Typ soustruhu...

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
Jirkas4

22. 12. 2010, 6:23

NEvíte někdo co je tohle za typ...??Je možné že na něm něco chybí...
Přílohy
3558181-soustruh-1.jpg
jova
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2010, 7:14

Což o to, soustruh se dohledá, ale ten traktůrek tam vážně nevím, nevím :?: :?: :?:
Jirkas4

22. 12. 2010, 12:53

Ten traktor nebo co to tam je mě vůbec nezajíma...Ale ten soustruh?
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2010, 8:08

A ty ten soustruh máš nebo ho chceš koupit? Dle mého názoru je zadarmo drahý.
Já mám na vřeteníku odkládací plochu - jsem zvyklej tam pokládat kličku, olejničku atd, i menší obrobek, a ke konci šichty se o to i opírám. Tady bych se ale se zlou potázal :mrgreen:
Petr Spáčil
Zbýňa

22. 12. 2010, 8:52

Krutor píše:A ty ten soustruh máš nebo ho chceš koupit? Dle mého názoru je zadarmo drahý.
Já mám na vřeteníku odkládací plochu - jsem zvyklej tam pokládat kličku, olejničku atd, i menší obrobek, a ke konci šichty se o to i opírám. Tady bych se ale se zlou potázal :mrgreen:
Neviděl bych to až tak černě. Mám taky takovouhle starou "vránu" dost vyjetou a zvládám na ní, na to že jí je cca 90 let pěkný věci. Rozhodně lepší než mizernej hobík číňan. Když to naši dědci a pradědci stavěli, tak žádná mizerná kvalita hobby nebyla. Prostě je to dědek co má svoje zasebou a tak se k němu musí člověk stavět.

Bohužel výrobce neporadím, protože není stejný jako můj :D . Nevidím nic co by výrazně chybělo.
Jirkas4

22. 12. 2010, 9:35

Jestě ho nemám ale uvažuju o něm...Za 12 000Kč to je dobrý ne?
soustružník

22. 12. 2010, 11:11

Vypadá, že je mu tak 90-100 let. Což o to, tyhle stroje jsou solidní a na většinu domácích prací stačí. Ale před koupí bych se zajímal o strojní posuvy a možnost dělat alespoň základní závity. Podélný posuv je asi řešen šroubem, ale chce to i příčný a ten u těchto strojů někdy není. Dá se bez něj sice obejít, ale při točení velkého čela docela chybí. Na závity je potřeba mít výměnná ozubená kola. Stav se dá z fotky těžko posoudit, za 12000 by to snad i šlo, ale chce to dát si pozor pokud se s majitelem neznáte. Za ta léta sem tam něco praskne, něco se zadře, ohne..., potom se to polepí a prodá.
Zbýňa

23. 12. 2010, 11:22

Jirkas4 píše:Jestě ho nemám ale uvažuju o něm...Za 12 000Kč to je dobrý ne?
Pohlídal bych si jestli neni moc vyjetý lože pod univerzálou, šrouby s maticema ,uložení vřetene, pinola. Koukni jak je na tom morse v koníku a ve vřeteni, jestli nejsou někde vylámaný zuby na předloze vřeteníku. Jak píše soustružník, je dobrý když jsou k soustruhu výměnný kola, hlavně ty velký, malý se daj koupit jako polotovary a upravit. Dokonce ani neni nutný mít všechny kola, ale musíš si pak napočítat svoje závitový tabulky. Kpukám, že už je přebastlenej na klínový řemeny, což je na jednu stranu výhoda, ale obírá tě to o 3 stupně otáček, ovšem ve spojení s převodovkou a předlohou vřeteníku by co se týká rozsahu otáček neměl bejt problém. Chce to případně pozměnit vstupní převodový poměr, takže opět trocha počítání. Nabastlená otočná nožová hlava je velká výhoda, jestli je to dobře udělaný. Strojní posuv příčného suportu by se mohl zapínat kolíčkem pod kličkou, nějaký tam je vidět. Samozřejmě tě čeká spousta čištění, mytí atd atd, ale s tim určitě počítáš, pravděpodobně i výroba vany pod soustruh , připojení reverzačního spínače a boj nemetrickými závity . Ještě koukám, že na mazání vřetene jsou použity Staufferovy maznice, osobně bych asi šel do kapacích maznic na olej (dají se sehnat nový), sice pak občas teče olej po soustruhu, ale když to vychytáš tak poteče do vany. Tolik z mých zkušeností s takovýmhle strojem. Věřím, že když se mu dá výše popsaná péče, tak ti bude věrně sloužit a budeš na domácí kutění spokojenej, pokud se u něj nevyskytne nějaký fatální problém.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“