stavba cnc řezačky polystyrénu

Odpovědět
Radpav

28. 10. 2007, 3:27

Ahoj
Chci si postavit cnc řezačku polystyrénu. Mám krokové motory s 5 vývody tz unipolární, jest li jsem to dobře pochopil. Potřeboval bych poradit nějaké zapojení k těm motorům a celkovou elektroniku, jest li někdo už dělal něco podobného, nebo poraďte, kde bych ji případně mohl koupit. Díky za jaké koli informace.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 10. 2007, 5:18

vsechny potrebne informace najdete zde ve foru, staci pozorne cist ve spravnych sekcich
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
wolf

29. 10. 2007, 7:16

Radpav píše:Ahoj
Chci si postavit cnc řezačku polystyrénu. Mám krokové motory s 5 vývody tz unipolární, jest li jsem to dobře pochopil. Potřeboval bych poradit nějaké zapojení k těm motorům a celkovou elektroniku, jest li někdo už dělal něco podobného, nebo poraďte, kde bych ji případně mohl koupit. Díky za jaké koli informace.
Podívejte se např. sem na tomto fóru http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=524
wolf
Radpav

29. 10. 2007, 8:32

Chtěl jsem udělat elektroniku podle stránky www.amcnc.cz, ale prý to je elektronika pro motory řízené napětím a musí mít odpor vinutí cívky při 5V aspoň 70 ohmů, ale ty moje mají jenom 30 ohmů. Prej by se tam musel dát zdroj proudů pro řízení, ale vůbec nevím jaký, Proto se obracím na vás, aby jste mi někdo poradil jak na to případně konkrétní zapojení které poižíváte. díky
Radpav

29. 10. 2007, 8:36

A chtěl bych použít i jeho program Poly.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 10. 2007, 10:09

to s tim zdrojem proudu je jedna z mnoha veci kterou by ten budic motoru mel mit
bohuzel nevim o zadnem budici motoru od zdejsich prispevovatelu a amaterskych stavitelu ktery by kombinoval vsechny tyto veci dohromady
mnohdy to nedela ani profesionalni vyrobek od nejake zahranicni firmy

je to relativne slozita problematika a je treba si o rizeni krokovych motoru hodne nastudovat

pozadavky na budic by meli byt nasledujici:

moznost nastavit jemny chod pomoci mikrokroku (omezuje to mechanicke rezonance, hluk motoru a celkove vibrace, prinasi to i mnohem vetsi mechanicke rozlyseni stroje)

rizeni proudu motorem (zdroj proudu, zajisti dynamicke zmeny napeti na motoru podle otacek a tim stale proudove zatizeni vinuti motoru tim padem to pojede porad na 100%)

omezeni proudu pri zastaveni (aby se dal maximalizovat proud pri behu motoru a pri zastaveni se motor nespalil - velmi vyrazne to zvysi moment motoru za behu)

aktivni omezeni rezonanci (vetsinou se jedna o know how vyrobce a neni blizsi info, nekdy to i velmi slusne funguje)

kompatibilita datoveho vstupu s ridicim systemem (konkretne delky pulzu, a predstih smeru pred nasledujicim krokem)

samozrejme muzete udelat kompromisy ale vystavujete se velkemu riziku ze se na tom zastavite
Radpav

29. 10. 2007, 11:09

Hm, tak to vypadá, že to asi byl špatný nápad postavit si něco takového
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 10. 2007, 11:28

takhle bych to nevidel
ale je to celkem velike sousto a da to hodne prace nastudovat to a zrealizovat neco funkcniho
(pak prijde nejakej chytrak a rekne vdyt to nic neni, das tam motory a je to)
Radpav

30. 10. 2007, 11:19

Pravě proto se ptám na nějaké konkrétní zapojení co někomu funguje tady na foru, ale zatím nikdo nic nenapsal.
pkremla

30. 10. 2007, 12:32

Stavba elektroniky pro domácí CNC polystyrenovou řezačku není zase až tak náročná.

Podívejte na tyto stránky http://pminmo.com/ . Najdete tam řadu celkem dobrých až velmi dobrých zapojení interfejsu k PC a koncových stupňů pro řízení krokových motorů a také užitečných odkazů. U každého projektu najdete schéma, soupis součástek a návrh plošného spoje. Levné a dobře provedené desky plošných spojů Vám dle zveřejněných předloh zhotoví zde http://www.volny.cz/plspoj/

Pokud si stavbu svépomocí chcete ulehčit, můžete zvážit nákup stavebnice či hotové desky zde http://www.hobbycnc.com/ včetně regulace teploty řezání. Elektronik z této stavebice jsem stavěl několik a všechny naprosto spolehlivě pracují.

Další inspiraci můžete získat na těchto stránkách http://gm.cnc.free.fr/en/index.html včetně informocí o řídících software pro CNc řezačku polystyrenu. Elektroniku byste určitě neměl řešit samostatně právě bez vazby na řídící software.

Pokud byste změnil motory z unipolárních na bipolární, mohu Vám zaslat vlastní návrh jednoduché elektroniky ve zdrojových souborech pro Cadsoft Eagle.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“