jak zacit stavet hobby cnc frezku

Odpovědět
juanes

18. 9. 2007, 3:11

dobry den chtel bych si postavit cnc frezku jen jako hobby mela by byt na balzu a hlinik.jen takova mensi hracka do zacatku cca 500x500x200 mm.chodim jeste na stredni skolu.studuji mechanika serizovace cnc stroju, ale nemam moc financi bohuzel.nasel by se tu nekdo tak ochotny a poradil mi jak na to co je potreba atd.???predem dekuji za odpovedi.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2007, 5:20

Poradne si projdi tohle forum a najdes tu vsechny potrebne
informace.
QNX
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2007, 7:22

Přesně jak píše Pupak, pro začátek je tady informací spousta. Pokud ti nebude něco jasné, nebo budeš mít konkrétnější dotaz, pak se zeptej a jistě dostaneš odpověď :-)
juanes

21. 9. 2007, 5:43

ok takze chtel bych se zeptat jake servo motory bych mel pouzit a co za drivery?o mechanickou cast se postaram to by nemel byt problem.ale stou elektronikou si opravdu nevim rady.myslite ze by se dali sehnat servo motory z tiskaren a pouzit je?nebo koupit uplne nove?
dekuji za odpovedi
Monteg

21. 9. 2007, 8:10

Neposloucháš rady které jsi dostal těžko ti pomáhat čti čti a čti
PBr
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2007, 10:30

juanes, posluchni radu starsich :) v tlaciarnach serva nenajdes, tam su krokove motory. Inak co rozumies pod pojmom "mechanika by nemal byt problem"? To by som tak jednoznacne netvrdil po tom case co som ja osobne stravil nad stavbou cnc-cka
HAAS
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2008, 7:33

dobrý den, chtěl bych se zeptat jaká může být maximální délka zakalené ocelové vodící tyče pr.20, aby nedošlo k pružení nebo prohýbání.frezka by měla být na frézování dřeva,plexiskla.tohleto je moje první mašinka pracovní plochu bych chtěl 500*500*100 ale nejsem si jistej s těma tyčema.konstrukce by měla být dřevěná asi 30 dub.můžete mi prosím poradit?

tohle forum jsem už pročet byl jsem i na WWW.gravirovanie.sk ale nenašel uspokojivou odpověď. :cry:
Bob
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2008, 8:24

Asi tak 50mm. Ten průhyb tam bude vždy, zaleží na zatížení tyče její uchycení do konstrukce-délce ...atd. Ale na tu překližku řekněme do záběru 5mm frézou fi 2mm v případě tyčí fí 20mm by se snad dalo jít tak na 600mm, ale ono záleží na celkové konstrukci frézky, vřetena a kvalitě jejího provedení je to někdy tak trochu duchařina. A stou dřevěnou konstrukcí frézky to je myšleno vážně, jak v tom dřevě budete uchytávat kvalitně,přesně a pevně ostatní komponenty a až se bude dřevo zesychat nebo naopak nabobtnávat a měnit své rozměry tady už se nechytám jedině tak Aeromni by mohl k tomu něco říc. Bob.
Naposledy upravil(a) Bob dne 2. 2. 2008, 2:19, celkem upraveno 2 x.
PetrNC
Sponzor fora

1. 2. 2008, 8:53

Mrkni na stránky www.teatechnik.cz a stáhni si katalog "Vodící tyče a kuličková pouzdra" Na straně 24 a 25 najdeš podlkady, jak vypočítat průhyb tyče. Pokud Ti ale mohu poradit, tak pokud Ti to konstrukce a finanční možnosti dovolí, tak tyče podepři a ušetříš si spoustu trápení.
Bob
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2008, 2:16

Ale i ta podpora tyče musí být uchycena po celé své délce k pevnému základu, jinak to strácí smysl. Bob.
HAAS
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2008, 8:55

ten katalog je super díky,ale kovový rám by byl asi dost drahý.ono jde i podomácku ale doma to sám neumím a nikoho kdo by to udělat tak přesně neznám nebo máte nějakou radu jak na kvový rám.já s vámi souhlasím že to dřevo není nic moc ale takových mašinek jsem už několik viděl a chodí to celkem obstojně.mrkni se na tohle
http://www.cnc-hobby.eu/Mechaniky/Mech% ... ika_14.htm
http://www.cnc-hobby.eu/Mechaniky/Mechanika4/Mech4.htm
co říkáš na ten rám obstálo by to co se týče tuhosti(asi ne co)
mohl bys mi prosím doporučit nějakou lehce dotupnou pevnou konstrukci.co se týká těch podepřených tyčí to je dobrý nápad.to ale chtělo by to otevřené ložiskové pouzdra myslím tím osu X nemůžou se ložiska deformovat váhou osy Z.prosím o pomoc :cry:
PetrNC
Sponzor fora

3. 2. 2008, 4:12

U kuličkových pouzder je v tabulce uvedená únosnost, jak statická, tak dynamická. Z těchto hodnot můžeš vycházet. Podle konstrukce si vybereš uzavřená nebo otevřená ( ta se dají předepnout ). Mrkni na tento odkaz: www.cnc-hobby.cz Jsou to stránky od Pupaka a jsou tam po kupě všechny základní informace. V každém případě se konstrukce a zamýšlené komponenty odvíjejí hlavně od množství finančních prostředků, které do toho můžeš dát.
J0hny

19. 5. 2008, 4:24

Bez podpory aspon po 2 tyce na kazdu stranu. Ked ma po tom chodit vozik s vretenom (5-6kilogramov ?) je lepsie podoprete vedenie a gulickove. Jäkl 40x40x4 by na ram stacil. Kde bude podoprete vedenie treba prefrezovat-ono zas kazdy jäkl neni tak rovny.Zosrubovat v kazdom rohu silnym uholnikom (zvarovanim sa to pokruti).A takto ti postaci priemer vodiacej tyce okolo 15mm. Viem, je to drahe na hobby :roll: ale pocitaj ze nejaku tu tisicku ta to cele bude stat, tak si poloz otazku zivotnosti, aby ti to chodilo stovky hodin.
Motory krokove zo starych tlaciarni postacia na sruby s malym stupanim. Uplne hobby je asi zavitova tyc M6 a M7, mas tam milimetrove stupanie a pri najlepsom zohnas motory cca 48 krokov na otacku. Driver na to nejaky intergovany obvod "vsecko v jednom" s prudom do pol amperu. Cela elektronika PC->3motory a nejake to relatko a zdroj pocitaj tak 1-2tisicky.
Verim ze ti tu "low cost" elektroniku niekto uvari-preda, zozenie.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“