transformátor 230/90V
koupil jsem servomotor s elektromagnetickou brzdou na 90V, teď řeším jak ji odblokovat ..
nemáte někdo tip kde sebrat 90V? podle podobných brzd to bude mít tak max 100-150W.. nicméně výrobce motoru to neuvádí resp nenašel jsem..
nechat namotat vlastní trafo beru jako nejdražší a tedy poslední možnost (třeba se mýlím)
děkuji za názory..
nemáte někdo tip kde sebrat 90V? podle podobných brzd to bude mít tak max 100-150W.. nicméně výrobce motoru to neuvádí resp nenašel jsem..
nechat namotat vlastní trafo beru jako nejdražší a tedy poslední možnost (třeba se mýlím)
děkuji za názory..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
otázkou je jestli 3trafa nebudou stát víc jak jedno namotané na zakázku..
já si spíš říkal 110V trafo to by se asi sehnat dalo.. takové elektromagnetické brzdě by asi nemělo vadit kdybych do ní pustil o cca 15% větší proud.. ale prošel jsem GES a nic
taky jsem prošel zdroje z CNC shopu ty jsou ale do 70V což by asi taky na ten elektromagnet stačilo, ale příjde mě zase zbytečně předimenzovanej.. a drahej..
paradoxně jsem o vánočním úklidu vyhodil několik traf z něčeho kde byl sekundár 110V s tím že takové trafo nikdy nebudu potřebovat..

taky jsem prošel zdroje z CNC shopu ty jsou ale do 70V což by asi taky na ten elektromagnet stačilo, ale příjde mě zase zbytečně předimenzovanej.. a drahej..
paradoxně jsem o vánočním úklidu vyhodil několik traf z něčeho kde byl sekundár 110V s tím že takové trafo nikdy nebudu potřebovat..

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Právě to jsem chtěl říci - anodové trafo ze starého elektronkového rádia by tuto službu určitě udělalo.RaS píše: "paradoxně jsem o vánočním úklidu vyhodil několik traf z něčeho kde byl sekundár 110V s tím že takové trafo nikdy nebudu potřebovat..
(a navíc bývá osazeno i usměrňovací elektronkou (do 200mA)).

MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
Kdyz uz se premysli o trafu s vystupnim napetim 110V, tak co to zkusit podstatne levneji normalnim sitovym napetim pres jednu diodu, v podstate by mel byt vysledek stejny jako po pripojeni na 110V trafo, jen by to mozna vic brucelo. Jinak jsem koukal na jeden eshop a bezne jsou trafa s vystupnim napetim 55 nebo 110V, nic mezi, takze takove by se muselo nechat vyrobit.
Jinak u me lezi trafo z CNCSHOPu s vystupnim napetim 50V/350W takze kdyby bylo potreba tak by jsme se mohli domluvit.
Jinak u me lezi trafo z CNCSHOPu s vystupnim napetim 50V/350W takze kdyby bylo potreba tak by jsme se mohli domluvit.
RaS píše:otázkou je jestli 3trafa nebudou stát víc jak jedno namotané na zakázku..já si spíš říkal 110V trafo to by se asi sehnat dalo.. takové elektromagnetické brzdě by asi nemělo vadit kdybych do ní pustil o cca 15% větší proud.. ale prošel jsem GES a nic
to je jen trafo nebo celý usměrněný zdroj? asi takhle pokud by to byl celý zdroj a dal se vyzkoušet že to ten elektromagnet opravdu sepne tak neni problem.. ale abych koupil trafo a zjistil že to nedá tak to nepotřebuju..
Jen samotne trafo, ale vzhledem k tomu, ze ten elektromagnet bere i stridave napet, tak by nemel byt problem to zkusit i jen trafem samotnym, pripadne by se tomu dalo poct 4ks diod a vetsim kondenzatorem, na vybaveni elektromagnetu me pripada cely stabilizovany zdroj dost zbytecny. Zkusit by se to samozrejme dalo bez nutnosti hned koupit.
RaS píše:to je jen trafo nebo celý usměrněný zdroj? asi takhle pokud by to byl celý zdroj a dal se vyzkoušet že to ten elektromagnet opravdu sepne tak neni problem.. ale abych koupil trafo a zjistil že to nedá tak to nepotřebuju..
odkud jsi? za zkoušku nic nedám..
Obavam se, ze to nebude tak jednoduche, protoze to trafo je zality toroid. Jinak jsem z Litomysle, ale nemel by byt problem to trafo poslat na RaSovu adresu, aby sis to mohl vyzkouset. Osobne bych doprucil vyzkouset primo 230V pres jednu diodu, jestli by elektromagnet vybavil.packa píše:u trafo 300W by to mohlo dělat na sekundáru kolem dvou závitů na volt, to by neměl bejt problém namotat těch pár závitů i navrch protahovací metodou.
zatím děkuji všem.. sehnal jsem 110V trafo tak zkusím to..
jinak pokud tedy usměrním 230V přes diodu a pošlu tam tedy jen jednu pulvlnu nepotece tam pak zbytecne velkej proud? až se mě totiž ta brzda odpali tak uz s tim motorem nezatocim
jinak pokud tedy usměrním 230V přes diodu a pošlu tam tedy jen jednu pulvlnu nepotece tam pak zbytecne velkej proud? až se mě totiž ta brzda odpali tak uz s tim motorem nezatocim

- Kilovolt
- Sponzor fora
Někdy se dává do série kondenzátor a za ním usměrňovač s filtrem -ten taky sráží napětí (chová se jako odpor)-ale nechtěj po mě,abych to vypočítal
.Bohužel to jaksi vyžaduje stálejší zátěž nebo omezovač.

Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Muzes se zkusit podivat na tohle schema http://elektronikacz.borec.cz/Data/Regu ... arovek.htm" onclick="window.open(this.href);return false;, jde o regulator otacek normalniho motoru, vyhodou je nizka cena a napeti na civce muzes regulovat od docela nizkeho napeti.RaS píše:zatím děkuji všem.. sehnal jsem 110V trafo tak zkusím to..
Vyhodou je, ze neni potreba zadne trafo, tyhle regulatory se bezne davaji do vrtacek apod. Jen bacha na to, potenciometr by mel mit radeji plastovou hridelku a na nic nesahat, je tam sitove napeti. Stejne tak na privodech te brzdy.
Jinak napeti 110V trafa neni o tolik mensi proti jednocestne usmernenemu sitovemu.
Máš minimálně dvě možnosti - buď seženeš trafo +- autobus na 90V, protože ty elektromagnety pracují určitě v poměrně širokém rozsahu (vyzkoušej třeba na autotrafu rozsah fungování)
nebo seženeš trafo na cca 60V, za něj koupíš jeden usměrňovací můstek (cca 20Kč) a jeden elektrolytický kondenzátor s kapacitou desítek až stovek mikrofaradů, a na výstupu budeš mít cca 90V stejnosměrných. Můstek dimenzuj s rezervou na 5A. Kondenzátor na nějakých 120V.
nebo seženeš trafo na cca 60V, za něj koupíš jeden usměrňovací můstek (cca 20Kč) a jeden elektrolytický kondenzátor s kapacitou desítek až stovek mikrofaradů, a na výstupu budeš mít cca 90V stejnosměrných. Můstek dimenzuj s rezervou na 5A. Kondenzátor na nějakých 120V.
Brdzy na servach funguju aj na striedave napatie? Ja som stale zil v tom,ze tam treba pripojit jednosmerne napatie. Raz som uz bol zufaly, ze sa mi nedarilo odbrzdit jedno servo, prud do brdzy tiekol, ale stale to drzalo, nakoniec stacilo prepolovat a bolo po probleme