Prosím pomoc - Ubuntu
Nazdárek,
Pánové , kamarádi, prosím o pomoc. Mám Trona a požívám EMC2.
Včera mě "ubuntu" nabídnul aktualizaci , tak jsem to spustil. Stáhlo se to, nainstalovalo se to a potom mě to vyzvalo k restartu. No a po restartu už se mi to nerozběhlo.
Mám to jako dvojí instalaci s W2000 a při startu si vyberu W2000 nebo Ubuntu.
No a nyní když spustím Ubuntu, tak proběhne standartní start, problikne něco ja ko "loading file...." , zčerná obrazovka a to je vše.....
Prosím o pomoc , jak to oživit.
Díky za info
Pánové , kamarádi, prosím o pomoc. Mám Trona a požívám EMC2.
Včera mě "ubuntu" nabídnul aktualizaci , tak jsem to spustil. Stáhlo se to, nainstalovalo se to a potom mě to vyzvalo k restartu. No a po restartu už se mi to nerozběhlo.
Mám to jako dvojí instalaci s W2000 a při startu si vyberu W2000 nebo Ubuntu.
No a nyní když spustím Ubuntu, tak proběhne standartní start, problikne něco ja ko "loading file...." , zčerná obrazovka a to je vše.....
Prosím o pomoc , jak to oživit.
Díky za info
Čemu říkáš "proběhne standartní start" ? Ve které fázi ti to zčerná ? Hádl bych že až po spuštění kernelu a namountování FS při startu X, takže bude něco v logu. Bootni to z LiveCD, namountuj root partition a dej sem /var/log/messages a /var/log/Xorg.0 (ten Xkovej log střílím od boku)
SABLE-2015
-
odhaduju ze jadro startuje s parametrem quite /neukazuje to debug informace jadra, a pak ani debug infa procesu co startuji/, to je loading file a pak cerno, tam asi dojde k nejake chybe a jadro se zastavi.
kdyz vybiras os, najed na ubuntu, zmackni e /jako edit/ a parametry jadra zmen /smaz quite/, nebo tez parametry opis a hod sem
kdyz vybiras os, najed na ubuntu, zmackni e /jako edit/ a parametry jadra zmen /smaz quite/, nebo tez parametry opis a hod sem
-
pokud jadro nabehne a nerozjedou se X, zmackni ctrl alt 1 /nebo 2 3 4 5 pokud mas zktratka nastartovany konzole/. pak se muzes klasicky prihlasit, zkusit X nahodit pripadne se podivat co hlasi, zminovane Xorg.0 . . .
zrejme to aktualizovalo grafickej driver X co pouzivas
zrejme to aktualizovalo grafickej driver X co pouzivas
Jsem měl za to, že menu GRUBu je v *buntu zobrazováno standartně a není třeba na to hotkey.ledvinap píše:S velkou pravdepodobnosti se nainstaloval nejakej novejsi kernel. Pri bootovani jde vynutit bootovaci obrazovku grubu (myslim, ze podrzenim SHIFT). Melo by tam zustat na vyber jadro rtai. Zkus nabootovat to ..
Pokud ta obrazovka totálně zčerná a nic na ní není, tak je to skoro jistě výtuh v okamžiku, kdy se přepíná z textového do grafického modu. To se může dít ve 3 různých fázích:
1. GRUB ve framebufferu - za tuhle eye-candy feature naprosto na hovno bych rád dotyčnému vývoáři poděkoval osobně
2. jádro ve framebufferu - tuším, že EMC to ve výchozím stavu nezapíná, v každém případě volba Kernel x.y.z failsafe jí nemá zapnutou a mělo by to projít
3. start X serveru
Každá z těchto fází má jiný způsob řešení problému a dokud sem nedá info alespoň kdy se to děje, tak je to hádání z křišťálové koule.
P.S. otázkou je, jestli termín "zčerná obrazovka" opravdu značí to co si myslíme a není tam třeba promt GRUBu nebo něco jiného.
SABLE-2015
Tak jsem u toho.
Zkusil jsem nabutovat s CD, a spustil jsem to jako live verzi bez instalace.
A teď když to spustim tak mi to píše:
find --set-root --ignore-floppies /ubuntu/install/boot/grub/menu.lst
Error15: File not found
Press any key to continue....
a když to odmáčknu , tak je tam hlavička:
GRUB4DOS 0.4.3 2008-04-22, ..........
a pod tím v rámečku
find /ubuntu/disks/boot/grub/menu.lst
find /ubuntu/install/boot/grub/menu.lst
find /menu.lst
find /grub/menu.lst
commandline
reboot
halt
a já jsem z toho jelen , jestli jsem to nepohnojil tím nabutováním s CD ještě víc.
Jde mi o to zda zvládnu ev. nainstalovat a hlavně nakonfigurovat EMC pro Trona, aby chodil tak jak má. Měl jsem tam dost NC programů , dopr.....
Zkusil jsem nabutovat s CD, a spustil jsem to jako live verzi bez instalace.
A teď když to spustim tak mi to píše:
find --set-root --ignore-floppies /ubuntu/install/boot/grub/menu.lst
Error15: File not found
Press any key to continue....
a když to odmáčknu , tak je tam hlavička:
GRUB4DOS 0.4.3 2008-04-22, ..........
a pod tím v rámečku
find /ubuntu/disks/boot/grub/menu.lst
find /ubuntu/install/boot/grub/menu.lst
find /menu.lst
find /grub/menu.lst
commandline
reboot
halt
a já jsem z toho jelen , jestli jsem to nepohnojil tím nabutováním s CD ještě víc.
Jde mi o to zda zvládnu ev. nainstalovat a hlavně nakonfigurovat EMC pro Trona, aby chodil tak jak má. Měl jsem tam dost NC programů , dopr.....
tento návod nezabere?
Re: GRUB Error 15: File not found
I fixed it.
The problem was either the UUID or the fact that it was trying to boot HD(1,0) when it should have been hd(0,0). I have a boot disk of /dev/sda (a SATA disk) but I also have a /dev/hda (ATA/IDE old linux disk). Perhaps this is an arrangement the updaters didn't anticipate.
For a quick fix, try this:
At the boot prompt, hit "e".
Edit the first line
Change hd(1,0) to hd(0,0)
hit 'b' to boot..
If that doesn't work:
Boot the live cd, Get a Konsole.
sudu bash
(as root)
mkdir /mnt/root
mount /dev/sda2 (or whatever) /mnt/root
mount /dev/sda1 (or whatever) /mnt/root/boot
chroot /mnt/root
vi /etc/fstab
(remove all UUID entries, replace them with the commented /dev/?[abc]# entries)
vi /boot/grub/menu.lst
(replace all UUID entries with /dev/?[abc]# format entries).
save, exit (Ctrl-D), reboot.
Re: GRUB Error 15: File not found
I fixed it.
The problem was either the UUID or the fact that it was trying to boot HD(1,0) when it should have been hd(0,0). I have a boot disk of /dev/sda (a SATA disk) but I also have a /dev/hda (ATA/IDE old linux disk). Perhaps this is an arrangement the updaters didn't anticipate.
For a quick fix, try this:
At the boot prompt, hit "e".
Edit the first line
Change hd(1,0) to hd(0,0)
hit 'b' to boot..
If that doesn't work:
Boot the live cd, Get a Konsole.
sudu bash
(as root)
mkdir /mnt/root
mount /dev/sda2 (or whatever) /mnt/root
mount /dev/sda1 (or whatever) /mnt/root/boot
chroot /mnt/root
vi /etc/fstab
(remove all UUID entries, replace them with the commented /dev/?[abc]# entries)
vi /boot/grub/menu.lst
(replace all UUID entries with /dev/?[abc]# format entries).
save, exit (Ctrl-D), reboot.