Portálová frézka - návrh, optimalizace
Tak jsem se pokusil navrhnout svoji první frézku a zde je výsledek, nevím ovšem je-li se čím chlubit. Zamýšlené použití je výhradně na hrabání do kovů, okrajovou záležitostí bude gravírování a podobné p......, pokud ovšem nezvítězí lenost a nedostatek financí na koupě atase. Ze začátku uvedu, že to co zde prezentuji je zatím pouze pracovní verze a tímto bych chtěl zde přítomné požádat o pomoc při optimalizaci návrhu.
Zde na návrhu je vše kreslené z plechu síly 20mm mimo podkladního pod lineáry Y osy, ten má 40mm. Vzhledem k aktuální nakreslené hmotnosti portálu kolem 270kg budu ještě provádět snížení hmotnosti na hranici kolem 200kg na portál. Portál bude samozřejme "vylit" polymerbetonem což je dalších cca 100kg při plnohodnotném sloupu.
Lineáry plánuji na X 30mm-hiwin, Y 25mm-hiwin a Z 25mm-thk-již zakoupen. Kuličkové šrouby kvalitativně minimálně 20 z cncshopu, jinak co nabídne právě ebay.
Pracovní stůl bude z Fe desky 30mm a ze spodní strany vyztužen 5cm polymerbetonu, s rozměry v ose Y 50cm a v ose X min 60cm ale pravděpodobně ještě více.
Kuličkový šroub zamýšlým vést středem portálu jak je všeobecně rozšířené, ale zajímala by mě možnost vést šroub po vršku portálu. Tento krok by mi dovolil uzavřít portál z přední strany a v případě potřeby opět vyztužit polymerbetonem a navíc mi příjde technologicky jednodušší. Pokud by toto řešení vedlo ke snížení životnosti kuličkáče tak bych od něj upustil.
K vřetenu, koukal jsem na KRESSE a tak ten to opravdu nebude(pokus o vtip) mám doma nějaké údajně z brusky váží ale kolem 10kg, později ho sem vylepím.
Podstavec a stůl jsem zatím nekreslil neb se mi nechtělo a k realizaci těchto je ještě daleko. Tyto budu řešit jako cawedog
O chybě jako že je kuličkáč na portále krátký a chybějícím žebrování vím.
Zde na návrhu je vše kreslené z plechu síly 20mm mimo podkladního pod lineáry Y osy, ten má 40mm. Vzhledem k aktuální nakreslené hmotnosti portálu kolem 270kg budu ještě provádět snížení hmotnosti na hranici kolem 200kg na portál. Portál bude samozřejme "vylit" polymerbetonem což je dalších cca 100kg při plnohodnotném sloupu.
Lineáry plánuji na X 30mm-hiwin, Y 25mm-hiwin a Z 25mm-thk-již zakoupen. Kuličkové šrouby kvalitativně minimálně 20 z cncshopu, jinak co nabídne právě ebay.
Pracovní stůl bude z Fe desky 30mm a ze spodní strany vyztužen 5cm polymerbetonu, s rozměry v ose Y 50cm a v ose X min 60cm ale pravděpodobně ještě více.
Kuličkový šroub zamýšlým vést středem portálu jak je všeobecně rozšířené, ale zajímala by mě možnost vést šroub po vršku portálu. Tento krok by mi dovolil uzavřít portál z přední strany a v případě potřeby opět vyztužit polymerbetonem a navíc mi příjde technologicky jednodušší. Pokud by toto řešení vedlo ke snížení životnosti kuličkáče tak bych od něj upustil.
K vřetenu, koukal jsem na KRESSE a tak ten to opravdu nebude(pokus o vtip) mám doma nějaké údajně z brusky váží ale kolem 10kg, později ho sem vylepím.
Podstavec a stůl jsem zatím nekreslil neb se mi nechtělo a k realizaci těchto je ještě daleko. Tyto budu řešit jako cawedog
O chybě jako že je kuličkáč na portále krátký a chybějícím žebrování vím.
Tohle má být ve vláknu "Začínám stavět..." . Jinak portál, by měl mít ze tří kusů, které smontuješ dohromady. Uložení pro lineáry Y by měl být z jednoho kusu jako nosník. Dále dvě stojiny jako podpěry nosníku. Musíš přemýšlet o obrobitelnosti a smontovatelnosti. Doporučuju okouknout různé konstrukce obzvláště http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=3609. Pracovní stůl o síle 30mm už vyztužovat polymerbetonem nemusíš.
- Gulliver64
zdar,
podívej se pro inspiraci na mého dřeváčka http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=5177. je to stavba podobného typu, jakou plánuješ ty, jen s tím rozdílem že ty to plánuješ z 20mm plechu a já to postavil ze 30mm překližky. portál rozhodně stav ze tří částí, až budeš mašinu seřizovat budeš to mít jednodušší.
hodně zdaru!
podívej se pro inspiraci na mého dřeváčka http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=5177. je to stavba podobného typu, jakou plánuješ ty, jen s tím rozdílem že ty to plánuješ z 20mm plechu a já to postavil ze 30mm překližky. portál rozhodně stav ze tří částí, až budeš mašinu seřizovat budeš to mít jednodušší.
hodně zdaru!
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Líbí se mi, že to stavíš od začátku fakt bytelně. Ale myslím, že základem dobrého stroje není "co nejvíc masa", ale co nejlepší vyváženost všech součástí stroje. Takže si myslím, že:
1) 30-ky lineáry si zaslouží určitě masivnější kuličkáč než 20-ku.
2) Je-li to na železo, tak Kress, Atas, Teknomotor atd = špatně. To chce minimálně dutinu ISO 30, a tam už zase můžeš dát tak velký nástroj, že budeš potřebovat frézovat otáčkama pod 1000 ot/min. Obávám se, že Tě čeká výroba nebo nákladná koupě pořádného vřetena.
3) Už víš, jak a čím s tím budeš hýbat? To nebude laciné!
Hodně zdaru, ukousl sis dost
1) 30-ky lineáry si zaslouží určitě masivnější kuličkáč než 20-ku.
2) Je-li to na železo, tak Kress, Atas, Teknomotor atd = špatně. To chce minimálně dutinu ISO 30, a tam už zase můžeš dát tak velký nástroj, že budeš potřebovat frézovat otáčkama pod 1000 ot/min. Obávám se, že Tě čeká výroba nebo nákladná koupě pořádného vřetena.
3) Už víš, jak a čím s tím budeš hýbat? To nebude laciné!
Hodně zdaru, ukousl sis dost

Petr Spáčil
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
No vidíš že to nebolelo, dát to sem. Ten kuličkáč bych dal doprostřed mezi lineáry. Portál by neměl být svařený jako jeden kus, jinak to nikdy nikdo nevyladí. Jinak jak píšou ostatní, je to opravdu hodně veliké sousto.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Zde jsou fotky vřetena co mám v plánu použít: http://santusak.rajce.idnes.cz/Nezname_vreteno/
Fórum jsem monitoroval delší dobu před registrací, tekže jsem si zde vše přítomné projekty které za to prohlédl a chtěl jsem jít cestou nejjednodušího řešení. Jak je vidět byla to chyba. Nad portálem ze tří dílů jsem také přemýšlel, ale jak píšu výše chtěl jsem jednoduchost konstrukce-která je však v rozporu se snadnou obrobitelností stroje. Tak tedy zvítězí řešení portálu ze třech dílů.
SVF, velmi pěkné, poctivé a masivní, ale s mými výrobními možnostmi kdy jsem schopen pouze vrtat a svařovat, ostatní operace musím řešit dodavatelsky a na někdy vrtkavé náladě svého hlavního obchodního partnera.
Na toho tvého dřeváka jsem se před odesláním právě díval a koketoval jsem s myšlenkou portálu ze třech dílů.
Pohon bude řešen samozřejmě AC servy, jakým programem je budu krmit nejsem ještě pevně rozhodnut.
A pan magi se právě dostavil když se snažím dodatlovat příspěvek, tak neodpoví mi ještě někdo na ten kuličkáč na příčníku portálu??
Fórum jsem monitoroval delší dobu před registrací, tekže jsem si zde vše přítomné projekty které za to prohlédl a chtěl jsem jít cestou nejjednodušího řešení. Jak je vidět byla to chyba. Nad portálem ze tří dílů jsem také přemýšlel, ale jak píšu výše chtěl jsem jednoduchost konstrukce-která je však v rozporu se snadnou obrobitelností stroje. Tak tedy zvítězí řešení portálu ze třech dílů.
SVF, velmi pěkné, poctivé a masivní, ale s mými výrobními možnostmi kdy jsem schopen pouze vrtat a svařovat, ostatní operace musím řešit dodavatelsky a na někdy vrtkavé náladě svého hlavního obchodního partnera.
Na toho tvého dřeváka jsem se před odesláním právě díval a koketoval jsem s myšlenkou portálu ze třech dílů.
Pohon bude řešen samozřejmě AC servy, jakým programem je budu krmit nejsem ještě pevně rozhodnut.
A pan magi se právě dostavil když se snažím dodatlovat příspěvek, tak neodpoví mi ještě někdo na ten kuličkáč na příčníku portálu??
Zdravim,
nejsem zadny odbornik, ale napada me, jestli by nebylo lepsi mit kulickovy sroub osy Y spis pod portalem nez nad, protoze cim bude bliz bodu obrabeni, tim by mely byt pomery sil lepsi. Kdyz bude sroub nahore a bude nejaky odpor pri obrabeni, tak se to cele bude snazit krizit a budou tak vetsi sily na vedeni.
Honza
nejsem zadny odbornik, ale napada me, jestli by nebylo lepsi mit kulickovy sroub osy Y spis pod portalem nez nad, protoze cim bude bliz bodu obrabeni, tim by mely byt pomery sil lepsi. Kdyz bude sroub nahore a bude nejaky odpor pri obrabeni, tak se to cele bude snazit krizit a budou tak vetsi sily na vedeni.
Honza
Podle mě scestná myšlenka, jakmile se někde něco začne kroutit, pak je to špatně a pokud někdo staví stroj tak, že si vypomáhá šroubem na docílení tuhosti, pak je to dvojnásob špatně. Pokud vím, tak na šroub by neměli působit nejlépe žádné síly, tedy kromě těch axiálních, těm se asi nikdo nevyhnekraljan píše:Zdravim,
Honza

Podle me by melo byt duvodem to, ze kdyz bude sroub nahore, tak na nej budou pusobit obrabeci sily sice v axialnim smeru, ale podstatne vetsi nez kdyz by byl sroub dole. Zrejme ze stejneho duvodu se na ose X pouziva sroub ve stredu mezi vedenim a to proto, ze sily pri obrabeni ve smeru X jsou opet mezi vednim. Kdyz uz je sroub po strane, tak byva po obou stranach. Ale jak jsem psal, nejsem zadny odbornik. Zatim kdyz jsem nekde cetl nejaka doporuceni kam co umistit, tak malokdy k tomu byl vysvetleny duvod. Ja si proste myslim, ze kdyz nedavat sroub mezi vedeni (coz u osy Y nemusi byt nutne nejlepsi) tak na spodni strane portalu (bliz ke zdroji odporu) to bude lepsi nez nahore.sidonie píše:Podle mě scestná myšlenka, jakmile se někde něco začne kroutit, pak je to špatně a pokud někdo staví stroj tak, že si vypomáhá šroubem na docílení tuhosti, pak je to dvojnásob špatně. Pokud vím, tak na šroub by neměli působit nejlépe žádné síly, tedy kromě těch axiálních, těm se asi nikdo nevyhnea pokud ano, pak mu bude stroj asi stát.
Veškeré hmoty a síly by mělo být schopno pochytat vedení.
Ach jo, tečka mu nestačí.
Vzpoměň si, když jsi tlačil třeba nějaký dvojkolák, nebo káru za auto. Vždy si stoupneš doprostřed mezi kola. Protože za bok káry taky můžeš tahat, ale zároveň musíš vyvinout další sílu, kolmou na směr pohybu, kterou budeš vyrovnávat stočení káry z přímého směru. To je ta síla navíc která ti trochu zkomplikuje konstrukci. Říká se jí momentová síla. Většinou je vedení tak tuhé, že to až tak nevadí. Jen ho trochu více zatížíš.

Vzpoměň si, když jsi tlačil třeba nějaký dvojkolák, nebo káru za auto. Vždy si stoupneš doprostřed mezi kola. Protože za bok káry taky můžeš tahat, ale zároveň musíš vyvinout další sílu, kolmou na směr pohybu, kterou budeš vyrovnávat stočení káry z přímého směru. To je ta síla navíc která ti trochu zkomplikuje konstrukci. Říká se jí momentová síla. Většinou je vedení tak tuhé, že to až tak nevadí. Jen ho trochu více zatížíš.
Tady ale mluvime o ose Y a sroubu u teto osy. Na ten tvuj dvojkolak pusobi sila v podstate uprostred dvojkolaku. Kde vsak bude puvodnimu tazateli pusobit sila na ose Y? Ja bych rekl, ze pres nastroj, ktery bude o dost vylozeny mimo vedeni osy Y. Jeste si jses tak jisty tou tvou teckou?bobik píše:Ach jo, tečka mu nestačí.![]()
pokud chcete vzít vpotaz odpor nástroje tak budete muset polohu šroubu měnit při každé výměně nástroje , řezné rychlosti a dalších . což je naprosto blbost!!!!!!!!!!!
To co psal bobík je logickééééé kola se dají přirovnávat s vedeném. odpor nástroje bych v úvahu moc nebral.
To co psal bobík je logickééééé kola se dají přirovnávat s vedeném. odpor nástroje bych v úvahu moc nebral.