Dotažení kužele B18

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
potraviny
Kontaktovat uživatele:

9. 12. 2010, 6:30

Nevím jak docílit dostatečné držení kužele B18.
Jedná se totiž o to, že Sklíčidlo profi pro vrtačku má kužel B18 a chci to spojit s trnem B18/MK3. MK3 má proti vybracím zajištění jetště závit M12, ale co to B18 kvůli vybracím. Napadlo mě ohřát sklíčidlo a trn zchladit a pak to do sebe narvat. Bylo by to jako naprosté zalisování do sebe. Chci to pak použít do vyvrtávací frézky a mám pochyby aby to sklíčidlo se od trnu neodpojilo (nevypadlo). Což by asi při těch otáček udělalo paseku na stole. :(
RaS

9. 12. 2010, 6:37

ten kužel není na frézování pouze na vrtání v ose, vyletí ti to dřív nebo později vždycky.. každej trn na frézování musíš mít zajištěnej šroubem, bez toho ani frézovat nezkoušej.. kdysi jsem zkoušel takhle na vrtačcce z nouze i malé uběry malou frézou, ale prostě to nejde...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
lapa
medaile za lepsi forum

9. 12. 2010, 9:40

potraviny píše:Nevím jak docílit dostatečné držení kužele B18.
Jedná se totiž o to, že Sklíčidlo profi pro vrtačku má kužel B18 a chci to spojit s trnem B18/MK3. MK3 má proti vybracím zajištění jetště závit M12, ale co to B18 kvůli vybracím. Napadlo mě ohřát sklíčidlo a trn zchladit a pak to do sebe narvat. Bylo by to jako naprosté zalisování do sebe. Chci to pak použít do vyvrtávací frézky a mám pochyby aby to sklíčidlo se od trnu neodpojilo (nevypadlo). Což by asi při těch otáček udělalo paseku na stole. :(
Jako hobik jsem to držení vyřešil tak, že jsem do trnu (byl to ale B16) vyvrtal díru a závit M6, do kterého jsem skrz sklíčidlo zašrouboval šroub se zapuštenou hlavou. Ta hlava akorát prošla mezi čelistmi plně uvolněného sklíčidla a částečně zapadla do dna sklíčidla tak, že právě nebránila pohybu čelistí. Chce to vyzkoušet, případně tu hlavu nějak zmenšit (na ten B16 to šlo na první pokus bez úprav).
Ten šroub byl imbusák (se zapuštěnou hlavou).
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 12. 2010, 10:37

takto tím šroubkem je to zajištěné u některých ručních elevrtaček,
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 12. 2010, 10:56

Jednou jsem spojil Morse kužely "na furt" když jsem si dělal trn s přírubou na univerzálu do koníka -- přírubu jsem ohřál na elektrickém vařiči až začala chytat slámovou barvu (něco přes 200 stupňů) a pak stačilo konec trnu lehce vsunout a čekat :-) Nevím ale co takhle brutání nalisování udělalo s kolmostí, já tu přírubu přetočil takže jsem chybu kolmosti nezkoumal.
Aleš Procháska
potraviny
Kontaktovat uživatele:

10. 12. 2010, 4:37

prochaska píše:Jednou jsem spojil Morse kužely "na furt" když jsem si dělal trn s přírubou na univerzálu do koníka -- přírubu jsem ohřál na elektrickém vařiči až začala chytat slámovou barvu (něco přes 200 stupňů) a pak stačilo konec trnu lehce vsunout a čekat :-) Nevím ale co takhle brutání nalisování udělalo s kolmostí, já tu přírubu přetočil takže jsem chybu kolmosti nezkoumal.
Přesně takhle jsem si to představoval, ale nejdříve zkusím vrtnout ten trn a udělat do něho závit. Doufejme, že jádro trnu nebude tak tvrdý na točení závitu.
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“