Obrábění skla

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 11. 2010, 8:37

Neračte mít někdo zkušenosti s broušením skla? Protřebuju dělat tvarové fazetky (viz výkres) na sklíčka (přesné, tj. strojně, z ruky nelze). Chci si na to udělat přípravek, takovou malou brusku, ale nemám tušení čím to brousit. Povaha fazetek je taková že by se daly brousit obvodově i čelně (třeba hrncovým diamantovým nebo PKB kotoučem (?)), ale nevím co bych si na to měl koupit. Mám tu dvě volná vřetena která by se dala použít, jedno na 5,000 a druhé na 50,000 otáček (to druhé by samozřejmě znamenalo to brousit nějakým cigárkem nebo něčím takovým malým). Alternativně můžu hodit na encéčko jako nástroj brusný kotouč a ojíždět to v pěti osách, ale trošičku se bojím brusiva v chladicí kapalině, vedeních a šroubech :-O, takže to zůstane spíš v teoretické rovině :-) Samozřejmě též nevím jestli chladit či jen nasucho odsávat, jak se takový kotouč ustavuje a jestli se musí orovnávat a jak apod.

Dík za případné odpovědi.
Přílohy
kalene sklo 6 mm.PDF
(35.62 KiB) Staženo 804 x
Aleš Procháska
packa

2. 11. 2010, 8:58

já na sklo používám nástroje od firmy dentia:
http://www.dentia.cz/cz/produkty-cz.html
na netu jsem je našel jen v ceníku ale na vyžádání vám určitě zašlou katalog , mají nejrůznější tvary,
jsou na opracování zubních náhrad, ted nedávno jsem skoušel nástroje z arkansaského kamene a do běžného skla to jelo pěkně , brousil jsem to nasucho, jen jsem se pak pár hodin pěkně drbal, chtělo by to zřejmě pod vodou ten prášek se dostane všude!
TOMI BOY

2. 11. 2010, 9:02

brusit sklo nieje az take tazke, chladit jednoznacne alkoholom alebo olejom pouzivanim na bruusenie ( nazou zistim v praci stale zabudnem ako sa to vola ) brusil by som to jednoznacne DIA kotucom CBN je prliš jemny a velmi prehrieva sklo ktore potom perfektne praska ( vlastna sksenost ) odporucil by som vyrobcu Tyrolit alebo Norton... fakt super kotuce po upnuti pezpodmienecne orovnat inak bude vybrovat co sa na skle sakramensky ukaze... no a odsavanie pouzit na 100% inak sa riskuje zdravie. do klasickeho CNC by som to nedaval urcite skor na nastrojarsku brusku vyrobyt dajaky sikovny pripravok a hor sa doroboty... co sa tyka technologie brusenia skla viem ako na to ale pripravok ma narychlo nenapada a kedze sa jedna o kalene sklo tak to bude sakra krehke...

typ na kotuc specialne na hranovanie a zrazanie skla
http://www.tyrolit.com/page.cfm?pageid=685
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 11. 2010, 9:25

Díky. A čím se orovnává takový diamantový kotouč? :-)

Ten přípravek pro broušení nebude zřejmě problém, sice ho zatím nemám ale může to být něco ručně vedeného podle přesné šablony nebo třeba čtyřosé encéčko nebo nějaký doplněk k nástrojařské brusce, to ještě nevím, zatím o tom jen přemýšlím.

Jo a kalit by se to snad mělo až potom - jestli to půjde. No a jestli to nepůjde, tak se na kalení vykašlu :-)
Aleš Procháska
Engineer
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2010, 12:39

prochaska píše:Neračte mít někdo zkušenosti s broušením skla? Protřebuju dělat tvarové fazetky (viz výkres) na sklíčka (přesné, tj. strojně, z ruky nelze). Chci si na to udělat přípravek, takovou malou brusku, ale nemám tušení čím to brousit. Povaha fazetek je taková že by se daly brousit obvodově i čelně (třeba hrncovým diamantovým nebo PKB kotoučem (?)), ale nevím co bych si na to měl koupit. Mám tu dvě volná vřetena která by se dala použít, jedno na 5,000 a druhé na 50,000 otáček (to druhé by samozřejmě znamenalo to brousit nějakým cigárkem nebo něčím takovým malým). Alternativně můžu hodit na encéčko jako nástroj brusný kotouč a ojíždět to v pěti osách, ale trošičku se bojím brusiva v chladicí kapalině, vedeních a šroubech :-O, takže to zůstane spíš v teoretické rovině :-) Samozřejmě též nevím jestli chladit či jen nasucho odsávat, jak se takový kotouč ustavuje a jestli se musí orovnávat a jak apod.

Dík za případné odpovědi.

Pokud si hodláš zničit mašiny tak směle do toho.... :lol:

Teď vážně, vykašli se na vymýšlení takových šíleností jako strojní broušení tvrzenýho skla a dej to dělat někomu, kdo to umí a má na to mašiny. Předpokládám, že ten matroš nebude moc levnej a myslím, že bys toho, než to vychytáš, celkem dost rozbil nemluvě že možná spotřebuješ víc nástrojů, než si myslíš..... To neradím jako teoretik, ale podobných skleněných věcí z obdobného materiálu jsem řešil hodně (včetně skel do výkonejch laserů broušenejch a leštěnejch na setinu) a tak vím koho s tím oslovit. Kontakt v případě zájmu do SZ. :wink:
TOMI BOY

3. 11. 2010, 6:32

co sa tyka tych nastrojou tak je to v pohode tam fakt postaci ten kotuč... no ak bude to sklo kalene az potom tak to nebude az take nachylne na praskanie pri vybraciach. DIA kotuce sa orovnavaju bud specialnim kamenom v ruke ( postaci stari brusny kotuč netreba sa bat pritlacit, hlavne sa bude drat ten klasicky kotuč ale DIA kotuč to pekne obtiahne, no treba mat pevnu ruku ) alebo su aj orovnavace na DIA a CBN kotuče

Obrázek

to biele je koruc rotacneho orovnavaca ktory obsahuje odstredivu brzdu takze sa orovnavaci kotuč sa toci pomalsie ako brusny cize ho orovna.

ale to chladenie je fakt nutne a aj dobre odsavanie lebo ten sklenny prach bude vsade ale za pouzitia aj slabeho prudu alkoholu a odsavania nieje co riesit
Petras
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2010, 10:24

Přispěji svou troškou znalostí.
Brousit namokro a chladit jen vodou !!!
My brousíme jen rovné plochy a to volným brusivem (zrnem Al2O3) na litinové desce. Hrubé broušení zrnitost cca 120, potom jemnění 280 a pak, když je čas tak ještě 400. Pak se předlešťuje pemzou na polyuretanovém kotouči a vysoký lesk optického skla - tvrdý filc s "cerem" (kysličník ceřičitý).
V diamantech stačí hrubý a jemý. Pokusím se sehnat přesněji.
Ty diamanty mají v http://www.diama.cz/eshop/
Na leštící kotouče tady http://www.polpur.cz/.
Český výrobce automatu na broušení dekoru na skleničky je http://www.bohemia-machine.cz/pages/cz/ ... php?menu=1.

Snad Ti poradí.
Petras
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2010, 10:30

Díky všem za užitečené informace.
Aleš Procháska
radu78

3. 11. 2010, 8:41

Chladit určitě vodou a to hodně,nejde jen o chlazení ,ale doslova o výplach /pak můžeš dát i větší točky-pokud to moc nehází/a je to znát na kvalitě uběru hlavně u diamantu.Jinak zajímavý kotouče z polyuretanu s brusivem na sklo dělá českej Polpur ,jejich kotouče na předleštění a lěštění Lapi T mám fakt rád.Jinak z volnýho leštiva mám vyzkoušenej Cerox a spokojenost.Jinak broušení skla jako byznys nevím,nevím, počáteční investice do diamantů a.t.d.a než se to odchytá je pro jednotlivce docela mazec.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2010, 8:54

Já to nechci jako byznys, to dělám z nouze :-) Když seženu někoho kdo mi to vyrobí tak s radostí hodím všechno za hlavu a jemu na hřbet :-) A možná se to i povede, dostal jsem pár tipů na lidi a firmy které ještě musím vyzkoušet (všem děkuji).
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 11. 2012, 2:10

Po delší době jsem se k tomu vrátil, použil zde poskytnuté rady (děkuji) a nyní mohu kostatovat, že podomácku obrábět sklo lze :-) Použil jsem diamantový kotouč (vyrobený na zakázku) průměr 175, 1250 otáček, chlazení vodou. Do stroje jsem dal plastovou vaničku aby mi voda s brusným kalem zbytečně nanatekla do mašiny, obrobek upnutý přísavkou. Vyrobeno bez potíží v požadovaných tolerancích +- 0.02 mm.

Důvod proč to dělám doma byl, že kdykoliv jsem oslovil nějakou firmu, tak měla zakázka stejný průběh - od "samozřejmě, že to děláme na CNC brusce" až po předaný vzorek, který byl zjevně veden ručně, takže sice souhlasily úhly a šířky fazet a základní rozměr, ale radiusy byly brané od oka a na rovné hrany nenavazovaly ani náhodou :-)
Přílohy
Fotografie0416.jpg
Aleš Procháska
bobik

9. 11. 2012, 2:30

Moc pěkné Aleši. Můžeš uveřejnit více fotek z obrábění?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 11. 2012, 2:35

Nemůžu, mě to napadlo až pak, že to asi chtělo fotku :-( Ale měl jsme tam tam kotouč 175 x 10 mm upnutý na trnu 22 mm, to vše vražené do vřetene frézky, jen jsem zakázal ATC aby náhodou mašinu nenapadlo zatáhnout kotouč do zásobníku :-) Sklo upnuté na přísavce (kostička s o-kroužkem nahoře) a hadička s vodou přidrátovaná k vřeteníku :-)
Aleš Procháska
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2012, 10:24

Pěkné, to je nějaký průzor do skafandru?
Per aspera ad astra
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2012, 10:51

Skoro :-), konkrétně do potápěčského počítače.
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“