2 fazove a 3 fazove motory

Odpovědět
jirkal
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2011, 9:30

Dalsi zacatecnicka otazka :)
Muze mi nekdo prosim vysvetlit rozdil mezi 2 fazovymi a 3 fazovymi krokovymi motory?

Jeden ma dve faze a 8 vodicu a druhy tri a 6 vodicu :D Trifazovy je drazsi co jsem tak koukal ... no a to je tak vsechno co vim :D
Predpokladam, ze napr 1.3Nm dvoufazovy a trifazovy budou mit stejnou "silu". Kdy tedy pouzit 2 a 3 fazovy? Co jsem tak koukal, tak vetsina hobbystu pouziva dvoufazove, pokud ne, tak me opravte.
pajda

21. 1. 2011, 11:20

je potřeba přesně definovat, co tou "sílou" :) alias momentem výrobce myslí, resp. jakému stavu motoru ta hodnota odpovídá. Většinou se jedná o jmenovitou hodnotu. Mnohem důležitější je ale se podívat do katalogu na průběh momentu v závislosti na otáčkách (momentová charakteristika).

Obecně 2-fázové KM poskytují vysoký moment při nižších otáčkách a při vyšších tento výrazně klesá. (dá se trochu vylepšit paralelním zapojením vinutí) Kdežto 3-fázové KM mají obecně momentovou charakteristiku skoro rovnou, tj. s rostoucími otáčkami jim klesá moment jen minimálně (3.fázové KM se dají běžně točit na 3000ot/min.)

Dalším argumentem pro 3fázový motor je menší náchylnost na vznik rezonancí. Nevýhodou je o trochu "složitější" princip řízení, i když to už dnes není problém (dnes už slušný driver pro 3-fázový KM, stojí skoro stejně jako ten pro 2-fázový). V podstatě už ani není důvod aby byl 3-fázový motor nějak výrazně výrobně dražší.

čili důvod proč se nepoužívají víc je dnes stále vyšší cena, blížící se DC servu, přičemž přínos na rozdíl od DC serva není o tolik vyšší oproti 2-fázovému KM, obzvlášť pokud nepotřebuješ jezdit opravdu rychle.
lamoz
Sponzor fora

21. 1. 2011, 12:31

pajda píše:3.fázové KM se dají běžně točit na 3000ot/min.
koukam na tento obrazek a nevidim tam 3000ot/min.
vidim 10000 kpps
otkud .36*10000/360*60 = 600 ot/min (YK368A) nebo 1800 ot/m YK364A
pak pokles momentu.
Přílohy
3f moment.jpg
sidonie

21. 1. 2011, 12:42

A já bych to zde http://www.gravos.cz/download/katalogy/ ... ies-cz.pdf viděl klidně na 6 000 ot./min. při 1Nm který je skoro konstantní od 1 000 ot./min. Neberte mě úplně doslova.
jirkal
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2011, 1:13

Diky moc za odpovedi, uz to tu zacina byt vedecke, grafy atd ... :)
Takze pokud chci ridit postaveny/prestaveny hobby CNC stroj, ktery nepotrebuje rychle tocit, poslouzi dvoufazove krokace, kdyz nevim co s prachama, tak dam trifazove s vedomim, ze to bude trochu "lepsi" :)
pajda

21. 1. 2011, 1:15

uznávám, měl jsem napsat roztočit :wink: , ten moment při tom už opravdu bude mizerný

jinak nějaké kousky lze nalézt i na ebayi vč. driveru:

http://cgi.ebay.com/CNC-Mill-NEMA-23-St ... 4aa7c08e84
http://www.youtube.com/watch?v=fNmK66mo ... r_embedded
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2011, 9:41

v praxi je ten rozdil podstatny prave diky rezonancim 2f motoru ktere se u 3f motoru prakticky nevyskytuji
v tom nejhorsim pripade s 2f motory dopadnes asi jako kdysi ja ze se nedostanes nad rychlost 50mm za minutu!!!
v tom nejlepsim pripade ti to bude frcet ale nebudes si nikdy moc jisty kdy se ti sejdou spatne podminky a ztratis kroky
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
PBr
Kontaktovat uživatele:

22. 1. 2011, 9:08

Nechcem tu zbytocne miesat 5 fazove motory, ale nevie niekto preco sa pouzivaju/pouzivali aj 5 fazove motory ked 3 fazove prakticky eliminuju vsetky nedostatky 2 fazovych? Resp aky je rozdiel medzi 3 a 5 fazovymi? Zaujima ma to cisto z teoretickeho hladiska, krokove motory som prestal pouzivat, mozno to zaujima aj inych :)
pajda

22. 1. 2011, 4:57

já myslím, že toto se táhne z dob, kdy bylo mrkvokrokování v plenkách (tj. existovalo jen v teoretické rovině). Tak 5ti-fázové KM měli z principu své konstrukce (avšak za cenu složitějšího řízení - 10ks tranzistorů) mnohem menší momentové pulsace, než 2-fázové, ale i o trochu menší než 3-fázové KM. Což přímo souvisí se vznikem vibrací / rezonancí pohonu, ale samozřejmě to mělo vliv i na přesnost polohovacího mechanismu.

V té době byl tento přínos oproti 2-fázovým KM dostatečně pádný důvod pro zaplacení jejich mnohem složitější konstrukce. S příchodem mvrkvokrokování, které momentové pulsace výrazně eliminovalo právě u 2-fázových KM se najednou investice do 5tí-fázových KM už tolik nevyplatila. 3-fázové KM s dostatečně malým mrkvokrokem, pak 5ti-fázové KM nahrazují úplně. Tj. rozdíl mezi 3 a 5ti. (nebo ještě více) fázovým KM s mikrokroky už je téměř neznatelný.

.. mimochodem problém momentových pulsací je ostatně důvod proč se neujala serva s elektronicky komutovanými ECDC(BLDC) motory. Takže se muselo počkat na výkonou řídící elektroniku (DSP), která zvládla spočítat algoritmus vektorového řízení v "reálném čase" a tím se otevřela cesta pro použití AC motoru jako serva.

edit: doplněno/upraveno
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“