Beton
Dobrý den. Potřebuji poradit chci vyplnit dutiny ve frézce (jekl 120*120*6) kvůli tuhosti a váze betonem. Problém je v to že mám strach aby se po vyzrání beton nezmrskl a neuvolnil. Máte někdo nějaké zkušenosti s použitím plastyfikátoru nebo nějakou radu.
Já bych na tak malé věci použil MAPEFILL, z jednoho pytle se dělá asi 13 litrů směsi. Výborně drží na železe a nesmrskává se, pokud se dodrží poměr směs - voda. Pevnost super, zalévají se tím i kotevní šrouby.
- Oliver Rovný
Podla mna ty tam nepotrebujes az tak pevnost, ako skor tuhost. Neviem ako je to s tou hmotou mapefill, ale pri betone zvysenim podielu cementu sice zvysujes pevnost, ale zaroven zvysujes aj zmrastivost (to ale hodne zavisi od mnozstva vody a hlavne od osetrovania betonu pocas zrenia) a co je dolezite, znizujes tuhost a to je to co nechceme pri obrabacom stroji.pavelb píše:Ten Mapefill se mi líbí ,ale budu toho potřebovat tak 4 pytle. Dalo by se to smíchat s nějakým hrubším štěrkem aniž by to stratilo pevnost (ať trochu ušetřím).
Takze pri betone volbou zrniva velmi ovplyvnujes tuhost. Nedavno som pozeral tabulky, kde sa uvadzali orientacne tuhosti jednotlivych druhov zrniva a najvyssie hodnoty dosahovalo tusim gabro a diorit. Ani kremen na tom nebol s tuhostou zle, ale vseobecne sa modul pruznosti zrniv pohyboval okolo 50 GPa, minimum bolo tusim okolo 20 a maximum pre to gabro bol 75GPa. Siva liatina dosahuje pre porovnanie 80 - 125 GPa, tahana ocel okolo 200 GPa.
Cize vidiet, ze vhodnou volbou zrniva a prisad sa da dosiahnut temer tuhost liatiny, avsak hmotnosti hlinika, mozno aj mensej.
Beton navyse podobne ako liatina dobre tlmi vibracie. Ale dynamickou tuhostou som sa nezaoberal.
V kazdom pripade, ak hmota Mapefill umoznuje zvysenie podielu zrniva, tak podla mna by to bol dobry tah. Len tam neprimiesaj piesok s hlinou z dvora

No ten mapefill jestli mně paměť neklame je dělanej tak, aby při tuhnutí mírně expandoval (obyč. beton se smršťuje). Je zo zálivka resp. směs přímo určená ke kotvení strojů, nosníků do děr a podobně. Pokud nejde o pevnost ale jen výplň dutiny v ocel. nosníku stroje, tak trochu kameniva (vhodného a dokonale čistého) jistě snese.
- Oliver Rovný
Neviete ako je to so zmrastivostou polymerbetonu?
Totiz ja tiez hladam hmotu, co sa nesmie zmrastovat, musi byt dost tuha a zaroven by mala relativne dobre prilnut k brusenej vodiacej tyci, no nemala by s nou reagovat. Vychadza mi to na polymerbeton, len neviem ako je to so zmrastivostou.
Totiz ja tiez hladam hmotu, co sa nesmie zmrastovat, musi byt dost tuha a zaroven by mala relativne dobre prilnut k brusenej vodiacej tyci, no nemala by s nou reagovat. Vychadza mi to na polymerbeton, len neviem ako je to so zmrastivostou.
Oliver Rovný: Různě. Záleží na plnivu, pryskyřici, tužidlu, teplotě vytvrzování ........ ale když se to všechno správně udělá, tak smrštění není problém. Když se to udělá špatně, tak je to naopak problém hodně velký.
U toho betonu jsem se zatím nedopátral přísad. Někde jsem četl (v cizokrajné literatuře), že tam lze přidat alu prášek, který působí expanzivně, ale nevím. Stále po tom pátrám. Zatím jsem přišel (odlsedoval) na jeden fígl, pokud se zaleje dutina betonem, je třeba vyvibrovat všechnu nadbytečnou vodu. Ten beton je však dosti hustý, jen to složení...