"Strojní" broušení frézy
Ahoj, mám tu jeden problémek ohledně broušení frézy.
udělal jsem si G-kod na strojní broušení tohoto nástroje. Jenže vzniknul mi veliký problém. Ať zkouším různé druhy brousků, tak mi tato fréza funguje jako orovnávač těchto brousků.
Trochu k postupu: Mám frézu upnutou v ose Z a ve vřetenu je upnutý brousek, kterým opisuju nástroj a v Z ose jen odklesávám po 0,1mm.
Brousek se statečně zmenšuje. Zkusil jsem snad všechny tvrdosti v mém dosahu, bílý, červený, šedý a dokonce i řezací kotouček.
Průměry 15-20mm - stopkové. Otáčky od 5 000 do 24 000, pod emulsí i na sucho.
Už nevím jak dál. Když ty frézy vybrušují, tak na to musí mít nějaký spešl. brus. Nedovedu si nějako představit, že by to pokaždé orovnávali a nastavovali na požadovaný průměr.
Jedná se o ten typ uprostřed obrázku.
udělal jsem si G-kod na strojní broušení tohoto nástroje. Jenže vzniknul mi veliký problém. Ať zkouším různé druhy brousků, tak mi tato fréza funguje jako orovnávač těchto brousků.
Trochu k postupu: Mám frézu upnutou v ose Z a ve vřetenu je upnutý brousek, kterým opisuju nástroj a v Z ose jen odklesávám po 0,1mm.
Brousek se statečně zmenšuje. Zkusil jsem snad všechny tvrdosti v mém dosahu, bílý, červený, šedý a dokonce i řezací kotouček.
Průměry 15-20mm - stopkové. Otáčky od 5 000 do 24 000, pod emulsí i na sucho.
Už nevím jak dál. Když ty frézy vybrušují, tak na to musí mít nějaký spešl. brus. Nedovedu si nějako představit, že by to pokaždé orovnávali a nastavovali na požadovaný průměr.
Jedná se o ten typ uprostřed obrázku.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
SolidWorks 2011
A kde to roste? Nějaký odkaz by nebyl na stopkové?
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
SolidWorks 2011
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Treba : http://www.brousici-kotouce.cz/?gclid=C ... 3wod6x4WHg
Brousit doma nastroje z SK a jeste ne na brusce je nesmysl. Je tam dost veci ktere se musi ,, treba chladit...
RADEK
Brousit doma nastroje z SK a jeste ne na brusce je nesmysl. Je tam dost veci ktere se musi ,, treba chladit...
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
zas takovej nesmysl to neni
ted nedavno jsem brousil negativni dvoubritou kuzelovku na rybiny z karbidu
vysledky pak s takovym nastrojem predcili ocekavani
ale delal jsem to na cinsky brusce na gravirovaci nastroje a bez chlazeni
ted nedavno jsem brousil negativni dvoubritou kuzelovku na rybiny z karbidu
vysledky pak s takovym nastrojem predcili ocekavani
ale delal jsem to na cinsky brusce na gravirovaci nastroje a bez chlazeni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Možná je to cesta do pekel, ale chlazení není problém a dodržení geometrie nástroje taky.
Procházím ten odkaz, ale nějak se nemohu zorientovat. Jaké se používají otáčky - obvodová rychlost? Vysoké nebo naopak nízké, při dodržení chlazení?
Procházím ten odkaz, ale nějak se nemohu zorientovat. Jaké se používají otáčky - obvodová rychlost? Vysoké nebo naopak nízké, při dodržení chlazení?
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
SolidWorks 2011
http://www.brousici-kotouce.cz/cz/diama ... touce/1a1r Tohle vypadá použitelně, použil bych ten pr. 50 s kovovým pojivem. Otáčky musíš vyzkoušet, zkusil bych něco mezi 25 - 40 tis. ot./min. Bruska co máme v práci používá pr. kotouče 75 mm a má něco kolem 25 tis. ot./min. na sucho, jen odsávání prachu a jde tím tvrdokov docela slušně brousit.
Edit:
Po bližším prozkoumání si myslím, že na ten pr. 50 bude bohatě stačit 10 tis. ot./min. Naše bruska sice těch 25 tis. točí, ale jen s přídavným zařízením, fortunou, normálně točí jen 5 - 8 tis. ot./min. při pr.75 mm brusného kotouče.
Edit:
Po bližším prozkoumání si myslím, že na ten pr. 50 bude bohatě stačit 10 tis. ot./min. Naše bruska sice těch 25 tis. točí, ale jen s přídavným zařízením, fortunou, normálně točí jen 5 - 8 tis. ot./min. při pr.75 mm brusného kotouče.
Naposledy upravil(a) sidonie dne 24. 1. 2011, 8:47, celkem upraveno 1 x.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
prodejce by mel znat maximalni obvodovou rychlost nebo otacky
bezne se ty diamanty davaji na obyc dilenske brusky
taky mam jeden takhle nasazeny a brousi to dobre
teda brousilo nez si mi na tom jeden dobrak nabrousil sekyrku
bezne se ty diamanty davaji na obyc dilenske brusky
taky mam jeden takhle nasazeny a brousi to dobre
teda brousilo nez si mi na tom jeden dobrak nabrousil sekyrku

Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
SK se pri brouseni chladi , protoze pri tom v tom materialu vznikaji trhliny a novy brit pak vydrzi podstatne mene. Doporucuju pokud mozno kazdopadne chladit.
RADEK
RADEK
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Jak se poznají trhliny a jak se na nástroji projeví ?Radek-B píše:SK se pri brouseni chladi , protoze pri tom v tom materialu vznikaji trhliny a novy brit pak vydrzi podstatne mene. Doporucuju pokud mozno kazdopadne chladit.
RADEK
Nemá náhodou někdo doma takový brousek se stopkou? Stopka do pr. 12mm. Když vidím ty ceny, tak se mi do toho nechce. Jde mi hlavně o to, jestli je to schůdná cesta, jen to vyzkoušet. Když vemu cenu brousku kolem 700Kč, tak za to mám novou frézu.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
SolidWorks 2011
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Velmi jednoduse, pul dne vrtas treba diry prumer 10. Nalozis tomu treba 1200 otacek a 0.1 na otacku a vrtas dokud vrtak neni tupy. pokud jej vymenis za prebrouseny , piskovany, povlakovany. Tak muzes i druhy pulden vrtat stejnymi parametry. Pokud vsak vezmes na sucho brouseny tak se ti vetsinou roztrhne vpodstate hned.
Takze tim jednoduse sem mel namysli ze to mam vyzkousene.(10-titisice der na nekolika centrech na tri smeny)
Nektere nastroje se po brouseni lesti/povlakuji , jine se treba piskuji/povlakuji. Tech veci kolem brouseni je strasne moc. Diamantove kotouce se take orovnavaji to je zaklad pro kazdou strojni praci.
RADEK
Takze tim jednoduse sem mel namysli ze to mam vyzkousene.(10-titisice der na nekolika centrech na tri smeny)
Nektere nastroje se po brouseni lesti/povlakuji , jine se treba piskuji/povlakuji. Tech veci kolem brouseni je strasne moc. Diamantove kotouce se take orovnavaji to je zaklad pro kazdou strojni praci.
RADEK
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Aha pán je profesionál. Podobné jevy u nás ve firmě za celých deset let nikdo nepozoroval. Pokud jde o životnost broušeného nástroje ve srovnání s nástrojem kupovaným, povlakovaným, pak je skoro vždy v intervalu 1/3 až 1/2 životnosti nástroje kupovaného. Pokud vybroušený nástroj necháme napovlakovat, pak životnost nástroje vzroste na 3/4 až 8/9 kupovaného nástroje. Toť k mým praktickým zkušenostem.Radek-B píše:Velmi jednoduse, pul dne vrtas treba diry prumer 10. Nalozis tomu treba 1200 otacek a 0.1 na otacku a vrtas dokud vrtak neni tupy. pokud jej vymenis za prebrouseny , piskovany, povlakovany. Tak muzes i druhy pulden vrtat stejnymi parametry. Pokud vsak vezmes na sucho brouseny tak se ti vetsinou roztrhne vpodstate hned.
RADEK
Vzhledem k tomu, že brusku používáme na vybrušování speciálních nástrojů a ne broušení standartních věcí, pak je pro nás toto srovnání životnosti naprosto k ničemu. Srovnání se týkalo broušení vrtáků a fréz standartních rozměrů a úhlů břitů a to jak přebroušení, tak kompletního vybroušení z kruhového polotovaru.
Používáme na námi kupovaný kvrdokovový polotovar nejvhodnější zrnitost v kombinaci s pojivem a vyvážení brusného kotouče. Nepamatuji si číslo povolené odchylky nevyváženosti, ale vzhledem k přesnosti brusky bude skoro neměřitelná.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
AAA pan je profesional
tak ja mam alespon par informaci pod linkou z kterych lze usoudit ze uz jsem se pri ledacems prichomejtl. Take skolim obsluhy stroju a vseobecne znalosti kolem technologie se proste predpokladaji. Co mate za brusku ? Klasika u tebe je treba TK vrtak s vybrusem typu A ? Kolik to ma os ?
RADEK

RADEK
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Nejsem brusič, jsem konstruktér těch nástrojů. Fotku dodám v týdnu. Poznámka byla míněna v dobrém, jen jsem se prostě nedozvěděl, jak se poznají ty trhliny a popisovat něco na počtu vyvrtaných děr je poněkud nepřesné, ale podstatné. Viděl jsem rozletět se originál vrták při první díře, nasadil se druhý a vrtal 5 000 děr, nasadil se třetí a vyvrtal sotva 1 500. Změnil se dodavatel nástrojů i typ vrtáku a dnes v tom samém dílu vrtáme v průměru 7 000 děr na nástroj, po prvním přebroušení a napovlakování se nedostaneme na víc jak 6 000 děr, po druhém přebroušení a napovlakování životnost nejde přes 3 500 děr a po tomto již životnost nástroje s přebroušením neklesá. Vše broušeno na jednom stroji jedním člověkem, zkoušeno při stejných řezných podmínkách na stroji.Radek-B píše:AAA pan je profesionaltak ja mam alespon par informaci pod linkou z kterych lze usoudit ze uz jsem se pri ledacems prichomejtl. Co mate za brusku ? Klasika u tebe je treba TK vrtak s vybrusem typu A ? Kolik to ma os ?
RADEK
Co se týče brusky, pak je nejhorší vyvažování a údržba kotoučů. Vyvažovačku nevlastníme, při větším opotřebení kotouče brusič kotouč orovná a poté necháváme opět vyvážit. Do zkončení životnosti brusného kotouče má svůj vlastní trn, ze kterého se nesundává.