CNC samotné zatím pořádk odkládám - mám připravené jen DC servomotory a vnitřek z PC ;o)
Nicméně řešim poněkud neCNC pojezd - chci přidělat na stěnu dva jekly dlouhé 2300mm a na ně dát pojezdy. Vzdálenost cca 700 - 800 mm. Je celkem jedno, zda budou pojezdy z čela, nebo z boků, ale chci na ně dát dvojici posuvných konzol, do jeklů pak trubky s protizávažím přes kladku a jednoduché mechanické brzdy. Horní konzola bude na LCD monitory, brzda bude permanentní, ale slabá, takže tahem snadno překonatelná, spodní bude normální pracovní stůl, takže silná brzda s mechanickou aretací. Brzdy si "nějak" pořeším, ale co se mi nedaří je sehnat cenově dostupné pojezdy.
Už pár dnů hledám po netu, nechávám si zpracovávat různé nabídky a vždycky dostanu hausnumero, které mě uzemní a vracím se k alternativnímu plánu s vlastní výrobou vedení na bázi tyčí z hlazenky 30mm a silonových rolniček.
Z povahy zadání je jasné, že nároky na nosnost jsou do 30kg na páce 2:1, rozloženo do 4 vozíků, takže cca 150N na vozík, rychlosti, přesnosti, vůle - vše minimální nároky.
Jako místní člen jsem začal logicky na cncshopu - nepodepřené tyče, podepřené tyče, lineární vedení - na danou aplikaci moc drahé.
Zkusil jsem nechat udělat nabídku na Drylin - hasnumero a to jsem doufal, že mi nenavrhnou u Trona obvyklý typ W, ale ten superplochý, který vypadal podle obrázku levněji - nestalo se.
Dál jsem dostal nabídku od CHAMBRELAN na kolejnicové vedení (vypadalo levně, ale nebylo ;o)
Mám tu nabídku od KANYA a jejich kus ohnutého plechu a vozíky na bázi 3 rolniček vložených dovnitř překonaly cenově moje nejbujnější představy (dokonce je nejdražší ze všech předchozích alternativ). A to se mi to líbilo ze všech nejvíc.
http://www.kanya.cz/index.php?doc=novin ... vedeni-pvs
Ještě čekám na Matis, ale moc šancí tomu nedávám.
Nenarazil někdo při zkoumání alternativ pro vedení na takové ty domácí dřevotřískové CNC mašinky na nějaké zajímavé jednoduché vedení, které by splnilo moje očekávání ? Strop ceny za 2 x 2.3m + 8 vozíků bych viděl tak na 4.000 Kč.
Pojezdy - trochu mimo CNC
Výsuvy jsou již z principu nepoužitelné - konzoly musí být polohovatelné v téměř celém rozsahu - to znamená když je horní kozola v uplně horní poloze, musí jít spodní dorazit k ní. Když bude dolní v uplně dolní krajní poloze, musí jít horní dorazit na ní. To nedosáhneš ani s teleskopickým výsuvem, nehledě na to, že by každá konzola musela mít vlastní výsuv a možnosti brzdění bez přidání nějaké další svislé tyče jsou prakticky nulové.
Důvod požadovaného rozsahu je, že PC pracoviště umístěné z důvodu malého bytu v dětském pokoji musí být možné nejen "uskladnit" ke stropu tak, aby nepřekáželo, ale musí umožňovat střídání pracovní polohy vsedě na židli, míči, klekačce, s polohou vestoje a musí jít stáhnout i uplně dolů pro možnou práci malého prcka.
Důvod požadovaného rozsahu je, že PC pracoviště umístěné z důvodu malého bytu v dětském pokoji musí být možné nejen "uskladnit" ke stropu tak, aby nepřekáželo, ale musí umožňovat střídání pracovní polohy vsedě na židli, míči, klekačce, s polohou vestoje a musí jít stáhnout i uplně dolů pro možnou práci malého prcka.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Takže taková školní tabule 
Vyříznul bych v tom jeklu, z boku kde je svár drážku cca 10mm. Do jeklu se dá vložit další jekl o jeden rozměr menší a pokud v něm vyvrtáš na každém konci pár děr dá se to osadit vožisky na kříž. Tenhle vozík s ložisky bude běhat v tom větším a v té drážce bude procházet plocháč přivařený na tom vozíku. Ostatní je už o délce vozíku aby se to nekřížilo a kladce s protizávažím.

Vyříznul bych v tom jeklu, z boku kde je svár drážku cca 10mm. Do jeklu se dá vložit další jekl o jeden rozměr menší a pokud v něm vyvrtáš na každém konci pár děr dá se to osadit vožisky na kříž. Tenhle vozík s ložisky bude běhat v tom větším a v té drážce bude procházet plocháč přivařený na tom vozíku. Ostatní je už o délce vozíku aby se to nekřížilo a kladce s protizávažím.
V tom jeklu bude už běhat protizávaži v plastové trubce - ledy by ten vnitřním jekl běhal současně kolem trubky a v ní pak bylo protizávaží. Ale jo - asi by to šlo i tak. Jen když si představím, že to chce trubku o průměru 50, takže vnitřní jekl by musel být 60x60 (a to není místo na pravděpodobně průchozí šrouby ložisek), samotná ložiska a ten vnější jekl by pak musel být minimálně 100x100.
Mám strach z jediný věci - že to po mě pak bude chtít někdo ze známých vyrobit a pak další a já budu trávit víkendy v dílně řezáním drážek a jinými speciálními operacemi. To už můžu rovnou vzít tu hlazenku, na 5 místech ji provrtat, dát na distančky a vysoustružit ze silonu 16 rolniček s půlkulatou drážkou. Chod bude 100x hladší a tišší ;o). Komerčně dostupné řešení pojezdu by to vyřešilo.
Mám strach z jediný věci - že to po mě pak bude chtít někdo ze známých vyrobit a pak další a já budu trávit víkendy v dílně řezáním drážek a jinými speciálními operacemi. To už můžu rovnou vzít tu hlazenku, na 5 místech ji provrtat, dát na distančky a vysoustružit ze silonu 16 rolniček s půlkulatou drážkou. Chod bude 100x hladší a tišší ;o). Komerčně dostupné řešení pojezdu by to vyřešilo.
Silon nepoužívej. Vem si příklad z tohoto odkazu. http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=6239
teď mi někdo nabízel tohle
http://medias.schaeffler.de/medias/en!h ... zphh72rTWh
mě je to k ničemu ale asi bych mohl zjistit víc.. cena je někde kolem 800kus.. nicméně to je spíš na slona než na pár kg..
http://medias.schaeffler.de/medias/en!h ... zphh72rTWh
mě je to k ničemu ale asi bych mohl zjistit víc.. cena je někde kolem 800kus.. nicméně to je spíš na slona než na pár kg..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU