Joes 2006 kapku upravenej
Ahoj všichni,
tak už to brzo bude jezdit, hlavní použití bude na vrtání boků skříní. Pracovní plocha bude cca 800 x 2700 mm. Zatím první video.
tak už to brzo bude jezdit, hlavní použití bude na vrtání boků skříní. Pracovní plocha bude cca 800 x 2700 mm. Zatím první video.
- Přílohy
-
- video1.rar
- (323.8 KiB) Staženo 653 x
Zatím je v plánu poháněná matice, uvidím jak se to bude chovat.
Tak už se to trošku hýbe
Přes víkend snad dám dohromady Xko.

- Přílohy
-
- video2.rar
- (7.82 MiB) Staženo 361 x
Po menších komplikacích se to už dá považovat za hotovej stroj z 90% rozjezd v ose X je 2500 mm a zatím tam bojuju s domácky vyrobenýma ozubenýma kolama a tudíž jak trošku házej tak se ty vibrace přenášejí na dlouhý šroub a to mu nedělá moc dobře. Takže zatím rychloposuv na X jen 2m/min, na Y 3,5 m/min a Z je na metrice tak jen asi 350 mm/min. Na X a Y bych rád vyšší rychlosti, ale bohužel už nestíhá LPT. Ještě dodělám uchycení vřetena, vedení kabelů, koncáky a pracovní desku a je hotovo.
- Přílohy
-
- video3.rar
- (1.24 MiB) Staženo 927 x
Za to pořídí GVE 64 nebo teď novou GVE 74 a to je už skoro profi zařízení, sice ještě bude muset něco málo dokoupit, když už to zvládne připojit kolečko na ruční posuvy, tak by byla hloupost si ho k tomu nepořídit a také koupit pohyblivý senzor nástroje a pár dalších vychytávek, ale pro začátek stačí ten základ. Nebo se dá ještě jít cestou postupného upgradu, pan vostárek pro nás hobbysty má velké pochopení a je k ledasčemu svolný, vše je otázkou domluvy.bobik píše:Rozhodně to chce nějaký hw interpolátor. Já bych šel do toho gravosu. Sice je to investice kolem 15 000Kč za tu nejlevnější variantu, ale je to mašina na obživu, tak se to snad zaplatí.
Jsem spokojenej uživatel EMC, tak už nějakou dobu uvažuju nad Mesou.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dik za propagaci, ale toto musim uvest na pravou miru. Mozna jsi se spletl o "0" (1.490,- zkusebni verze se zdrojem, RS kabelem a kabliky k budicum).bobik píše:Rozhodně to chce nějaký hw interpolátor. Já bych šel do toho gravosu. Sice je to investice kolem 15 000Kč za tu nejlevnější variantu, ale je to mašina na obživu, tak se to snad zaplatí.
GVE84/15, jak jsem psal vyse, stoji i s licenci ridiciho programu ARMOTE 2.900,- (bez DPH).
Bez naroku na vysoke rozliseni nebo zavratne rychlosti posuvu je to HW ridici system pro triose obrabeni. Pro srouby napr. 4mm/ot. a rizeni
KM v pulkroku (400/ot.) to da posuv 150 mm/s pri rozliseni 0,01mm. Nebo posuv 75mm/s pri rozliseni 0,005mm.
Takze na bezne hobby obrabeni dostacujici. A pro uzivatele, co se nekamaradi (nebo namaji cas to resit) s Linuxem,
okamzite pouzitelne na naprosto libovolnem (popelnicovem) PC/WIN.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Zdar Bobiku,
omluva se prijima. CAM neni potreba, Armote jede klidne ve 2D z Corela, AI nebo Autocadu (HPGL) a resi si sam tu Z strategii (hloubky, rychlosti atd.).
Ta GVE84 je zamyslena jako startovni deska (pro pozdejsi upgrade). Legrace je, ze s vykonem 10kpps (84ka ma 15kpps) jsme se radu let uspesne zivili frezovanim/gravirovanim a dneska nam to pripada "hnusny"- ten pulkrok. S nastupem mikrokroku jsme se zmlsali, ale vedlo to zase k navyseni vykonu
interpolace k dnesnim 200kpps. A kdyz se divam na nase prace z doby tech 10kpps, tak je vsechno perfektni. Protoze je to taky o spouste jinych veci okolo, ktery jsou dulezity. A rezonance? proste jsme to vedeli a urcity rychlosti nepouzivali.
omluva se prijima. CAM neni potreba, Armote jede klidne ve 2D z Corela, AI nebo Autocadu (HPGL) a resi si sam tu Z strategii (hloubky, rychlosti atd.).
Ta GVE84 je zamyslena jako startovni deska (pro pozdejsi upgrade). Legrace je, ze s vykonem 10kpps (84ka ma 15kpps) jsme se radu let uspesne zivili frezovanim/gravirovanim a dneska nam to pripada "hnusny"- ten pulkrok. S nastupem mikrokroku jsme se zmlsali, ale vedlo to zase k navyseni vykonu
interpolace k dnesnim 200kpps. A kdyz se divam na nase prace z doby tech 10kpps, tak je vsechno perfektni. Protoze je to taky o spouste jinych veci okolo, ktery jsou dulezity. A rezonance? proste jsme to vedeli a urcity rychlosti nepouzivali.
Hoj lidi. nějakou dobu strojek funguje, ale má to nějaké ty mouchy a tak bych vás chtěl požádat o pár rad. Prvně mám nepřesnosti na ose Y okolo 0.5 milimetru, které přisuzuji volnému řemenu (je to na tom videu u osy Y i slyšet jak ten řemen hází, jaký je váš dojem je ta vůle tím?). Jinak na ose Z a Y žádný problém. Problém je celková stabilita stroje. Je to vidět na druhém videu ke konci hlavně na rukojeti ztužidla. Problém se stupňuje s ostrostí rampy. Pokud nastavím rampu tak aby byla maximálka za 0.5 sec tak je to celkem v klidu, ale rád bych tu rampu ostřejší. celej stroj je na kovovém podstavci, ale mezi strojem a podstavcem jsou jen 4 dřevěné špalky což mi přijde jako kámen úrazu a rád bych vás požádal o radu co s tím. Zkusil jsem stroj stáhnout ztužidlama k tomu podstavci, ale bez efektu. A poslední problém je ten že při přejezdech v ose X se celej portál jakoby kýve dopředu a dozadu. Posuvy mám jen po hlazence přes ložiska a napadají mě 2 řešení a chtěl bych znát váš názor (jedno je pracnější a druhé dražší). 1. řešení: rozšířit rozestupy mezi hlazenkama (otázka o kolik?) a rozšířit bočnice portálu aby se daly dát ložiska dál od sebe (zase otázka o kolik?). Může to pomoct? 2. řešení koupit lineární vedení, ale zajímalo by mě jestli při předělání na lineáry nebudu muset ty bočnice rozšiřovat taky. Tak prosím o rady. Díky moc.
- Přílohy
-
- osaY.avi
- (4.43 MiB) Staženo 328 x
-
- trochu stability.avi
- (4.25 MiB) Staženo 383 x
Ahoj všici , konečně mám trochu nálady se pustit do vylepšování a rád bych něco udělal s tou "tuhostí" a kinkláním té mé mašinky. Přikládám řešení tak jak to mám na portále teď včetně rozměrů a nákres plánované úpravy. Ložiska by šly o 100 mm od sebe jak horizontálně tak vertikálně a matici bych neměl uloženou v tom spoji bočnic tak jak to mám nyní ( motor ze spodu, hrozné štelování, usazování a čištění), ale dal bych jí na ten spoj a potom bych podle potřeby vybral ten příčnej prvek v kterém jsou uložené hlazenky pro osu X (v těch obdélníkových dírách mám silnostěný jekl 100x50. Co si o tom myslíte? Má to smysl?