Info o soustruhu Max Goldmann
Jinak hodně podobný je tady:
http://www.crazybikes.net/drehe_alt.html
http://www.crazybikes.net/drehe_alt.html
Ale ten tvůj vypadá podstatně zachovaleji
Dík za ten odkaz,to vypadá docela podobně, píšou rok 1910 - 1920, ten můj vypadá ještě o něco staší,ale těžko říct... A nevíš prosímtě po cca kolika hodinách provozu by se u takového soustruhu měly dotahovat ty štauferovy maznice a jaká vazelína je tam vhodná?

Zdravím Vás pánové.
Momentálně jsem zabrousil na Vaše odkazy, protože hledám jakékoliv info o Max Goldmann.
Jednu takovou mašinku vlastním, a je ve stavu před repasem. Momentálně v částečně rozebraném stavu a je třeba udělat další zásahy, kterých se i bojím, abych nenadělal více škody než užitku, a proto bych byl i rád za každou pomoc a radu, která by vedla ke zdárnému výsledku. V nejhorším případě mám objednaného odborníka, ale jak to chodí, nebývá vždy dostupný a musí se čekat. Kdyby někdo měl zkušenosti a byl ochoten poradit, uvítal bych dobré rady.
Děkuji.
Max Goldmann
Momentálně jsem zabrousil na Vaše odkazy, protože hledám jakékoliv info o Max Goldmann.
Jednu takovou mašinku vlastním, a je ve stavu před repasem. Momentálně v částečně rozebraném stavu a je třeba udělat další zásahy, kterých se i bojím, abych nenadělal více škody než užitku, a proto bych byl i rád za každou pomoc a radu, která by vedla ke zdárnému výsledku. V nejhorším případě mám objednaného odborníka, ale jak to chodí, nebývá vždy dostupný a musí se čekat. Kdyby někdo měl zkušenosti a byl ochoten poradit, uvítal bych dobré rady.
Děkuji.
Max Goldmann
Jestli je to na změnu směru strojního posuvu, tak to mám řešeno úplně jinak, je to trochu vidět na té druhé fotce v prvním příspěvku. Takové to asi mosazné oko co trčí. Teď je v mezipoloze, funguje to tak že za něj zatáhneš, tím se odjistí a ty ho posuneš nahoru nebo dolu podle toho který chceš směr. Dnes nebo zítra večer ti to nafotím aby to šlo lépe vidět....
díky za reakci.
Poslal jsem ti meil - zřejmě zaznamenal registrační mail, prosím odpověz na něj, pošlu novou mailovou adresu. Těch problémů je hafol, nejen tahle páčka. Popíšu podrobnosti dále v mailu, včetně fotek. Budu vděčen za každou pomoc ( teoretickou, fotografii atd.). Je mi ta mašinka sympatická, bohužel je v žalostném stavu.
díky
Poslal jsem ti meil - zřejmě zaznamenal registrační mail, prosím odpověz na něj, pošlu novou mailovou adresu. Těch problémů je hafol, nejen tahle páčka. Popíšu podrobnosti dále v mailu, včetně fotek. Budu vděčen za každou pomoc ( teoretickou, fotografii atd.). Je mi ta mašinka sympatická, bohužel je v žalostném stavu.
díky
Jo, mail mi přišel,ale četl jsem ho až teď, protože před tím jsem ho pokládal za spam
S fotkama není nejmenší problém, nevím jestli to dnes stihnu,ale sundám ten igelit a kryt vřetena který tu některé tak pohoršil a nafotím to ať jde vše vidět co nejlépe. Co se týče zbytku, tak bych pomohl rád,ale sám o něm nic nevím...soustruh koupil můj děda na šrotišti (babička říkala za 500 Kčs), děda už nežije asi 20 let, používal ho jako druhý soustruh na dřevo, takže posuvy stále suché,podle toho taky vypadají, teď ho má můj otec, a taky jej používá jen na dřevo (výjmečně hliník), mě se občas hodí na něm udělat něco tvrdšího,tak jsem alespoň trochu seřídil to vřeteno,mělo velkou vůli a točilo se na sucho, chtělo by to nechat opravit ty bronzové futra a i hřídel zaleštit,ale zatím to dělat nebudu...Co se týče posuvů, tak ten velký je víceméně KO, ty malé jsou použitelné...S polámanýma zubama to budeš mít asi těžké, Na tom našem chybí jen jeden zub na tom soukolí u vřetene,ale funguje to i tak.
Zkuz dýštak taky poslat nějakou fotku ať se můžu podívat jak vypadá ten tvůj, předpokládám že nějaké další štítky než jen "MAX GOLDMANN" tam asi taky nemáš co?
Klidně to můžeme řešit přes mail, jestli na tom trváš, ale myslím že pro tebe bude lepší řešit to tu, protože ostatní ti určitě ve všem poradí víc než já, protože o panu Goldmannovi jsem našel jen zmínku že byl obchodník a v roce 1883 - 1888 měl nějaké parníky či co,a o soustruzích a jejich repasích taky moc nevím...

Zkuz dýštak taky poslat nějakou fotku ať se můžu podívat jak vypadá ten tvůj, předpokládám že nějaké další štítky než jen "MAX GOLDMANN" tam asi taky nemáš co?
Klidně to můžeme řešit přes mail, jestli na tom trváš, ale myslím že pro tebe bude lepší řešit to tu, protože ostatní ti určitě ve všem poradí víc než já, protože o panu Goldmannovi jsem našel jen zmínku že byl obchodník a v roce 1883 - 1888 měl nějaké parníky či co,a o soustruzích a jejich repasích taky moc nevím...
Ty iformace jsou asi tytéž, které jsem dohledal na netu i já. Takže o firmě Max Goldman toho asi více neseženeme, ale ono to ani není podstatné. Mě jde spíše o to, abych nějak dostal do chodu soustruh.
Teď k těm obrázkům -
Přidám sem obrázek štítku, ten je snad jediný vhodný pro veřejné publikování.

Ostatní obrázky jsou detaily poničených kol a součástí. To jsou věci, které asi nebudou nikoho zajímat, maximálně mě webmaistr vykáže, že mu zaneřáďuji web. Také k tomu asi nebudou rady momentálně moc platné, mimo to, že mě někdo navrhne, ať to naložím na "fůrik" a odvezu do sběrných surovin.
Já spíše potřebuji sem-tam něco nafotit, jak je uspořádáno, abych někde něco třeba nemordoval opačně, než má být. Jinak na ozubený kola jsem teď rozhodil požadavek mezi známé, a možná se dočkám, že je někdo vyrobí v novotě, nebo zaplombuje
A páčka? - prozatím to necháme, já to nemíním předělávat, ponechám to v původním provedení.
Páčka funguje, ale má tam být listové pero, které je ulomené. Pero si nechám vyrobit, to bych neviděl jako problém, ale potřebuji vědět, jaký má mít tvar a směr ohybu. Pokud se mě podaří udělat profil, vyrobení nebude nemožné.
Teď k těm obrázkům -
Přidám sem obrázek štítku, ten je snad jediný vhodný pro veřejné publikování.

Ostatní obrázky jsou detaily poničených kol a součástí. To jsou věci, které asi nebudou nikoho zajímat, maximálně mě webmaistr vykáže, že mu zaneřáďuji web. Také k tomu asi nebudou rady momentálně moc platné, mimo to, že mě někdo navrhne, ať to naložím na "fůrik" a odvezu do sběrných surovin.

Já spíše potřebuji sem-tam něco nafotit, jak je uspořádáno, abych někde něco třeba nemordoval opačně, než má být. Jinak na ozubený kola jsem teď rozhodil požadavek mezi známé, a možná se dočkám, že je někdo vyrobí v novotě, nebo zaplombuje

A páčka? - prozatím to necháme, já to nemíním předělávat, ponechám to v původním provedení.
Páčka funguje, ale má tam být listové pero, které je ulomené. Pero si nechám vyrobit, to bych neviděl jako problém, ale potřebuji vědět, jaký má mít tvar a směr ohybu. Pokud se mě podaří udělat profil, vyrobení nebude nemožné.