Zdravim,
dost dlho som riesil podobny problem ako teraz tumlik, na jar som kupil novu pilu Pilous ARG 130K - to je pila s chladenim a podstavcom, kde je umiestneny zasobnik na kvapalinu.
Ja som to poreboval na rezanie obycajnych ocelovych jaklov a pasoviny na zvarane konstrukcie. Ziadne plne materiay som neplanoval rezat, lebo sustruh ani frezku este nemam. Pila mi dobre sluzila, ale mala muchy:
Ked som rezal (je to rucna pila), tak pomerne lahke rameno dost skakalo (v rukovati som citil obcas vyrazne nepravidelnosti - narazy), ale to by sa podla mna nedialo pri plnsich profiloch. Ja som tam dal najjemnejsi pas aky je, lebo som zvacsa rezal jakle s 2mm stenou a to nikdy nebola splnena podmienka minimalneho poctu zubov v reze. Samozrejme, ked sa rezu tenkostenne profily, tak to vydava strasne zvuky, ale to s typom pily velmi nesuvisi.
Co ma stvalo viac, trebalo pri tom stat a tlacit, co mi povodne nevadilo, ale rychloo ma to omrzelo.
Co ma najviac stvalo, bolo, ze ked som bol netrpezlivy a zatlacil strosku viac, tak som meral odchylky od kolmeho rezu aj okolo 1mm (ale netlacil som prilis, motor si priadol pekne dalej). To som mal pas dotiahnuty poriadne. Takze trabalo byt trpezlivy. Lenze ked som tlacil moc malo, tak potom sli zvlastne rezonancie zo sneku. Takze obcas ani z voza, ani na voz. Okrem toho tam bol dost neergonomicky zverak.
Na jesen som pilu predal, nebol to problem, moc som ani nestratil, lebo pil je malo.
Planoval som kupit ARG 200, ale naskytla sa vtom jedna ARG 220 plus dakych 45000kc, tak som po nu isiel az do CR, oplatilo sa. Nebyt praskleho zveraku, co som zistil az doma, tak by to bola nova pila. Zverak budem musiet zavarit.
Neviem si ju vynachvalit. Nerobim sice vela, ale teraz je to radost, pila je tuha, 27mm pas sa neda s 13mm porovnavat, ma to aj dve rychlosti, velmi citlivo nastavitelny posuv a nepochybujem, ze by sa s tym dalo odrezat cokolvek.
Len zverak ma hneva, je sice rychloupinaci, ale ulozenie skrutky v celusti - smikadle je velmi pofiderne - aspon u mna. Musel som ho dobastlovat, ale este mu nestacilo. Tiez som si vsimol, ze nie su celkom rovnobezne celuste zveraka, hore su volnejsie preto sa blbsie reze viacero rur naraz. Poriadny zverak a pneumaticke upinanie by tej pile seklo...
Snek sa neozyva ako pri 130-ke. Zatial som nic poriadne nerezal, len jakle a pasovinu, s kolmostou rezu zatial bez problemu.
Teraz asi pribudne sustruh, tak pila mi pride ako velke +.
Este prilozim foto starej a novej a uz mizim... Tusim sa to dalo aj strucnejsie, ale dnes som sa dako rozpisal