"Strojní" broušení frézy

Mad_BOXs

23. 1. 2011, 2:12

Ahoj, mám tu jeden problémek ohledně broušení frézy.
udělal jsem si G-kod na strojní broušení tohoto nástroje. Jenže vzniknul mi veliký problém. Ať zkouším různé druhy brousků, tak mi tato fréza funguje jako orovnávač těchto brousků.
Trochu k postupu: Mám frézu upnutou v ose Z a ve vřetenu je upnutý brousek, kterým opisuju nástroj a v Z ose jen odklesávám po 0,1mm.
Brousek se statečně zmenšuje. Zkusil jsem snad všechny tvrdosti v mém dosahu, bílý, červený, šedý a dokonce i řezací kotouček.
Průměry 15-20mm - stopkové. Otáčky od 5 000 do 24 000, pod emulsí i na sucho.

Už nevím jak dál. Když ty frézy vybrušují, tak na to musí mít nějaký spešl. brus. Nedovedu si nějako představit, že by to pokaždé orovnávali a nastavovali na požadovaný průměr.
Jedná se o ten typ uprostřed obrázku.
Přílohy
CMT 8mm.jpg
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2011, 2:17

jestli je to karbid tak musis diamantem
uber je odhadem setina nebo spis jeste min
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mad_BOXs

23. 1. 2011, 2:23

A kde to roste? Nějaký odkaz by nebyl na stopkové?
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2011, 2:30

Treba : http://www.brousici-kotouce.cz/?gclid=C ... 3wod6x4WHg

Brousit doma nastroje z SK a jeste ne na brusce je nesmysl. Je tam dost veci ktere se musi ,, treba chladit...

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2011, 2:38

zas takovej nesmysl to neni
ted nedavno jsem brousil negativni dvoubritou kuzelovku na rybiny z karbidu
vysledky pak s takovym nastrojem predcili ocekavani

ale delal jsem to na cinsky brusce na gravirovaci nastroje a bez chlazeni
Mad_BOXs

23. 1. 2011, 2:42

Možná je to cesta do pekel, ale chlazení není problém a dodržení geometrie nástroje taky.
Procházím ten odkaz, ale nějak se nemohu zorientovat. Jaké se používají otáčky - obvodová rychlost? Vysoké nebo naopak nízké, při dodržení chlazení?
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
sidonie

23. 1. 2011, 3:06

http://www.brousici-kotouce.cz/cz/diama ... touce/1a1r Tohle vypadá použitelně, použil bych ten pr. 50 s kovovým pojivem. Otáčky musíš vyzkoušet, zkusil bych něco mezi 25 - 40 tis. ot./min. Bruska co máme v práci používá pr. kotouče 75 mm a má něco kolem 25 tis. ot./min. na sucho, jen odsávání prachu a jde tím tvrdokov docela slušně brousit.

Edit:
Po bližším prozkoumání si myslím, že na ten pr. 50 bude bohatě stačit 10 tis. ot./min. Naše bruska sice těch 25 tis. točí, ale jen s přídavným zařízením, fortunou, normálně točí jen 5 - 8 tis. ot./min. při pr.75 mm brusného kotouče.
Naposledy upravil(a) sidonie dne 24. 1. 2011, 8:47, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2011, 3:21

prodejce by mel znat maximalni obvodovou rychlost nebo otacky
bezne se ty diamanty davaji na obyc dilenske brusky
taky mam jeden takhle nasazeny a brousi to dobre

teda brousilo nez si mi na tom jeden dobrak nabrousil sekyrku :evil:
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2011, 4:25

SK se pri brouseni chladi , protoze pri tom v tom materialu vznikaji trhliny a novy brit pak vydrzi podstatne mene. Doporucuju pokud mozno kazdopadne chladit.

RADEK
automatizace/konstrukce
sidonie

23. 1. 2011, 4:37

Radek-B píše:SK se pri brouseni chladi , protoze pri tom v tom materialu vznikaji trhliny a novy brit pak vydrzi podstatne mene. Doporucuju pokud mozno kazdopadne chladit.

RADEK
Jak se poznají trhliny a jak se na nástroji projeví ?
Mad_BOXs

23. 1. 2011, 6:38

Nemá náhodou někdo doma takový brousek se stopkou? Stopka do pr. 12mm. Když vidím ty ceny, tak se mi do toho nechce. Jde mi hlavně o to, jestli je to schůdná cesta, jen to vyzkoušet. Když vemu cenu brousku kolem 700Kč, tak za to mám novou frézu.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2011, 6:44

Velmi jednoduse, pul dne vrtas treba diry prumer 10. Nalozis tomu treba 1200 otacek a 0.1 na otacku a vrtas dokud vrtak neni tupy. pokud jej vymenis za prebrouseny , piskovany, povlakovany. Tak muzes i druhy pulden vrtat stejnymi parametry. Pokud vsak vezmes na sucho brouseny tak se ti vetsinou roztrhne vpodstate hned.

Takze tim jednoduse sem mel namysli ze to mam vyzkousene.(10-titisice der na nekolika centrech na tri smeny)

Nektere nastroje se po brouseni lesti/povlakuji , jine se treba piskuji/povlakuji. Tech veci kolem brouseni je strasne moc. Diamantove kotouce se take orovnavaji to je zaklad pro kazdou strojni praci.

RADEK
automatizace/konstrukce
sidonie

23. 1. 2011, 7:07

Radek-B píše:Velmi jednoduse, pul dne vrtas treba diry prumer 10. Nalozis tomu treba 1200 otacek a 0.1 na otacku a vrtas dokud vrtak neni tupy. pokud jej vymenis za prebrouseny , piskovany, povlakovany. Tak muzes i druhy pulden vrtat stejnymi parametry. Pokud vsak vezmes na sucho brouseny tak se ti vetsinou roztrhne vpodstate hned.

Takze tim jednoduse sem mel namysli ze to mam vyzkousene.(10-titisice der na nekolika centrech na tri smeny)

Nektere nastroje se po brouseni lesti/povlakuji , jine se treba piskuji/povlakuji. Tech veci kolem brouseni je strasne moc. Diamantove kotouce se take orovnavaji to je zaklad pro kazdou strojni praci.

RADEK
Aha pán je profesionál. Podobné jevy u nás ve firmě za celých deset let nikdo nepozoroval. Pokud jde o životnost broušeného nástroje ve srovnání s nástrojem kupovaným, povlakovaným, pak je skoro vždy v intervalu 1/3 až 1/2 životnosti nástroje kupovaného. Pokud vybroušený nástroj necháme napovlakovat, pak životnost nástroje vzroste na 3/4 až 8/9 kupovaného nástroje. Toť k mým praktickým zkušenostem.
Vzhledem k tomu, že brusku používáme na vybrušování speciálních nástrojů a ne broušení standartních věcí, pak je pro nás toto srovnání životnosti naprosto k ničemu. Srovnání se týkalo broušení vrtáků a fréz standartních rozměrů a úhlů břitů a to jak přebroušení, tak kompletního vybroušení z kruhového polotovaru.
Používáme na námi kupovaný kvrdokovový polotovar nejvhodnější zrnitost v kombinaci s pojivem a vyvážení brusného kotouče. Nepamatuji si číslo povolené odchylky nevyváženosti, ale vzhledem k přesnosti brusky bude skoro neměřitelná.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2011, 7:58

AAA pan je profesional :D tak ja mam alespon par informaci pod linkou z kterych lze usoudit ze uz jsem se pri ledacems prichomejtl. Take skolim obsluhy stroju a vseobecne znalosti kolem technologie se proste predpokladaji. Co mate za brusku ? Klasika u tebe je treba TK vrtak s vybrusem typu A ? Kolik to ma os ?

RADEK
automatizace/konstrukce
sidonie

23. 1. 2011, 8:14

Radek-B píše:AAA pan je profesional :D tak ja mam alespon par informaci pod linkou z kterych lze usoudit ze uz jsem se pri ledacems prichomejtl. Co mate za brusku ? Klasika u tebe je treba TK vrtak s vybrusem typu A ? Kolik to ma os ?

RADEK
Nejsem brusič, jsem konstruktér těch nástrojů. Fotku dodám v týdnu. Poznámka byla míněna v dobrém, jen jsem se prostě nedozvěděl, jak se poznají ty trhliny a popisovat něco na počtu vyvrtaných děr je poněkud nepřesné, ale podstatné. Viděl jsem rozletět se originál vrták při první díře, nasadil se druhý a vrtal 5 000 děr, nasadil se třetí a vyvrtal sotva 1 500. Změnil se dodavatel nástrojů i typ vrtáku a dnes v tom samém dílu vrtáme v průměru 7 000 děr na nástroj, po prvním přebroušení a napovlakování se nedostaneme na víc jak 6 000 děr, po druhém přebroušení a napovlakování životnost nejde přes 3 500 děr a po tomto již životnost nástroje s přebroušením neklesá. Vše broušeno na jednom stroji jedním člověkem, zkoušeno při stejných řezných podmínkách na stroji.
Co se týče brusky, pak je nejhorší vyvažování a údržba kotoučů. Vyvažovačku nevlastníme, při větším opotřebení kotouče brusič kotouč orovná a poté necháváme opět vyvážit. Do zkončení životnosti brusného kotouče má svůj vlastní trn, ze kterého se nesundává.
Odpovědět

Zpět na „pro frézku“