek aby ti hned nešlápli za krk to stačí.

Ať se daří Hanések
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2010, 9:29

Já jsem udělal jen to nejnutnější - takže ŽL, registrace na FÚ, a zdravotní a sociální pojištění. Nic víc. Ale je fakt, že to mám nejjednodušší jak to může být - dílnu mám v kotelně rodinného domu, nejsem plátcem DPH, nemám žádné zaměstnance, náklady uplatňuju paušálem, žádné leasingy ani stroje na odpisy. Již 6 let si vystačím s tím, že v březnu oběhnu FÚ, VZP a OSSZ.

Ale před pár lety měli sousedi návštěvu, nějaký strýček z Prahy, a zaparkoval mi před garáží. Tak jsem mu dal za stěrač veselý vzkaz o tom, co si o tom myslím. A za 3 týdny jsem měl návštěvu já, ale z živnostenského úřadu, protože milý strýček pracoval na pražské pobočce :D Mimochodem, kontrola ŽÚ je prý vždy pouze na udání. Byl jsem z toho celkem vyklepanej, ale co už, nechal jsem tomu volný průběh, jenom jsem si koupil hasicí přístroj. Kontrola přišla, vytkli mi že nemám ceduli na dveřích, a pak chtěli vidět jen faktury, jestli tam nepíšu něco, co nespadá pod můj ŽL, což jsem měl cajk. Do dílny kupovidu ani nechtěli nakouknout, takže pohoda.

Teoreticky asi může přijít kontrola z ČOI, hasiči, elektrikáři, bezpečáci obecně, životní prostředí atd, ale to obrábění je takový docela neutrální, že je to asi příliš neláká.

Jedna rada: Pokud budeš mít jako já dílnu doma, tak ji neuváděj v žádosti o ŽL v kolonce Provozovna. Já tuto chybu udělal, a pak mně ŽÚ vytkl, že tu dílnu nemám zkolaudovanou. Dostal jsem 1 rok na nápravu věci, ale řekli mi, že to už překontrolovávat nebudou. Tak jsem to neřešil, protože si myslím, že bych si dost načúral do bot.

Moje zásada tedy je: nehas co Tě nepálí :D
Petr Spáčil
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2010, 6:06

Nejlepší je žádnou provozovnu nemít... Na úřadě to někdy (údajně) těžko vydýchávají ale dle zákona je to v pořádku :D Osobně jsem to ale nevyzkoušel, mám s.r.o. a tam se už takhle kličkovat nedá.

Hlavní je nedělat divné věci - například nebýt ve ztrátě (až na období rozjezdu podnikání), nenechat si vracet příliš mnoho DPH, nemít výkyvy v daňových povinnostech, prostě se tvářit jako malý spokojený podnikatel bez invence a ambicí. Pak jsou úřady v klidu a nebuzerují.
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2010, 6:07

Krutor píše:...jenom jsem si koupil hasicí přístroj...
Ten jsem si pořídil tak jako tak a už se mi i dvakrát docela hodil :-) Stojí to pár kaček, rozhodně doporučuji :-)
Aleš Procháska
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2010, 9:11

U provozovny doporučuji mít jednu papírovou (stačí fiktivní pronájem) a pak si někde zřiď vlastní dílnu. Pokud nebudeš dělat v okolí nějaký velký bordel, nikoho to zajímat nebude. No a pokud ti do té dílny bude chtít někdo lézt, tak ho před vstupem požádej o předložení soudního povolení k domácí prohlídce (nebo prohlídce nebytových prostor).
Josse
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2010, 12:54

všem dik za rady ... ještě nevíte někdo o dodavateli materialu na moravě? mosaz v h9 ale ocel i hliník by se taky hodil ....
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2010, 2:21

modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“