Vreteno z FNK 25
-
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To by mělo mít kužel ISO 40 a to uže není žádný drobek. Taková vřetena na konvenčních frézkách točí okolo 2000 ot/min. Troufl bych si tomu nasolit tak dvojnásobek, ale to už bude celkem mazec, zvlášť jestli to není vyvážené. Se starými ložisky bych do toho vůbec nešel.
Myslím, že pohánět to motorem s 18000 ot/min je nesmysl. Takové motory jsou určeny pro přímá vřetena, kdy hřídel vřetena je zároveň hřídelí rotoru. Pro vřeteno ISO40, které máš, bych použil normální asynchronní motor 3x400 V a frekvenční měnič, a náhon klínovým nebo ozubeným řemenem.
Záleží co vlastně stavíš.
Myslím, že pohánět to motorem s 18000 ot/min je nesmysl. Takové motory jsou určeny pro přímá vřetena, kdy hřídel vřetena je zároveň hřídelí rotoru. Pro vřeteno ISO40, které máš, bych použil normální asynchronní motor 3x400 V a frekvenční měnič, a náhon klínovým nebo ozubeným řemenem.
Záleží co vlastně stavíš.
Petr Spáčil
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Přesně takovou bambulu s trochu jiným koncem jsem měl doma, dva kusy, jeden jsem čendžnul a druhý prodal .Měl jsem to jedno rozdělaný a mám i fotky.
Na předním konci nebylo ložisko,ale jenom válečky v kleci a vnitřní kruh bylo samotné vřeteno a vnější zase celá ta pinola ta kterou objímám rukou.
Já jen než to rozděláš a budeš chtít měnit ložiska tak aby sis uvědomil,že tam nemusí být zrovna ty co myslíš
ono když si vezmeš jak velký vnější průměr bude mít ložisko které v sobě má hřídel s ISO 40 tak bych řekl že tam bude to stejný jako u mě
Detail ložiska je vrchní ložisko kde běží jen ta drážková hřídel!
Taky jsem čučel jak puk ,řekl bych max. 4500 to je přeci maximálka té finesy nebo tam je víc?
Na předním konci nebylo ložisko,ale jenom válečky v kleci a vnitřní kruh bylo samotné vřeteno a vnější zase celá ta pinola ta kterou objímám rukou.

Já jen než to rozděláš a budeš chtít měnit ložiska tak aby sis uvědomil,že tam nemusí být zrovna ty co myslíš

Taky jsem čučel jak puk ,řekl bych max. 4500 to je přeci maximálka té finesy nebo tam je víc?
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
-
je tam kuzel iso30. na motor asynchronni budu davat prevod abych se dostal dejme tomu na ty 4000 ot/min. menic viz priloha, shanim ale nejakej ten elekronickej, zitra ma prijet odbornik a stavajici menic chceme promerit. je ten starej menic na neco? chtel jsem postavit novy stroj ale zacnu predelavkou rumuna. upozornuju ze jsem nikdy nic takovyho nedelal a mozna placam nesmysly. 

ty gumovy rukavice a barely v pozadi .. dobrej TOXIC
večer ani nemusíš svitit, co?

- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Raději než převod do těžka bych dal převod 1:1, motor 2800 ot/min a na měniči bych nastavil maximum 70 Hz, čímž dosáhneš přibližně těch 4000 ot/min. Převodem do těžka by sis snížil kroutící moment, který by Ti pak chyběl v nízkých otáčkách.tmxatcoxlab píše:na motor asynchronni budu davat prevod abych se dostal dejme tomu na ty 4000 ot/min
Ten "dvojmotor" co je na paletě na fotce - nevím co to je, ale pokud mluvíš o nějakém neelektronickém měniči či variátoru, tak od toho bych už v dnešní době dal ruce pryč. Měnič na 2,2 kW tady koupíš za pár tisíc, např. od uživatele "niki666junior".
Jinak ten rumun se mi moc líbí, to k předělávce na CNC vyloženě vybízí. Ale koupil bych tady od někoho lineáry (ceny jsou velmi lidové), ušetříš tím na pohonech a vyhneš se spoustě problémů s přidrháváním a vůlemi. Výsledkem by mohl být stroj, který bude brát dural po centimetrech, a slušně frézovat i ocel.
Petr Spáčil
-
ok, dekuji za pripominky. nebylo by nejlepsi pohon vretene osadit servem? mam na mysli ze by po svazani osy z a otacek vretene slo vyriznout zavit. nebo myslite ze uz chci zbytecnej prepych
vecer jedu kouknout na naky motory a jinyma otackama

- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já žiju v domění, že pro řezání závitů na CNC není potřeba servovřeteno, ale stačí mít na vřetenu snímač natočení, tedy IRC čidlo. Alespoň to takto mám pro svou budoucí frézku vymyšlené. Není potřeba natočit vřeteno do přesného úhlu, je potřeba jen vědět, jak je vřeteno právě natočené, a podle toho hýbat osou Z, abych se pořád držel v závitu. Je to tak, zkušenější kolegové?
Petr Spáčil
Kolik pulzů by tak asi mělo stačit na jednu otočku vřetene, aby to bylo použitelné na řezání závitů na CNC? Rád bych si na vřeteno dodělal A,B a index, ale rád bych to realizoval vlastními silami bez použití nějakého hotového snímače.
Já spíš počítal s tím, že bych si udělal svůj snímač pomocí odrazových infra čidel a kotouček bych si vytisknul laserovkou. Tím pádem jsem chtěl udělat max. cca 100 pulzů na ot.
Něco takového, jen hustěji a s výstupem A, B a index:

Něco takového, jen hustěji a s výstupem A, B a index:

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
100 bude dost malo navic samodomo to nemusi byt tak rovnomerne jak potrebujes
nedo tu tusim nabizi vhodne encodery za 500kc
sam jsem jeden koupil presne za timto ucelem
nedo tu tusim nabizi vhodne encodery za 500kc
sam jsem jeden koupil presne za timto ucelem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)