Emulze = povoden?

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
pavelk

24. 10. 2010, 6:15

Zdravim,

tak jsem si dneska poprve zkusil soustruzit s emulzi a musim rict, ze me to moc nebavilo. Mam v garazi pod soustruhem louzi a abych delal v plastence. A to jsem to ke konci poustel jen cuuurkem. Navic se mi zda, ze me z toho boli trochu hlava.

Da se to bez toho? Prosim poradte. A nekamenujte :-)

Chci prevazne delat s oceli 235 a 355. Stacilo by na to dat noze s kvalitnimi destickami nebo proste nuz porad pribrusovat? Zkousel jsem to predtim s nozem s SK platkem a zdalo se, ze to dost "horelo". Nebo by stacil jen nejaky rezny olej? Zrejme budu muset trosku experimentovat.

Diky moc.
peter1

24. 10. 2010, 6:55

..samozrejme ze sa to dá bez chladiacej emulzie..musel by si mať velmi dobre urobeny kryt na sklučovadle aby si nemal celu garaž mokru.na niektore prace potrebuješ trochu chladiť nôž na upichovak alebo ked režeš zavit pripadne na vrtanie vystružovanie si šťetcom trochu zachladiš..na nože z radeka potrebuješ určite trochu aspon chladiť ..
sustruh sv18 ,vrtačka
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 10. 2010, 8:53

taky delam prevazne bez emulze, nejsem na to vybavenej, staci vetsinou nanaset stetcem, samozrejme si nemuzes dovolit tolik ale v nouzi to staci
a je pak snazsi uklid
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS

24. 10. 2010, 10:34

ja si zase obrabeni oceli bez emulze nedokazu predstavit a je uplne jedno jestli s VBD nebo s radekem.. ted mluvim o obrabeni ne to ze nekde stahnu pul milimetru na nejaky prirube..
at mas taky jinej nazor..
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 10. 2010, 10:53

jo k tomu bych doplnil svuj predchozi prispevek, vetsinou takhle neco solicham, ruzne upravuju pretacim atd...

kdybych hrabal z plnyho nejaky velky ubery materialu asi bych si to zaridil na poradne chlazeni protoze by to bez toho ani neslo
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
TOMI BOY

25. 10. 2010, 6:27

Presne tak ide o charakter prace.. ked treba vela hrubovat atd jednoznacne treba chladit. zvisuje sa tým zivotnost nastroja a kvalita povrchu. sustruh sa da zakapotovat rôznymi krytmi na sklucovadlo plexisklom na suport, proste tam kde to caka nieco dať a je po probleme
pavelk

25. 10. 2010, 7:44

pres noc jsem o tom premyslel. nejvic mi vadi ta louze na podlaze, takze to zkusim nejak zakrytovat. kdyz to bude strikat trochu na horu, tak to bude v pohode.

taky zkusim jinou emulzi. treba mi nebude tak vadit.

jinak: nejdriv jsem tu emulzi miril na obrobek a to to teda pekne strikalo :-) potom jsem ubral proud a namiril to na nuz. to uz bylo celkem v pohode. jen kdyz jsem se dostal s nozem do rohu, tak to zase zacalo strikat. otacky jsem mel 560.
TOMI BOY

25. 10. 2010, 8:22

treba mierit na miesto rezu. a nemusi to byt velky prud staci ked to bude tak jemne tiect na to ja som to mal tak ze keby som ubral co i len milimetel tak to zacne kvapkat
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2010, 9:02

pavelk píše:pres noc jsem o tom premyslel
Ti to nedalo spát? :D

Já cákání emulze nesnáším, proto jsem se dal na dural, kde si můžu na sucho dovolit mnohem víc. Když musím něco dělat ze železa, mám zhoršenou náladu. A taky dilema, zda častěji brousit nůž, nebo běhat po dílně s kýblem a hadrem. Vzhledem k tomu, že dělám jen kusovku, tak většinou raději jedu nasucho. Ale už se mi v hlavě rodí CNC soustruh s kompletní kapotáží (až se bude rodit i v reálu, dám určitě vědět :D )
Petr Spáčil
pavelk

25. 10. 2010, 9:10

Krutor píše: Ti to nedalo spát? :D

Já cákání emulze nesnáším, proto jsem se dal na dural, kde si můžu na sucho dovolit mnohem víc. Když musím něco dělat ze železa, mám zhoršenou náladu. A taky dilema, zda častěji brousit nůž, nebo běhat po dílně s kýblem a hadrem. Vzhledem k tomu, že dělám jen kusovku, tak většinou raději jedu nasucho. Ale už se mi v hlavě rodí CNC soustruh s kompletní kapotáží (až se bude rodit i v reálu, dám určitě vědět :D )
nedalo :-) nerad nechavam veci nedoreseny. to ale ne vzdy znamena, ze je potom dodelam :-) nekdy mi staci jen, kdyz to vymyslim.

tvuj postoj znam. uz jsme se tady o tom jednou bavili. mam stejnej soustruh jaky ty. takze to holt zakrytuju. ted jedu pro jinou emulzi. jen tak na zkousku.
Kedaros

25. 10. 2010, 1:54

Emulzi doporučuji od švýcarského Blaseru- Blasocut.
Používáme ji už pár let a maximální spokojenost.
r4cv

25. 10. 2010, 8:15

Chladenie na sústruhu zatiaľ nemám spojazdnené, preto chladím len v prípade núdze (upichovák). Používam hydraulický olej, maže výborne, len dymí. Na dávkovanie používam olejničku.
pindasek
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2010, 3:38

jde to i bez chlazení, třeba litina se nechladí vůbec a ocel se dá v pohodě, jen nůž tím víc trpí, ale pokud zvolíš vhodný řezný podmínky, tak jde celkem všechno..

samozřejme to chce nože s SK plátky a pokud chceš řezat závity, tak na to už se dneska dělaj řepkový oleje i ve sprejích, takže kapalinu na všchno nepotřebuješ:-)
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“