Frezy

oscar

1. 3. 2011, 8:43

nasmerujte me, prosim, na web ci katalog (nejlepe s cenikem) vyrobce/prodejce stopkovych frez na hlinik/silon
prumer stopky maly, tj. 3.175, 4 nebo 6 mm.
jedna se mi o hobby pouziti, cena vitezi nad vydrzi (dost je lamu)

cncshop, zps-fn znam, na ebayi hledam.
diky moc
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 3. 2011, 6:27

pises cncshop, zps-fn znam, na ebayi hledam.

tak co jeste hledas?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
sidonie

2. 3. 2011, 6:39

Myslím, že hledá gumový :lol: ty se mu totiž tolik lámat nebudou :D
Moc by mě zajímalo, proč shání pořád další a další ? Co se takhle pídit po tom, proč je láme a něco s tím udělat?
Vystužit konstrukci frézky nebo dát pořádným klackem po palici programátorovi, aby se vzpamatoval, by myslím nejvíc pomohlo. :lol:
Mad_BOXs

2. 3. 2011, 7:03

Ty jo, já zlomil 3ku frézu naposledy snad někdy před rokem, a to jsem ji testoval v AL na 1800mm/min. Vždy ji mám dřív tupou, než bych ji ulomil. Na jednu 3ku nafrézuju tak 5L kbelik špon.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
oscar

2. 3. 2011, 7:13

sidonie píše:Myslím, že hledá gumový :lol: ty se mu totiž tolik lámat nebudou :D
nemusi obrabet, hlavne aby byly levny a nelamaly se :-D skoro
sidonie píše: Moc by mě zajímalo, proč shání pořád další a další ? Co se takhle pídit po tom, proč je láme a něco s tím udělat?
Vystužit konstrukci frézky nebo dát pořádným klackem po palici programátorovi, aby se vzpamatoval, by myslím nejvíc pomohlo. :lol:
i to ja vim proc se to lame. protoze na nastaveni spravnych reznych podminek je u mne potreba spousta pokusu.
(treba rychlost posuvu jsem schopnej si pomoci tech dvou vyrazu spocitat, ale uz nevim jestli reznou rychlost ci uber na otack umam spravne a realne dobre)

ono kdyz ses celej zivot vratnej ve skladu zeleniny a najednou chces v bytovce frezovat, tak to skoro jinou metodou nez pokus omyl nejde :-(
Přílohy
calc.png
calc.png (20.02 KiB) Zobrazeno 8069 x
sidonie

2. 3. 2011, 7:39

A co se takhle někoho zeptat? Klidně tady. Jak se tak koukám na ty tvoje nastavený parametry, tak bys spíš potřeboval brusné tělísko a né frézu. :!:
Hodně by mě třeba zajímalo to tvoje vřeteno co točí 25 064 otáček za vteřinu. :shock:
Co s tím vlastně obrábíš, ocel? 100 m/min. mě na dřevo nějak moc nesedí, údaj "Úběr na otáčku" je docela zavádějící, pokud máš dva břity, tak na jednu otáčku, na jeden břit vychází 0,005 mm to je tak akorát na to broušení. To se nediv, že ty frézy lámeš, vždyť je rozžhavíš do běla a pak urazíš.

Měl bys na to jít trochu jinak.
1. Kolik máš možnost dát otáček na vřetenu ? Předpokládám, že tam máš nějakou hrůzu, něco jako přímou brusku s otáčkama někde mezi 10 000 - 30 000 ot./min.
2. Průměr frézy kterou chceš frézovat.
3. Materiál frézy kterou chceš frézovat.
4. Materiál který chceš obrábět ( měkké dřevo, topolovou překližku, plexi, MDF, hliník, atd. )
5. Podívat se po nějakém katalogu s frézama, bývají tam doporučené řezné rychlosti pro různé materiály.

Až tohle budeš všechno mít pohromadě, tak se z toho dá něco vykoumat a teprve něco testovat.
oscar

2. 3. 2011, 7:55

sidonie píše:A co se takhle někoho zeptat?

vzdyt to prave delam. :-)
sidonie píše: Měl bys na to jít trochu jinak.
1. Kolik máš možnost dát otáček na vřetenu ? Předpokládám, že tam máš nějakou hrůzu, něco jako přímou brusku s otáčkama někde mezi 10 000 - 30 000 ot./min.
ano, presne tuhle hruzu. cekam jestli se atas rozhoupe s delsim vretenem a kupuju ho. pokud ne musim koupit to kratsi. menic uz mam...
sidonie píše: 2. Průměr frézy kterou chceš frézovat.
zatim 1mm-3mm, kvuli klestine 3.175 - ta nehazi, je od duziho
sidonie píše: 3. Materiál frézy kterou chceš frézovat.
to je prave vec kterou u frezek z ebaye neznam :-(
sidonie píše: 4. Materiál který chceš obrábět ( měkké dřevo, topolovou překližku, plexi, MDF, hliník, atd. )
Al 6060,5083, polyamid, s jinymi frezami i preklizku - ale to neni ted predmetem problemu.
sidonie píše: 5. Podívat se po nějakém katalogu s frézama, bývají tam doporučené řezné rychlosti pro různé materiály.
od toho katalogu jsem chtel zacit, proto jsem poptaval vyrobce ci dodavatele.
sidonie píše: Až tohle budeš všechno mít pohromadě, tak se z toho dá něco vykoumat a teprve něco testovat.
ty hodnoty v tom screenshotu jsou castecne z tabulek, castecne vypocitane ze vztahu co tu byly uvedeny - ale sam jim stejne neverim
RaS

2. 3. 2011, 9:18

ten kalkulátor ale sedí.. jen je tam blbě uvedeno otáčky za sekundu má tam být otáčky za minutu.. pak to z požadované řezné rychlosti a průměru frézy spočítá otáčky.. posuv taky sedí ten se počítá úběrem na zub a otáčkami (tady označeno hloupě úběr na otáčku což platí pouze při jednobřité fréze) jinak se samozřejmě násobí počtem zubů..

takže kalkulátor sedí.. druhá věc je správná volba řezných podmínek..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
sidonie

2. 3. 2011, 9:59

Tak něco okolo řezných podmínek jsem vyšťoural třeba zde: http://www.pm-tech.cz/katalogy_pdf/PM-T ... 8-2010.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Vyrábí vysoce precizní tvrdokovové nástroje, řezné podmínky jsou na druhé stránce toho PDF a nebo viz. příloha, kterou berte spíše informativně, zdá se mi tam těch m/min. nějak moc, asi o 20% Také je to pro tvrdokovové nástroje.

Edit: Oprava vzorců, už ani výrobci/prodejci neznají základní vzorce a označení jednotlivých údajů :shock:
Přílohy
1590_0001_cr.jpg
sidonie

2. 3. 2011, 11:36

Narazil jsem na výborné čtivo http://www.strojar.com/upload/skripta/1 ... ogie_2.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
oscar

2. 3. 2011, 12:51

to jsem asi i cetl, bohuzel nejsem z toho prilis moudry
velikost posuvu na zub - prijde mi prilis velika
a dalsi vec je prurez odebirane trisky - ten nevim kde vzit :-(
RaS

2. 3. 2011, 2:26

jaka velikost na zub ti prijde moc velka? v tom co poslal sidonie je pro 1,5ku frezu 0,003mm na zub ty v tom tvem kalkulatoru mas na 1,27mm frezu setinu což je třikrát víc než doporučuje tenhe výrobce pro tvrdokovovou frézu..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
oscar

2. 3. 2011, 2:33

RaS píše:jaka velikost na zub ti prijde moc velka? v tom co poslal sidonie je pro 1,5ku frezu 0,003mm na zub ty v tom tvem kalkulatoru mas na 1,27mm frezu setinu což je třikrát víc než doporučuje tenhe výrobce pro tvrdokovovou frézu..
v te technologicke prirucce pro vysoke skoly - tu jsem kdysi cetl a vychazel z ni.
ten list vyrobce vidim poprve, tak uz vim ze ten muj posuv je velky :-(
bobik

2. 3. 2011, 2:40

O obrábění je dosti podrobně pojednáno v této příručce: "Garant_prirucka_pro_obrabeni.pdf"
Je volně ke stažení i v češtině. Platné nejen pro frézy Garant.
RaS

2. 3. 2011, 2:53

hlavně záleží co máš za frézu..
1,5mm HSS-Co8 udává katalog třeba 0,002mm zub a řeznou rychlost v oceli třeba 20-70 podle typu povlaku
1,5mm tvrdokov udává třeba 0,005 nebo třeba taky 0,01 podle typu.. řeznou rychost třeba 70-120 až taky třeba 0,01 a 250 nějaké HPC frézy v oceli..

prostě celkem velkej rozptyl
Odpovědět

Zpět na „pro frézku“