FB-25H
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Je nějaký důvod, proč sis vybral na konverzi zrovna tento stroj? Kolik jsi za to dal? Horizontálka není úplně nejvhodnější, budeš muset sehnat nebo dobastlit vertikální vřeteno. V podstatě to celé vykucháš - převody, posuvy, náhony. Zbyde len litina s rybinami.
Bude to chtít serva a příslušný řídící systém, to už je samozřejmě investice. A asi nějak vyřešit nadlehčování osy Z, odhaduju že to má tak 500 kg.
Hrozně záleží, na co bude stroj určený. Od toho musíš začít. Nicméně můj názor je, že takový stroj je nejlepší nechat jako konvenční stroj a vyrobit na něm díly pro CNC frézku stavěnou od píky. I po zprovoznění CNC frézky by se ta horizontálka hodila na hrubování nebo přípravu polotovarů, které se budou na CNC dodělávat.
Dále je třeba pamatovat na to, že takový stroj už taky potřebuje brášky, kteří mu pomáhají při výrobě komplexnějších součástí - minimálně strojní pila, soustruh a vrtačka. V podstatě už to tak trošku zavání podnikatelským záměrem.
Bude to chtít serva a příslušný řídící systém, to už je samozřejmě investice. A asi nějak vyřešit nadlehčování osy Z, odhaduju že to má tak 500 kg.
Hrozně záleží, na co bude stroj určený. Od toho musíš začít. Nicméně můj názor je, že takový stroj je nejlepší nechat jako konvenční stroj a vyrobit na něm díly pro CNC frézku stavěnou od píky. I po zprovoznění CNC frézky by se ta horizontálka hodila na hrubování nebo přípravu polotovarů, které se budou na CNC dodělávat.
Dále je třeba pamatovat na to, že takový stroj už taky potřebuje brášky, kteří mu pomáhají při výrobě komplexnějších součástí - minimálně strojní pila, soustruh a vrtačka. V podstatě už to tak trošku zavání podnikatelským záměrem.
Petr Spáčil
Byla za 12tis, tak tak sem jí vzal i kdybych měl použít jen stůl XY. Čas od častu potřebuju něco udělat a vždy to pospíchá tak sem původeně chtěl něco postavit ale když to má být tuhé tak je dobré vzít pořádný základ. Tím že to neni na produkci nepotřebuju na tom dělad dny v týdnu ale spíš dny v měsíci. Počítám původní Zko jako pomocné pro nastavení hrubé vzdálenosti a k tomu Z s vřetenem kvůli rychlosti. Na XY sem počítal 8Nm 3f krokáče, systém podle toho jestli nepůjdu do serv pak bych asi šel do GSKčka případě s krokáčema do Gravosu.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Na konverzi naprosto nevhodne. X by jeste celkem sla. Y je hnana snekem v mosaznem hrebenu. Z visi celou vahou toho predniho supportu na trapezaku. Max, bych na to namontoval strojni posuv.
RADEK
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Spodní Zetko nech jak je, tím můžeš jezdit nahoru a dolu podle potřeby světlosti,
pak ho zafixuj na rybinách. Na X,Y dej pořádný kuličkáče a dodělej druhý horní Z.
Nevím, proč by tahle frézka neměla být vhodná na přestavbu.
Stejně zbude jen kostra a dolní Z.
Alespoň máš pořádný základ. Litina je 100x lepší než dural. To Ti potvrdí
každý strojař.
Nemo.
pak ho zafixuj na rybinách. Na X,Y dej pořádný kuličkáče a dodělej druhý horní Z.
Nevím, proč by tahle frézka neměla být vhodná na přestavbu.
Stejně zbude jen kostra a dolní Z.
Alespoň máš pořádný základ. Litina je 100x lepší než dural. To Ti potvrdí
každý strojař.
Nemo.
Není vedení jako vedení.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
lubos píše: Nemáte někdo s tímto typem zkušenost.
Přesně na takovéto frézce dělala jedna moje spolužačka.Měla 150cm a 45 kg čisté váhy v montérkách i s gomulama
...ta spolužačka

funkční asi nebude na normální obrábění,je v tom mraky elektriky a spojek co se každou chvíli sraly taky by nebyla za 12k kdyby fachčila
takže jako základ tří tun dobrý litiny príma, lubo držím palce

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tak za ty prachy bych řekl že paráda, v podstatě šrotová cena. To řešení s hrubým Z-kem a jemným řízeným Z-kem nahoře mně nenapadlo, to je dobré řešení. Bude na tom dost práce, musíš udělat celé nové vřeteno, ale výsledkem by mohlo být jedno z nevětších CNC na tomto serveru
Držím palce.

Petr Spáčil
Nejvíce mě děsí řešení vřetene, Dávat tam něco s ER20 mi přijde málo. Cena byla super a je i s dopravou do dílny
, hlavně stůl je velice zachovalej o což mi hlavně šlo, jinak z toho půjde skoro všechno ven. Řešení s 2 Z bylo a sadě jinak by to bylo takřka neřešitelné. Ale i tak na XY to bude chtít silné pohony.

- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Mne by jen zajimalo jestli nekdo z vas co tu opevujete litinu a tuhost uz takovy stroj na CNC skousel predelat ci predelal. Ja jo ja to mel na dvore. A uz bych to nechtel. Vic prace a starosti nez uzitku. Urcite se najdou jine vhodnejsi na predelavku.
RADEK
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
taky si myslim ze se da najit vhodnejsi masina na predelani
napriklad ta FKH-80 viz vlakno tady na foru
je to obrovska masina (11 tun) a predelat ji po mechanicky strance byla vpodstate hracka a i elektricky to neni nic moc sloziteho protoze koncaky a referaky to ma velmi pekne udelane, vreteno taky
napriklad ta FKH-80 viz vlakno tady na foru
je to obrovska masina (11 tun) a predelat ji po mechanicky strance byla vpodstate hracka a i elektricky to neni nic moc sloziteho protoze koncaky a referaky to ma velmi pekne udelane, vreteno taky
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no az zjistis ze potrebujes nejaky odlitek nekde napriklad zfrezovat do roviny aby jsi na nej pridelal pohon tak si to s tim lacinym rozmyslis
jak rikam
je spousta masin kde ten pohon proste jen pridelas na jiz osazene kulickove srouby
za 20-30 000 se prodavaji CNC kde vyhorel system
obcas to i vyvezou do srotu viz jine vlakno ted nedavno tady na foru
jak rikam
je spousta masin kde ten pohon proste jen pridelas na jiz osazene kulickove srouby
za 20-30 000 se prodavaji CNC kde vyhorel system
obcas to i vyvezou do srotu viz jine vlakno ted nedavno tady na foru
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mě by zajímalo Radku, jestli jsi tu litinu předělával, nebo se Ti válela na dvoře. Tady přece předělává malý litinový číny kde kdo. Robokop je dokonce dováží. Prostě tam nebudou předepnuté šrouby 16ctky ale 32 nebo 38 atd.
Nebude to sice jezdit jako blázen a chvět se to jak ratlík v zimě, na druhou stranu
by stroj měl stabilitu a práce se železem žádný problém.
Vřeteno by mělo být pořádné minim. ER40.
Záleží na penězích, jako vždy.
N.
Nebude to sice jezdit jako blázen a chvět se to jak ratlík v zimě, na druhou stranu
by stroj měl stabilitu a práce se železem žádný problém.
Vřeteno by mělo být pořádné minim. ER40.
Záleží na penězích, jako vždy.
N.

Není vedení jako vedení.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Adminové - máte pravdu, určitě to bude hodně práce a výdajů, a dají se sehnat i vhodnější stroje. Ale je to právě o tom "dají se sehnat". Že něco jde, ještě bohužel neznamená, že se to podaří zrovna mě. Takže když je potom zajímavá nabídka, člověk to buď vezme i s tím, že je to kompromis, nebo to odmítne a bude doufat, že brzy se objeví něco lepšího. Jenže pak se taky po x letech čekání můžeš bít do hlavy, žes to tehdy nevzal.
Vřeteno podle mě záleží, co na tom chceš převážně dělat. Velikosti a tuhosti stroje odpovídá ISO 40 nebo ISO 50, ale takové vřeteno nikdy neroztočíte na otáčky potřebné třeba k velkoplošnému gravírování. Naopak pokud to bude sloužit pro větší kovové strojní součásti, tak nějakým Atasem bys to po desetinách obráběl léta. Rozhodně je ideální vyřešit připevnění vřetena nějak variabilně, abys tam v případě potřeby mohl nasadit alternativní vřeteno.
Kolega z vedlejší vsi má taky horizontku předělanou na vertikálku - jako základ použil klasické vertikální vřeteno, které se k těmto frézkám dodává jako tuning a přidělává se na Z-kové rybiny. Nebo můžeš zarovnat konec toho horního podpěrného ramena a vřeteno přidělat na něj - to má výhodu v tom, že můžeš měnit vyložení podle velikosti obrobku.
Trochu nevýhoda rybinového vedení (obzvláště když není v bůhvíjakém stavu) je v tom, že pořádnou tuhost získáš až tehdy, když trochu přitáhneš klínové lišty, ale to pak rapidně rostou nároky na kroutící moment pohonů. Pokud na tom chceš valit ocel, musíš to docela dorvat, a to pak chce pořádná serva. Nebo hodně zpřevodovat krokáče, ale při případných přejezdech usneš
Vřeteno podle mě záleží, co na tom chceš převážně dělat. Velikosti a tuhosti stroje odpovídá ISO 40 nebo ISO 50, ale takové vřeteno nikdy neroztočíte na otáčky potřebné třeba k velkoplošnému gravírování. Naopak pokud to bude sloužit pro větší kovové strojní součásti, tak nějakým Atasem bys to po desetinách obráběl léta. Rozhodně je ideální vyřešit připevnění vřetena nějak variabilně, abys tam v případě potřeby mohl nasadit alternativní vřeteno.
Kolega z vedlejší vsi má taky horizontku předělanou na vertikálku - jako základ použil klasické vertikální vřeteno, které se k těmto frézkám dodává jako tuning a přidělává se na Z-kové rybiny. Nebo můžeš zarovnat konec toho horního podpěrného ramena a vřeteno přidělat na něj - to má výhodu v tom, že můžeš měnit vyložení podle velikosti obrobku.
Trochu nevýhoda rybinového vedení (obzvláště když není v bůhvíjakém stavu) je v tom, že pořádnou tuhost získáš až tehdy, když trochu přitáhneš klínové lišty, ale to pak rapidně rostou nároky na kroutící moment pohonů. Pokud na tom chceš valit ocel, musíš to docela dorvat, a to pak chce pořádná serva. Nebo hodně zpřevodovat krokáče, ale při případných přejezdech usneš

Petr Spáčil