samosvornost
čemu říkáš samosvorné když ho otočíš kolmo tak zatížíš matici 1kg 10kg 100kg? Tady obecně koluje fáma že kuličkové šrouby nejsou samosvorné a pokud takovýhle vezmeš zatížíš ho několika kg tak to určitě sjede, tohle s jednoduchou maticí má většinou i nějakou vůli a chodí to celkem lehce.. nicméně pokud ten šroub bude předepjatý tak např Zosu udrží naprosto v pohodě.. mám velké přesné těžce předepnuté šrouby s dvojitou maticí od THK a ten můžeš zatížit jak chceš (v rámci mým možností jsem to zkoušel vlastní vahou) a prostě se nehne, takže když někdo tvrdí jak budou předepnuté šrouby padat vlastní vahou tak vživotě asi neviděl předepnutý šroub..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Mám pocit, že jsem už předepnuté šrouby viděl a že fakt nebyly samosvorné. Aspoň se nedá na jejich samosvornost spoléhat, protože při určitém zatížení se nakonec rozhýbou. Pravá samosvornost je když moment potřebný pro překonání tření roste úměrně osovému zatížení - takový šroub se při extrémním zatížení strhne, ale neprotočí.
Aleš Procháska
Ale notak, ono to závisí taky na stoupání. To předepnutí to až tak neřeší. Už jsem viděl i předepnuté šrouby (stoupání 10 mm), co utíkaly a některé dokonce z nepozornosti utekly (matice) i ven. Proč by pak norma předepisovala na svislé osy brzdy na motorech?
Edit: pohonech, osách.
Edit: pohonech, osách.
Naposledy upravil(a) Josef dne 25. 2. 2011, 5:06, celkem upraveno 1 x.
Na straně 7 je samosvornost docela pěkně vysvětlena http://www.spskladno.cz/stahuj.php?id=2241" onclick="window.open(this.href);return false;