Podavač cínu

Odpovědět
Uplink

9. 3. 2011, 1:32

Zdravim, chci se zeptat o radu. Řešim situaci, že na mim tronu mam teďka letovat některé součástky (ne v samotný mašině ale na stole).
Řešim jenom 2 problémy. Čim pájet a jak pájet :D ...
1. napadlo mě bezkontakní pájení (protože je poměrně rychlé a hlavně přesné) čili nějakej Laser (už jsem to jednou viděl, ale sem elektronik amatér... nevim jak zbastit modul k té laser diodě).
2. jak tam dostat nějaký cín - myslel jsem buď nějakou injekční střikačkou a jehlou a nebo podobným způsobem (mam totiž na výběr jestli použít klasický pevný cín, nebo pájecí pastu - malinké cínové kuličky v tekutém tavidle, ale u něj mam obavu aby nevytláčelo buď moc a nebo málo protože má tendenci ucpávat jehlu - vlastní zkušenost z ručního vytlačování stříkačky). Proto jsem uvažoval nad pevným cínem, ale co a jak by ho tam po intervalech a dávkách vytlačovalo.

A ještě detail, potřeboval bych pájet sploje velikosti 0.2-0.5mm

Zde jsou nějaké odkazy, kterými bych se rád inspiroval... bohužel už na první pohled je to jiná liga
http://www.mta.ch/pages/tbrasage_apercu.asp" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.coherent.com/Applications/in ... vel2ID=130" onclick="window.open(this.href);return false;
Na tomto videu je i pájení pastou http://www.youtube.com/watch?v=KnyB9btlhS8" onclick="window.open(this.href);return false; bohužel poměrné velké plochy.
Na tomto videu je ukázka něčeho podobného, řeší to pájecí pastou... ale opět má pořád velké součástky http://www.youtube.com/watch?v=U-95_fFu ... ature=fvwp" onclick="window.open(this.href);return false;

Takže jestli máte někdo zkušenosti, předem děkuji.
purs

9. 3. 2011, 9:49

To pajeni laserem je moc pekny. Jaky je potreba asi vykon ? Me se na tom videu moc libilo pajeni klasickou trubickovou pajkou.
Pavel Urban
oscar

9. 3. 2011, 10:29

kolik toho potrebujes zapajet a jak to vypada?
dej nejake foto...
aby te technologie pajeni nestala vic nez celej tron.

az na nejaka BGAcka ci pouzdra kde je chlazeni pod pouzdrem se da temer vse zapajet mikropajkou.
zakladem je dobrej plosnak s maskou.
risa

9. 3. 2011, 3:10

no 0.5mm vypadá na smd velikosti 0603,což se dá pájet ručně s trubičkovým cínem (0.5mm),základem je deska s nepájivou maskou, kvalitní hrot, trocha cviku,a trpělivost,
problém bude se strojním pájením pomocí trubičkového cínu,
součástku musíš mít přichycenou ,aby se nepostavila
u pájení klasických součástek ,vývody,konektory to není problém,jde to ,
princip podavače je podobný(menší) jako u CO sváření, když tak vyfotím

Smt se pájí pomocí pasty (mikrokuličky cínu s tavidlem),nanáší se pomocí sítotistku pájí se pomocí infra,hotair,ultrazvuk
,dá se použít i despenzor jako u lepidla,(nanáší se kapka lepidla pod součástku,a pak se pájí na vlně s klasikou) nevýhoda dispenzoru+pasty je ,že ti víc vytlačuje tavidlo ,až ti nakonec zůstane jen cin a minimum tavidla v tubě,a už stím nehneš.
lze též použít do dispenzoru spec vodové lepidlo(stříbro,zlato),výhoda je že tvrdne při cca 120 st.,ale už sním nehneš

jo vidím,že jsi to už zkoušel,idealní by byl dispenzor pro malou serii,na velkou se oplatí sítotisk.
přesnější dávkování pomocí inj.stříkačky docílíš konstantním tlakem vzduchu ,davkované v přesných impulzech+ odfuk přebytku vzduchu
Uplink

19. 3. 2011, 8:29

Omlouvam se za zpoždění v odpovědi. Myšlený to bylo tak že ty součástky se umisťují v řade (což jsem si původně myslel, Že bych to nedělal ani na tronu ale na nějaký nový mašině přímo k tomu určený který by měla jenom 2osy (x, z) x do 30-40cm a z 10-15cm), vákuovou pipetou by se vždycky součástka nabrala ze stejný pozice a umístila na pozici v řadě. Potom bych třeba pomocí šablony nanes pastu, na hlavě kde by byla vákuová pipeta(triska) by bylo přidělaný i zařízení který by to rovnou zapájelo(museli by bejt asi 2- po každý straně aby se kvůli tomu nemusela dělat 3tí osa, nebo by to muselo bejt horkym vzduchem-coz mi neprijde az tak atraktivni).... takovejchlech soucastek se melo zapájet několik desítek tisíc. Takže když jsem si to na papíře sečet tak i kdybych všechny ty čipy zapájel, tak pořád budu finančné v minusu .... už jenom vákuová pumpa a samotný 2osý stroj by me vysel dráž než kolik bych za tu práci dostal (takźe bych pracoval nejen zadarmo ale ještě by se mi provětrala kapsa).

Takže se všem omlouvam za zbytečný vlákno a děkuji za vaše reakce.
(ale i tak se mi to v tý hlavě pořád rýsuje i když realizace asi zatim pár měsíců nebude)
Odpovědět

Zpět na „dalsi“