MT4/MK4
- Martinhora
Mám dotaz, jaký je rozdíl mezi kužely MK4 a MT4. Mám ve vřetenu kužel MK4 a chci koupit upínač (čína). Ten má označení MT4 a v závorce mají MK4 - tak mi to hlava nebere ..... Díky za radu
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Morse kužel (česky)
Morse Taper (anglicky)
Moreskegel (německy)
Všechno je to totéž, jen podle jazyka je to MK nebo MT.
Morse Taper (anglicky)
Moreskegel (německy)
Všechno je to totéž, jen podle jazyka je to MK nebo MT.
Naposledy upravil(a) prochaska dne 3. 10. 2010, 1:20, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
- Zdenek Valter
MT = Morse Taper [EN]Martinhora píše:Mám dotaz, jaký je rozdíl mezi kužely MK4 a MT4. Mám ve vřetenu kužel MK4 a chci koupit upínač (čína). Ten má označení MT4 a v závorce mají MK4 - tak mi to hlava nebere ..... Díky za radu
MK= Morse Kužel [CS] ([Ge]Kegel, Konus, ...)
Je to tedy to samé

PS: I já jsem kdysi zde položil stejnou otázku

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Mimochodem, nedávno jsem konečně objevil, proč má takové divné a pro každou velikost jiné, byť velmi podobné, kuželovitosti.
Jistý S. A. Morse, mimo jiné vynálezce spirálového vrtáku, si více-méně od oka nastavil brusku, udělal sadu kalibrů a ty pak předal americkému úřadu pro normalizaci jako referenční etalony. A od té doby je úhel Morse kuželů právě tak přesný, jak přesně byly později změřeny ty etalony. Z dnešního pohledu docela žertovné
Jistý S. A. Morse, mimo jiné vynálezce spirálového vrtáku, si více-méně od oka nastavil brusku, udělal sadu kalibrů a ty pak předal americkému úřadu pro normalizaci jako referenční etalony. A od té doby je úhel Morse kuželů právě tak přesný, jak přesně byly později změřeny ty etalony. Z dnešního pohledu docela žertovné

Aleš Procháska
- Martinhora
Díky za info - teď se až stydim, ale fakt mě to nenapadlo