EMC2 5axis

packa

9. 3. 2011, 8:55

Tak začínám kompletovat komponenty pro doplnění frézky o pátou osu , koncepce je výkyvný stůl s rotační osou, máte někdo zkušenosti s konfigurací EMC na takovouto koncepci stroje?
nebo nevíte který config. který je součástí emc je na toto připraven? A ještě jaký CAM použít pro generování drah pro tuto konci?
Přílohy
cnc_a4.gif
cnc_a4.gif (13.68 KiB) Zobrazeno 6849 x
packa

10. 3. 2011, 6:31

tak nic?
tak se pochlubím že jsem našel vhodný a funkční konfig který je součástí EMC , vypadá to že to bude použitelné jen s minimálními upravamy. ted ještě nějaký vhodný CAM pro pět os s postprocesorem pro EMC
motorovy

10. 3. 2011, 8:22

na aku masinku nahodis tu piatu os? pochval sa nejakym fotom ;)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2011, 12:22

packa píše:tak nic?
tak se pochlubím že jsem našel vhodný a funkční konfig který je součástí EMC , vypadá to že to bude použitelné jen s minimálními upravamy. ted ještě nějaký vhodný CAM pro pět os s postprocesorem pro EMC
Jako vzor pouzij "vismach/ max5kins" . Tato konfigurace je jakz takz funkcni. 5axis - je slepa ulicka.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Josef
Sponzor fora

12. 3. 2011, 4:43

Radek-B píše:5axis - je slepa ulicka.

RADEK
A proč? Myslíš ten výklopně otočný stůl? Tak u těch probíhá vývoj a výroba "o stošest".
packa

12. 3. 2011, 4:48

Josef píše:

RADEK
A proč? Myslíš ten výklopně otočný stůl? Tak u těch probíhá vývoj a výroba "o stošest".
5axis je název konkrétního configu EMC2 a zřejmě není nejštastněji řešen,
to neznamenalo že by pětiosá mašina s výklopným stolem byla špatná cesta.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

12. 3. 2011, 7:29

Josef píše:

RADEK
Ne tu se resi Software, ne zelezo. To muze byt jakekoli, avsak musi to mit perfektni uhly, geometrii, anebo ty nepresnosti musi clovek umet domerit a zanest jako parametry do kinematiky. Jinak je petioska jeden velky pruser :D
U toho klopne otocneho stolu je trosku problem s kontinualnim provozem kdyz jsou osy nejdale od os rotaci.

RADEK
automatizace/konstrukce
packa

18. 1. 2012, 10:01

Zdravím
tak se pomalu dostávám do finále s houpačkou ( výklopná rotační osa )
a ted řeším jak snímat nulovou pozici výklopné osy ,
napadlo mě pomocí optické závory , na hřídely mít dvě clony v rozsahu třeba 10° od nulové pozice
a napsat program pro hledání středové pozice , stejně jako mám pro sondu na hledání středu děr ,
protože najet přímo na nějakou sondu z jedné strany mi příjde dost nepřesné ?
napadá někoho něco jiného?
RaS

18. 1. 2012, 11:03

není jednodušší a hlavně přesnější to snímat z encodéru serva.. prostě to nějak zhruba nahomovat a pak doladit už podle encodéru, to si nastavíš jednou pro vždy a budeš to mít v přesnosti součinu převodu a počtu poloh encoderu, podle mě ta optická závora nebude tak přesná
mimochodem po mechanické stránce už máš hotovo? tak se pochlub..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
packa

18. 1. 2012, 11:25

právě že servo tam nebude , jsou tam krokáče optická clona by snad mělá nít slušnou opakovatelnost ne?
mám tu i docela malé indukční snímače průměr 3mm
někdo je používal na snímání nástroje tak radši ty?
RaS

18. 1. 2012, 11:34

co tam máš za převodovku nějakou přesnou bezvůlovou nebo jen nějakým ozubeným řemenem? převod je kolik?
když si představím ,že potřebuješ srovnat stůl třeba na setinu tak si přepočítej tu přesnost polohy na té hřídeli, podle mě to přímo na té hřídeli tímhle nedocílíš, když to budeš měřit až za převodovkou tak jseš na tom hned Xkrát lépe..
co jsem viděl rotační osy tak na přímo měly jen koncáky kde na přesnosti nezáleží a referenci měli přes servo
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
packa

18. 1. 2012, 2:18

převodovky mám šnekový se svěrným šnekovým kolem , převod na rotačce 1:24 a na naklápění 1:32
jsou to precizní italský převodovky co se montují na EC motory
stůl bude více méně na obrábění plastu a dřeva , max nějaký ten dural ,
Jen i kdybych chtěl na motor dát encoder kvuli odečtu polohy tak by to musel být absolutní encoder s programovatelnou nulovou polohou ,a to je trochu mimo můj rozpočet
poradte někdo něco ??
Přílohy
2012-01-18 12.21.29.jpg
2012-01-18 12.21.44.jpg
snímač.bmp
(1.66 MiB) Staženo 308 x
lubos
Sponzor fora

18. 1. 2012, 5:40

Nešlo by udělat nejdřív home přes clonu nebo indukční spínač a pak dojet přesně přes home u enkodéru který bude na motoru? Asi by byla pakárna přesně usadit ten enkodér ale jít by to mohlo.
Leží mi tu jeden enkodér Baumer BDK 16.24K 100 -L5-5 může být tvůj.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2012, 6:19

Na motor muzes dat taky jen jednoduchou clonku, potrebujes pouze jednu hranu, jedno misto kde se vyhodnoti index jedne otacky motoru.
Na kolebku pokud chces aby 0 byla ve vodorovne pozici dej clonu od poloviny az do jednoho konce}spis az za nej.

Funguje to tak ze pokud system vi ze stoji na hrube clone , vyda se smerem k vodorovne pozici. Pokud je mimo clonu vyda se take k vodorovne pozici. V momente zmeny signalu vyhodnotime ze jsme hrube ve vodorovne pozici a system muze zacit hledat index na clone motoru.
automatizace/konstrukce
ledvinap

18. 1. 2012, 7:06

Radek-B píše:Na motor muzes dat taky jen jednoduchou clonku, potrebujes pouze jednu hranu, jedno misto kde se vyhodnoti index jedne otacky motoru.
Na kolebku pokud chces aby 0 byla ve vodorovne pozici dej clonu od poloviny az do jednoho konce}spis az za nej.

Funguje to tak ze pokud system vi ze stoji na hrube clone , vyda se smerem k vodorovne pozici. Pokud je mimo clonu vyda se take k vodorovne pozici. V momente zmeny signalu vyhodnotime ze jsme hrube ve vodorovne pozici a system muze zacit hledat index na clone motoru.
Takto by to melo fungovat bez problemu. Navic v EMC muzes nastavit pozici HOME, takze misto, na ktere referencujes, nemusi byt vodorovna poloha (prinejmensim ne presne). Proste bych najel na referenci a pak z EMC krokovat, dokud stul nebude ve skutecne nule. A rozdil napsat do konfiguraku.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“