Rozebrání kuličkového šroubu

mechanika k motorům
Baltazarek
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2010, 5:38

Ahoj všem. Došli mi kuličkové šrouby z EBAY. Bohužel matice je tam nasazena obráceně než bych potřeboval. Máte někdo zkušenost s tím jak ji sundat a otočit ? Když ji vyšroubuji tak se mi asi vysypou kuličky ne ? Jak to pak složím ? Díky
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2010, 5:42

Musíš ji přešroubovat na nějakou plastovou kulatinu nebo trubku která má stejný průměr jako je malý průměr šroubu. Opatrně :-)
Aleš Procháska
Baltazarek
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2010, 6:33

prochaska píše:Musíš ji přešroubovat na nějakou plastovou kulatinu nebo trubku která má stejný průměr jako je malý průměr šroubu. Opatrně :-)
Díky, snad se povede.
motorovy

19. 12. 2010, 6:56

vysypané guličky nie sú problémom, vazelína, trochu trpezlivosti a máš to ;)
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2010, 7:28

Vysypane do misky opravdu nejsou problem. Problem nastava, kdyz se rozutecou po neuklizene dilne.
To jsou pak hodiny lezeni po kolenou po vsech skvirach atd. Je k neuvereni, kam az dovedou skocit.
Tak urcite, az to budes otacet, tak opatrne nad nejakou miskou!!
Pokud to budes delat poprve, muze se to stat, ze nejaka vyskoci.
Pokud jsou vsechny, je to opravdu jen o trpelivosti je pinzetou naklast do vazeliny. Pak je jeste zabava,
kdyz jsou vsechny na miste,tam strcit ten vodici natrubek a zadnou nevystouchnout.
Jde o prvnich par matek, pak uz to jde docela rychle :) .
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2010, 7:34

prochaska píše:Musíš ji přešroubovat na nějakou plastovou kulatinu nebo trubku která má stejný průměr jako je malý průměr šroubu. Opatrně :-)
Ideální je to v soustruhu - šroub do univerzálky, pomocnou kulatinku do vrtací hlavičky na koníkovi, srazit k sobě, a pak už můžeš šroubovat celkem bez obav. Pokud seš drsňák, tak matici jen podržíš a pustíš zpětný chod na pomalý otáčky :D
Petr Spáčil
RaS

19. 12. 2010, 7:41

Krutor píše:
Pokud seš drsňák, tak matici jen podržíš a pustíš zpětný chod na pomalý otáčky :D
pokud je drsnak tak na rychly :)
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Baltazarek
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2010, 9:01

Krutor píše:
Ideální je to v soustruhu - šroub do univerzálky, pomocnou kulatinku do vrtací hlavičky na koníkovi, srazit k sobě, a pak už můžeš šroubovat celkem bez obav. Pokud seš drsňák, tak matici jen podržíš a pustíš zpětný chod na pomalý otáčky :D
Udelam to v tom soustruhu, to bude nejlepsi. Diky moc.
viki

22. 3. 2011, 11:17

Dobrý den, dostala se mi do ruky rozsypana matice s kuličkovým šroubem. Kuličky se mi podařilo naskládat do závitu matice. Jsou v ní dva "oběhové okruhy", do jednoho jsem naskládal kuličky do plna ale v druhém okruhu mi cca 6kuliček chybí. Ztratily se ještě než se mi to dostalo do ruky :? . Chci se zeptat kolik tam má vlastně být kuliček ( nejde mi o počet , je mi jasne že je to u každého jiné, ale jestli se to zaplňuje do plna)?
Pokud vycházím z toho že těch 6kuliček musím doplnit z nových koupených, myslíte že je dobrý nápad doplnit jen 6 nových kuliček a nebo je vyměnit všechny, ať se nehádají nové s opotřebovanýma.
bobik

22. 3. 2011, 2:00

Tak ty chybějící kuličky rozděl rovnoměrně do obou okruhů. 3 chybějící kuličky na okruh by nemuselo vadit. Nejspíše by to fachalo i bez těch 6ti.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 3. 2011, 2:07

Kulicky do plna urcite, po doplneni zbude vule, do ktere se dalsi uz nevejde. Ted jaky. Vem mikrometr, zmer origo kulku a dokup u "loziskaru".
Pokud je sroub valcovany (vule), asi nepujde o mikrony. Pokud je brouseny, predepnuty, tam ty mikrony v toleranci treba "vybiraji" a mohl by nastat problem.
Pak urcite celou sadu v te spravne toleranci.
Netvrdim, si myslim :D .
A jak rika Bobik, taky za ty leta namam vsude vsechny, kdyz uz se "zadarilo" :( .
viki

25. 3. 2011, 7:26

Šrouby jsou broušené, asi i předepnuté (to nepoznám).
U strarých kuliček jsem naměřil pr. 3,166 nové jsem sehnal jen 3,175 . Doplnil jsem chybějící kuličky a šroub šel našroubovat pouze po nové kuličky , takže ty nové se nevejdou (i s temi starými šel podezřele ztuha, oproti druhému nerozebranému šroubu). Až budu mít u sebe mikrometr tak je musim všechny přeměřit a doufám že najdu ty nové. Pak to složím bez nich .
Pruduch

25. 3. 2011, 7:33

Nechtělo by to tam dát alespoň menší kuličky než vůbec nic, aby se vymezily mezery? Tedy aby se časem nepřestěhovaly kuličky tak, že se mezera udělá jen v jednom místě ale moc velká...
viki

25. 3. 2011, 7:45

To je výborný nápad a nedat je hned vedle sebe ale do kazdého okruhu 3 a rozmístit je po obvodu. Další v řadě jsou 3mm takže to by neměl být problém (aby dobře najížděly do těch "zpětných trubiček").
purs

25. 3. 2011, 9:12

Me jste celkem uklidnily, ze nejaka chybejici kulicka nevadi. Stale ziji v myslence, ze jsem ztratil jednu kulicku z matky. Jedu bez ni, ale stale jsem mel blbej pocit. Ted uz to je OK :D
Pavel Urban
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“