Posun osi Y

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
Marian52

27. 9. 2010, 6:43

Dobry den,
po niekolkych mesiacoch spokojneho pouzivania sa obajvil problem, s ktorym sa mozno niekto z Vas stretol.Pri "hrubom" opracovani modelu (model a G-kod z Vectric 3D a dalsie spracovanie Mach3) mi pri kazdom novom opracovani dojde k posunu po osi Y (tak,akokeby si system "nepamatal" polohu bodu nula).Trocha obtiaznejsie na popis,mozno viac napovie obrazok.Za vsetky napady vopred dakujem.
Přílohy
Ukazka nespravneho posuvu
Ukazka nespravneho posuvu
31_27.09.2010_03.mov
(20.02 MiB) Staženo 310 x
Naposledy upravil(a) Marian52 dne 28. 9. 2010, 2:47, celkem upraveno 1 x.
packa

27. 9. 2010, 7:40

s machem jsem měl obdobné problémy , někdy frézoval dva dny v pohodě a najednou bum a byl o kus vedle , nikdy jsem to nedořešil asi to nemělo ani řešení, šel jsem do EMC2 a jsem naprosto spokojen a dosahuji i podstatně větší rychosti a hladkost chodu mottoru je taky nesrovnatelně lepší.
macha bez smoothsteperu nebrat
rawen
Sponzor fora

27. 9. 2010, 10:02

Je problém v softu anebo stroji? Zvážil jsi možnost, že osa Y je nějak mechanicky blokována a pravidelně proklouzne? Je to poznat na zvuku při přejezdech.

Moc jsem ti asi neporadil, ale s mechanickým problémem jsem se sám setkal - mohl za to přidřený šroub. A krom toho mě štvou rady typu "všechno bez rozmyslu zahoď a přidej se k naší svaté věci". :evil:

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
packa

28. 9. 2010, 8:14

Já jsem nikoho nenabadal aby něco zahazoval a nutně šel do emc ale pokud má pocit že za to může mach a tento problem tady popisuje kupa lidí a nevim o žádným který by to uspěšně vyřešil, tak at si skusí live emc http://linuxcnc.org kde si vypálí obraz na CD a může zkoušet i bez instalace a třeba zjistí že jeho stroj má značné rezervy které s machem nikdy neoběví. A co se podpory ohledně EMC2 týče tak na tomto foru je velice dobrá.
Gulliver64

28. 9. 2010, 8:26

na 95% je to mechanická záležitost. taky mě po asi dvouletém provozu začala stávkovat Zetová osa, stačili vyčistit matici a bylo po problému.

souhlas s rawen, neustále snižování kvality machu mě docela hněvá, sám tento soft používám 5 let a s naprostou odpovědností mohu prohlásit, že chyby nedělá. jediný zdroj chyb je mezi monitorem a klávesnicí nebo v mechanice (jak to bude pravděpodobně i v tomto případě).
bobik

28. 9. 2010, 9:11

Tady jde spíše o kvalitu systému, než Machu. Widle musí být řádně vyčištěny od různého sajrajtu a počítač používat jen pro frézování. Mohu potvrdit, že pod EMC se stroj chová lépe než pod Machem na stejném počítači. Ale jak říkám, jde spíše o systém. Widle prostě do generování pulzů zasahujou. A to je ten průser, který Linux nedělá.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

28. 9. 2010, 11:24

Zastanci Machu by se mohli pozasatvit nad tim ze EMC chvali byvali uzivatele Machu. Takze jde o skusenost, ne o bezhlave odsouzeni. Ja oba programy znam velmi dobre i hloubeji nez uzivatelsky a fakt je ten ze mach proste nema moznosti a funkce jako ma EMC to se neda naprosto vuubec srovnat. Jediny obrovsky problem je v neznalosti uzivatelu ciziho jazyka a samotneho linuxoveho realtimove beziciho systemu, ktery je ovsem nejvetsim plusem.

Osobne jsem treba nevidel s machem ridit nic jineho nez frezu, soustruh, plasmu, laser a platformy , nema vubec moznost definovat jinou kinematiku. S EMC muzete ridit temer cokoliv a to jak samotnym systemem tak treba samotnym PLC , anebo hal vrstvou , proste jak kdo chce a zvladne.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
cenco

28. 9. 2010, 12:02

k teme: mne to robil povoleny cervik na spojke, cca po dvoch mesiacoch chodu stroja
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

28. 9. 2010, 12:10

Take bych to videl na mechanickou zalezitost pokud to do ted fungovalo. Pokud muzes tak prehod rizeni os X a Y , poznas hned kde je chyba.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Marian52

4. 10. 2010, 4:02

Tak som os vycistil,namastil a nastavil.A vsetko funguje ako ma,ako nove.Dakujem vsetkym za rady a pomoc.
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“