Bezvůlové převodovky - jaké?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dělám si tu návrh (spíš studii, takový předběžný náhled konceptu studie
) miniaturní tříosé brusky (A, B, X) na sklo. Něco jako mají v moderních očních optikách na zabrušování brýlových skel, jen o jednu řízenou osu lepší. A stojím před rozhodnutím jakou bezvůlovou převodovku vybrat do těch rotačních os - cca 10 Nm na výstupu, nepřímé odměřování, vůle a přesnost odpovídající běžným cnc strojům (má to být produkční mašina, ne hobby). Nemáte někdo zkušenost jaký typ resp. od koho je vhodný? Aby byla vhodná pro připojení serva a případně aby ložiska výstupní hřídele rovnou unesla pracovní axiální a radiální zatížení (které bude ~100 N).

Aleš Procháska
Asi by to chtělo ještě blíže specifikovat co myslíš tím bezvůlová - pokud cca 5 - 10 arc-min, tak by vyhověla i planetová, pokud menší, cca 1 arc-min tak harmonická, ale to bude pálka. Kolik to má mít převod? Koukni se třeba na tohle:
- Přílohy
-
- csf-gh-catalog.pdf
- (245.02 KiB) Staženo 962 x
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dík. O určitém převodu jsem zatím vůbec neuvažoval
Předpokládám, že bych z toho chtěl dostat na výstupu rozlišení 1/1000 stupně když to budu honit nějakým normálním servem. Samozřejmě nepřímé odměřování, nemá to být "velká" bruska.

Aleš Procháska
Pokud dobře počítám, tak to bude chtít převod 1:36 a výš, pokud vezmeme běžné servo s enkodérem 2500 impulsů ... To rozlišení tam asi uděláš pokud budeš točit jedním směrem, ale je otázka s jakou linearitou - ta harmonická převodovka má vůli až 1 úhlovou minutu, takže 1/60 stupně.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To by asi vcelku mohlo vyhovovat. K tomu převodu 1/36 jsem došel nezávisle taky
a je to i v dobrém souladu s max. otáčkami co bych od toho chtěl. Tak teď už mi zbývá jen zjistit cenu, v Americe maj lehce po poledni, to by mělo jít
[/list]

Aleš Procháska