Pomoc se soustruhem Nakamura

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
radekmi123

29. 1. 2011, 3:49

Koupil jsem NC soustruh a chtěl bych se ho pokusit rozběhnout .Majitel mi tvrdil že soustruh je na 110V a nemá k němu trafo a proto jej nikdy nespustil a ja jsem doma na štítku soustruhu viděl napětí 380 tak se chci zeptat zda má někdo s tímto soustruhem skušenost zda mi nechybí trafo někde uvnitř nebo majitel ani nevěděl co má.Dále by mne zajímalo jestli při delším odpojení nc od proudu muže dojít k vymazání tzv hlavního systemu zde je Fanuc je to asi na magnetické pásky nebo děrné pásky ja to kupoval na rozebrání na díly ale jak jsem koukal možná by to šlo zprovoznit.Proto žádám o radu. Bohužel při skládání se mi povedlo rozlomit dva konektory na servu jeden se 4 piny a druhý to jsem ještě ani nepočítal odhaduju tak 20 pinu ani nevím v jakem pořadí patří do zásuvky .Jinak jestli se mi zadaří přikládám fotky jestli je nebudu muset zmenšit .
Přílohy
PICT0193.JPG
PICT0195.JPG
PICT0197.JPG
PICT0198.JPG
PICT0206.JPG
radekmi123

29. 1. 2011, 3:57

A ještě jeden dotaz ohledně vyčištění ploštáku a větráku od usazenin asi z výparu z řezných kapalen a dále soustruh byl delší dobu jen ve stodole kde bylo poměrně vlhko tak zda je dobré tyto plošnáky nejak ošetřit a konzervovat některý byli tim vlhkem orezlý.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 1. 2011, 4:56

kdyz to vidim tak myslim ze ta elektronika uz nebude v nekterych castech mit narok na spolehlivost ale mozna se mylim
existuje uz dnes spousta dostupnych komponent kterymi lze kdeco z toho nahradit
drzim palce a rad pomuzu s opravou jak budu moct
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
radekmi123

29. 1. 2011, 5:18

robokop píše:kdyz to vidim tak myslim ze ta elektronika uz nebude v nekterych castech mit narok na spolehlivost ale mozna se mylim
existuje uz dnes spousta dostupnych komponent kterymi lze kdeco z toho nahradit
drzim palce a rad pomuzu s opravou jak budu moct
v podstatě je to jeno kupoval jsem to jen za cenu šrotu chtěl jsem z toho vymontovat jen pohony čidla a nějaký vedení a tak až pozdě jsem se dočet že zrovna serva fanuc se těžko rozjižději že jsou dost složitá tak nevím zatím se informuju a rozhoduju
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 1. 2011, 5:23

nic nevyndavej jestli ty masine nic neni tak spis vyuzij toho ze mas komplet mechaniku s pohony
vladosk

29. 1. 2011, 5:44

Na Slovensku jedna taková mašina ještě žije v Topoľčanoch. Ten Fanuc (tuším 6) býval dost spolehlivý - spoustu jich žije. Pokud vím, baterky to nepotřebovalo. Otázka je proč byl vyšrotován - co nefunguje.
vlado
radekmi123

29. 1. 2011, 6:00

vladosk píše:Na Slovensku jedna taková mašina ještě žije v Topoľčanoch. Ten Fanuc (tuším 6) býval dost spolehlivý - spoustu jich žije. Pokud vím, baterky to nepotřebovalo. Otázka je proč byl vyšrotován - co nefunguje.
Udajně je funkční byl prodán z likvidované továrny ale dotyčný ho nesprovoznil a prodal ho dál s tím že u soustruhu má byt ještě trafo na 110 volt a to je drahé a jen na skoušku ho nechtěl koupit s tim ho prodal dalšímu ten jej nechal ve stodole s tim samým problemem nesehnal levne trafo a ja doma kouknul na štítek a tam je 380 V nic o 110V chybí tam teda hlavní jistič jinak tam vypadá že zustalo vše . Jen jsem se ctěl zeptat zda by nebylo možný sehnat aspon nějakou dokumentaci nebo aspon schema zapojeníkonektoru kabelu k motoru.Dík
vladosk

29. 1. 2011, 6:17

Chodím do té firmy jenom občas, takže to bude trochu trvat než něco zjistím. Schéma mají, ale jestli tam je transformátor, to si nepamatuju. Nemám ani přesný typ stroje a výrobní číslo ale při nejbližší příležitosti to zjistím. Mám to tam cca 40km, takže tam nepojedu "jen tak".
vlado
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

29. 1. 2011, 6:31

Japonske a americke stroje maji casto prevodni trafo z 3x400 na 3x200 VAC. Jestli je to nutne i v tomto pripade poznas bud z dokumentace anebo treba na servodriverech by mohl byt udany tento udaj. Byva na nich udaj 200VAC.

U servodriveru a serv fanuc byva problem s rizenim. Vetsinou to ma absolutni enkoder(ktery ma baterku a pamatuje si polohu). Coz neni az zas takovy problem. Fanuc vsak treba u vsech rad s cervenym krytem odmerovani pouziva 4-bitovy grey kod pro pocatecni sfazovani motoru a driveru. Vsichni ostatni maji proste 3 hal sondy. Proto fanuc motory nejdou pripojit k driverum jinych vyrobcu. U pokusu o rizeni tech driveru vas vetsinou cekaji dalsi podobne radosti. Pokud je to ale potreba , tak resitelne to samozrejmne je.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
radekmi123

29. 1. 2011, 6:36

vladosk píše:Chodím do té firmy jenom občas, takže to bude trochu trvat než něco zjistím. Schéma mají, ale jestli tam je transformátor, to si nepamatuju. Nemám ani přesný typ stroje a výrobní číslo ale při nejbližší příležitosti to zjistím. Mám to tam cca 40km, takže tam nepojedu "jen tak".
Tak ja byval dostkrát v Pieštanech na dovolené na Slnavě je tam hezky .A ten muj soustruh ma nazev Nakamura TSC1 a system je psanej system3 tak nevím
.
radekmi123

29. 1. 2011, 7:23

Radek-B píše:Japonske a americke stroje maji casto prevodni trafo z 3x400 na 3x200 VAC. Jestli je to nutne i v tomto pripade poznas bud z dokumentace anebo treba na servodriverech by mohl byt udany tento udaj. Byva na nich udaj 200VAC.

U servodriveru a serv fanuc byva problem s rizenim. Vetsinou to ma absolutni enkoder(ktery ma baterku a pamatuje si polohu). Coz neni az zas takovy problem. Fanuc vsak treba u vsech rad s cervenym krytem odmerovani pouziva 4-bitovy grey kod pro pocatecni sfazovani motoru a driveru. Vsichni ostatni maji proste 3 hal sondy. Proto fanuc motory nejdou pripojit k driverum jinych vyrobcu. U pokusu o rizeni tech driveru vas vetsinou cekaji dalsi podobne radosti. Pokud je to ale potreba , tak resitelne to samozrejmne je.

RADEK
Tak na driver ještě kouknu ale na servomotoru je 150V to vypada na těch 110 ale v rozvaděči jsou dvě trafa zatim jsem se pořádně nedostal na štítky přivezl jsem to včera večer a nestíhal jsem ve štítkých ktery jsem na trafu našel se nevyznám jsou dost nečitelný.Foto motoru přikládám ale mne spíš plete štítek na rozvaděči kde je uvedeno 380 v jak je na první fotce
Přílohy
PICT0209.JPG
radekmi123

31. 1. 2011, 4:17

Tak dnes jsem se zase trochu pídil a koukal jsem že na štítkách skoro všech jističu a relátek je 200 ,250, nebo 400 V dale jsem našel přepínač mezi 220 a 200 V přikládám fotky ale bohužel jsem zjistil že u obou konektoru ktere se mi povedlo na servomotoru rozlomit jsou utrženédráty a nejsem si jistej kterej kam zapojit doufám že tohle zjistím po propípaní kabelu druheho serva nebo mate někdo snadnější řešení Bohužel dokumentaci nemám.Ještě bych se chtěl zeptat kde se dají tyto konektory koupit Dík
Přílohy
PICT0211.JPG
PICT0215.JPG
PICT0218.JPG
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2011, 5:53

ty konektory vypadaji napadne podobne cinskym co mam na servech
posli dalsi fotky pipadne nejake rozmery
radekmi123

4. 2. 2011, 4:15

robokop píše:ty konektory vypadaji napadne podobne cinskym co mam na servech
posli dalsi fotky pipadne nejake rozmery
Tak včera jsem se pokusil proměřit ty konektory ten 17 pinový ma převlečnou matku s vnitřním pruměrem zavitu 30mm modrý plast který drží jednotlivé piny ma pruměr 24 a duralová vodící tubka 26,5mm označení je AMPHETON MS 3108B 20 29
A druhý 4 pinový ma zavit pruměr 28 piny jsou od sebe cca 6mm označení je AMPHETON MS 3108B 18 10
radekmi123

4. 2. 2011, 4:41

Jinak dozvěděl jsem se že to trafo 3x110V budu potřebovat bohužel dost silné což je na zkoušku moc drahé a myslím že mi to ani neudrží hlavní jistič tak ted přemýšlím o nižším víkonu a budu spolehat že na maximum v tabulce to jede jen v min čase a taky mne navedli k myšlence použít generátoru který doma mám pohaněným elektromotorem o výkonu který jistič udrží a napětí řídit regulací buzení případné špičkové proudy kompenzovat setrvačníkem tak nevím bylo by to levnější řešení vyrobit regulaci než kupovat trafo ale jak by to chodilo nemám představu.Nemáte náhodou někdo nepotřebné trafo na 3x110 V
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“