LASER VS PRERUSOVANY MATERIAL
Zdravím, čo je pravdy na tom že laser nemôže prechádzať mimo materiál zo zapnutým lúčom ( perforovaný plechy ) do firmy sa kúpil jeden a školiteľ tvrdí že vždy sa lúč vypne prejde nad materiál tam sa zapáli a pokračuje ďalej až po ďalšie prerušenie kde sa vypne aťď... ked som bol na jednom veľtrhu tam bol laser čo si nerobil problém s tým že tam mal prerušovaný materiál tiež to bol perforovaný plech 1mm s otvormi 3mm a na 100% sa ten laser nevypínal ale rezal plynule a ešte jedna otázka musí sa lúč zapáliť len nad materiálom alebo aj mimo? jedna sa o CO laser TRUMPF 3030. Ja nie som obsluha a ani programátor ale veľa veci čo mal ten laser robiť podla technika a školiteľa laser nedokáže. ĎAKUJEM za odpovede
SolidWORKS 2012 + SolidCAM 2012
-
CNC sustruh pohánanými nástrojmi
5oska DMU eVo 40
a nejaké tie 3osé mašinky :)
-
5oska DMU eVo 40
Podle mě to dokáže. Dělal jsem na 3030 a nebyl problém řezat síta atd. Taky když si ručně odřezáváš odpad ze sítě a nastavuješ tu dráhu pomocí bodů, můžeš začít a končit kousek od plechu, jenom je třeba dát bacha abys si nerozřezal rošty. Problém by asi byl kdybys chtěl přejet nad velkou dírou, myslím že tam funguje princip indukčního čidla a hlídá si vzdálenost nad plechem, tzn. něco vodivýho musí okolo trysky bejt(v blízkým okolí, proto třeba síta řezat jdou). Bejt tebou tak to zkusím, tyhle systémy jsou blbuvzdorný co se týče obsluhy, pokud bude nějakej problém tak se to prostě zastaví...
-
- Kontaktovat uživatele:
Tiež sa mi nezdá pravdepodobné, aby to nešlo, ale keď je výrobca nemec, tak to môže byť kvôli bezpečnosti naozaj takto.
Technik / školiteľ bude určite vedieť, ako to obísť, aby sa dalo ísť s lúčom mimo materiálu, ale je to určite zásah do konštrukcie a tým pádom strata záruky. IMHO je to niečo podobné, ako dvere na CNC centrách - stroj sa nezapne, kým nie sú zavreté...
Technik / školiteľ bude určite vedieť, ako to obísť, aby sa dalo ísť s lúčom mimo materiálu, ale je to určite zásah do konštrukcie a tým pádom strata záruky. IMHO je to niečo podobné, ako dvere na CNC centrách - stroj sa nezapne, kým nie sú zavreté...
Počas práce s CNC možno fajčiť...
no prave že školitel sam nevedel a ani sa konkretne neviadril... ja som videl jedel laser len uz neviem co to bolo a bez problemou tezalo sietovynu rošty a podobne veci ten velky otvor to viem ze moze byt problem ze hlava by mohla klesnut no jeda sa o otvory cca D10mm a to sa mi nezad vela... a taktiez zapalenie a vyjazd az za material by nemal byt problem podla mna no neovladam tu masinu tak neviem.
-
5oska DMU eVo 40
-
5oska DMU eVo 40
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
nic o tom vpodstate nevim
jen si rikam ze to mereni vzdalenosti nemuze byt uplne blbe protoze kdyz clovek vyrezava treba 50mm diry tak material odpadava dolu a tudiz vyrabi derovanej plech a kdyby to mereni bylo zrovna nad dirou pri rezani te vedlejsi tak by asi mohl byt problem
ani netusim jaky typ mereni se pouziva, nekdo tu zminil indukcni (treba jich tam je vic? nebo nejaka chytra softwarova logika)
jen si rikam ze to mereni vzdalenosti nemuze byt uplne blbe protoze kdyz clovek vyrezava treba 50mm diry tak material odpadava dolu a tudiz vyrabi derovanej plech a kdyby to mereni bylo zrovna nad dirou pri rezani te vedlejsi tak by asi mohl byt problem
ani netusim jaky typ mereni se pouziva, nekdo tu zminil indukcni (treba jich tam je vic? nebo nejaka chytra softwarova logika)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
To odměřování tam bude podle mě indukční, na hlavě jsou čidla který se musí pravidelně při nastřelování čistit od strusky. Jinak softwarově to dělaný není, pokud například řežete dlouhý výpalky a plechy se zvednou, ta hlava je v tom výškovým profilu kopíruje bez nárazu. A co se týče toho, že když vyřízneš 50 mm díru uděláš vlastně děrovanej plech je sice pravda, ale myslím že v CAMu(TOPs v tomhle případě) je to ošetřený tak že ten stroj prostě už přes takhle velkou díru nepojede( proč taky, s nezapáleným paprskem tam přejet může a řezat už tam není co v tý díře). Moje rada je taková, prostě to zkus, když to nepůjde napoprvý pohrajte si s výběrem vhodný tabulky atd., když bude problém kontaktuj podporu nebo napiš SZ, seženu ti kontakt na servisáka kterej tyhle stroje zná nazpaměť.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ja jsem myslel ze kdyby bylo treba 1 cidlo vlevo od te hlavy a ty rezes druhou diru vpravo v tesnem sousedstvi te prvni ktera je zrovna pod tim cidlem ...
ale jak pises cidel je vic a tudiz se tim ta pravedepodobnost jeste zmensuje
ale jak pises cidel je vic a tudiz se tim ta pravedepodobnost jeste zmensuje
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
já si spíš myslím že je to proto že se může víc poškodit rošt na kterém je to položené. Druhá věc je že pro laser není moc dobré běžen na prázdno bez materiálu. Mám jen blbé 80W cočko ale když jedu na max a vyjedu mimo materiál tak rošt pláče ( nic mu to neudělá ale je hnusný kouří se z něj a hřeje).
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
ja osobne sa stým laserom ani hrať nebudem... dieľnu v ktorej ten laser je ma na starosti môj kolega, ja im len budem dávať neaké veci na výrobu a každým dnom sa my zdá že ten laser vlastne nedokáže nič preto že stále dostávam odpoveď nedá sa, toto nevieme atď.
napr. potrebujem z pílového kotúča odrezať každý druhý zub povedali mi asi 7 dôvodov prečo sa to nedá 4 z nich som im vyvrátil ihneď ďalšie 3 vďaka vašim odpovediam.
napr. potrebujem z pílového kotúča odrezať každý druhý zub povedali mi asi 7 dôvodov prečo sa to nedá 4 z nich som im vyvrátil ihneď ďalšie 3 vďaka vašim odpovediam.
-
5oska DMU eVo 40
-
5oska DMU eVo 40
Osobně si nedokážu představit jak bys tam ten kotouč zaměřil aby jsi odříznul každej druhej zub... na tohle pravdu 3030 není. I když netvrdím že se to nedá vykoumat, pochybuju o obstojné opakovatelnosti téhle aplikace.
taky kotuc na pilu sme raz v robote robili, ale tak isto to bolo zo stareho kotuca kde boli povylamovane niektore zuby. Ale robilo sa tak ze laser vypalil komplet vsetky zuby ale na mensom priemere a aj stredovu dieru vypalil novu a vetsiu, lebo aj tak by si sa netrafil presne na stred aby to potom nehadzalo.
Jo, tak jak to píše crickett si to dokážu představit. Ale taky záleží na co ten kotouč je, mám pocit že pro některý použití je materiál zubů lehce odlišněj od zbytku (ten kotouč je po obvodu nějak zušlechtěněj například). Ale nejsem si tím úplně jistej, tak mě neberte tak vážně.
-
- Kontaktovat uživatele:
Na poriadnych kotúčoch, ktoré majú mať aspoň nejakú životnosť a aspoň trochu čistý rez sa dávajú SK plátky, takže sa nemýliš.
Počas práce s CNC možno fajčiť...
no pre objasnenie na 3030 tke je opcia neaky zameriavac stredu kotuca s presnostou 0.01mm je to neaka opticka čočka nemyslim to cervene svetielko. a to odrezavanie zubou sa roby pokial sa pilovy kotuc pouziva pri dravoobrabacich nastrojoch zlozenych z viac kusu napr okenne sady na eurookna ked ma kotuc 32 zubou a frezy 4 tak je tam ohromny rozdiel v posuve na zub takze sa kazdy druhy odrezava je to dost bezne a odrezava sa cele telo zubu nie len SK ten sa odtavuje... a da sa zameiavat aj inak stred ale je to len jednorazove do laseru sa da plech vypali sa donho otvor s rovnakym primerom ako kotuc ten sa tam nasledne vlozi.