BluPix píše:Díky za odkaz. S mojí angličtinou to budu studovat asi delší dobu.
Regulovat proud se zatím nechystám, nepotřebuji až tak extrémní přesnost a ani nepotřebuji zachovávat kompatibilitu s nějakým sw.
Zatím jsem předpokládal, že na začátku kroku teče motorem největší proud a postupně se snižuje. Tak jsem myslel že ho budu měřit a při poklesu pod určitou(klidovou) hodnotu prostě zavolám další krok. Zkoušel jsem motor brzdit rukou a viděl jsem jak se prodlužovala doba za kterou ten proud klesnul na klidovou hodnotu.
Nebojte, odradit se nenechám a nakonec budu ten první

, jen si to prostě budu muset vyzkoumat sám.
Puvodne jsem se do toho nechtel michat, protoze p.Slavetinsky Vam to popsal vic nez dobre a poslal i odkazy, ktere jdou na podstatu problemu.
Ja pridam jeste jeden odkaz
http://www.allegromicro.com/en/Products ... tp01-2.pdf ktery je vic zamereny na praktickou realizaci a zmineny odkaz doplni.
Nicmene k tomu co pisete - nevim co myslite tim na zacatku kroku. Pokud se budeme bavit ciste o full step rezimu, kde jsou zmeny proudu nejvetsi a cele je to nejmarkantnejsi (plati to samozrejme i pri mikrokrokovani). Vinuti ma z hlediska regulace slozku ohmickou a indukcni - ohmicka vam motor ohriva, ale nemeni posunuti U a I. Indukcni nic neohriva, ale posouva fazi. Navic presne opacne nez pisete - tedy pri priloznei napeti na vinuti se zacne nabuzovat a proud zacne vzrustat (jak rychle urcuje indukcnost vinuti) az se ustali na hodnote urcene odporem vinuti. To ostatne vidite na vasem obrazku. Co je ten zub netusim, ale je mozne ze to je nejaky prenos z druheho vinuti. Pri odpojeni se zase musite vyporadat s tim co s energii ktera je ve vinuti.
Krokovy motor je defacto synchronni motor - takze idelani prubeh je napajet jej sinusovkou - a neni to tak jednoduche nebot na nabezne strane se kvuli indukcnosti sinusovka ma tendenci prolamovat dovnitr a na sestupne strane zase boulit ven - v mem odkazu tusim fig.8 - odchylky zpusobuji rezonance motoru a pripadnou ztratu kroku.