Ahoj,
stavím CNC řezačku na polystyrén a mám problém.Používám elektroniku MM2001 a 24voltové motory (6drátů).Když to celé pustím tak všechny motory fungují jak mají podle programu (GMFC) až na jeden na levé ose X.Ten taky jede ale i když v nulování os nastavím reverz tak pořád jede na stejnou stranu.Prosím poraďte co s tím...
Díky
Problém!!!-poraďte
Pardón, já měl pocit, že se to nastavuje přímo v GMFC driveru ve správci zařízení, a tam se vlastně nastavuje akorát prohození pinů step/dir.
A funguje ti ta inverze u jiných os? Nebo to na ní nereaguje vůbec u žádné osy?
Zkus se ještě mrknout, jestli pravý motor osy X (co ti jede v pořádku) máš zadrátovaný k řídící jednotce úplně stejně jako ten levý motor osy X (co ti jezdí opačně).
.. já měl v začátcích problém s tím, že GMFC se naoko tvářilo OK, ale pořád ztrácelo kroky a nakonec se ukázalo, že byl "nějak" špatně nainstalován jeho driver (ve správci zařízení). Zajímavé je, že když dáš GMFC odinstalovat, tak vlastní driver se nejen že neodebere, ale při nové instalaci GMFC se pak znova neinstaluje, takže pořád zůstává ten původní. Ten je tak potřeba ručně odebrat a teprve potom to celé instalovat znovu.
edit: Teď si tvůj dotaz čtu znovu a koukám, že jsem tvůj problém asi nepochopil
Tobě tedy ten motor jezdí jen inverzně (tj. když má jet doprava, tak jede doleva a naopak), nebo prostě jede jen na jednu stranu a když má jet na druhou tak stojí?
A funguje ti ta inverze u jiných os? Nebo to na ní nereaguje vůbec u žádné osy?
Zkus se ještě mrknout, jestli pravý motor osy X (co ti jede v pořádku) máš zadrátovaný k řídící jednotce úplně stejně jako ten levý motor osy X (co ti jezdí opačně).
.. já měl v začátcích problém s tím, že GMFC se naoko tvářilo OK, ale pořád ztrácelo kroky a nakonec se ukázalo, že byl "nějak" špatně nainstalován jeho driver (ve správci zařízení). Zajímavé je, že když dáš GMFC odinstalovat, tak vlastní driver se nejen že neodebere, ale při nové instalaci GMFC se pak znova neinstaluje, takže pořád zůstává ten původní. Ten je tak potřeba ručně odebrat a teprve potom to celé instalovat znovu.
edit: Teď si tvůj dotaz čtu znovu a koukám, že jsem tvůj problém asi nepochopil

Aha, co přesně používáš za tu elektroniku? přímo MM2001, nebo modrou/červenou desku s toshibama od číňana a mikropočítač PIC s nahraným "picachof sw."
1) Jako pokud jsi si jist, že oba motory máš přidrátovány stejně, tak ty dva motory na osách X zkus fyzicky prohodit (tj. motor z výstupu elektroniky X1 připojíš na výstup elektroniky X2 a naopak) No a pokud se situace bude opakovat, tak zkus ještě přeinstalovat GMFC, vč. ručního odebrání toho driveru ze správce zařízení. Pokud to bude pořád stejné, tak je chyba v elektronice a budeš ji muset "nějak" opravit.
1) Jako pokud jsi si jist, že oba motory máš přidrátovány stejně, tak ty dva motory na osách X zkus fyzicky prohodit (tj. motor z výstupu elektroniky X1 připojíš na výstup elektroniky X2 a naopak) No a pokud se situace bude opakovat, tak zkus ještě přeinstalovat GMFC, vč. ručního odebrání toho driveru ze správce zařízení. Pokud to bude pořád stejné, tak je chyba v elektronice a budeš ji muset "nějak" opravit.