Moje první frézka
-
Ahoj tak jsem si taky něco sestavil na takový to ,,domácí žvýkání,,. Nazval jsem to Domakus. Zatím není kompletní ještě mi chybí vřeteno. Je vyrobena z křížového stolu(proma), nožového suportu ze soustruhu, a pak pár kil z 20mm plechu. Dohromady bez vřetene váží cca 70kg. Dílce jsem svařoal metodou 111. Posuvy: cca 200*120*150. Celkové náklady zatím jsou 4800Kč. Ještě budu dělat digitální odměřování. Cnc bych z toho určitě neudělal protože elektrice vůbec ale vůbec nerozumím takže je to jen ručo. Tak kritizujte
.

-
Chyba byla ve mě nevěděl jsem jak to poslat. A omlouvám se za kvalitu fotek foceno mobilem
-
Obalovanou elektrodou všude jsou třívrstvý sváry buď koutový nebo ,,V,, svary. A co se týče tuhosti raději jsem si říkal ať je to naddimenzovaný, než aby to celý drnčelo a vibrovalo.
- Gulliver64
nikdy neříkej nikdy! pokud jsi se se stavbou dostal až sem, tak už stačí jen málo aby to jezdilo i bez ručních kolečekspotter.w.m píše:... Cnc bych z toho určitě neudělal protože elektrice vůbec ale vůbec nerozumím ...

jinak tvoje mašinka se mi velice líbí! v jednoduchosti je krása.
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
-
Moc mě těší že se líbí a sestavit to bylo docela jednoduchý. Spíš si teď lámu hlavu jaký vřeteno tam mám dát? Myslím že by mi stačilo tak do 10tisíc otáček. Nenapadá vás někoho čím bych to mohl osadit?
Jo a s tím kobercem a telkou to je fakt bydlím v bytovce takže prostoru je velmi málo. Takže si to stavím v pokoji 

Já mám podobný stůl od Promy...na ruční frézování dobrý, ale jinak má velké vakly v prizmě a hlavne ve šroubu. Osobně bych tam vrazil 3f motor s měničem, aby se s tiím dalo hrábnout i do železa. Popř nějakej převod.
Z čeho maš ten Z suport?? To je ze soustruhu?? Možná to bude chtít aretaci, nebo taky možná ne.
Z čeho maš ten Z suport?? To je ze soustruhu?? Možná to bude chtít aretaci, nebo taky možná ne.

-
Mně osobně připadá ten křížový stůl dostatečně pevný a prakticky bez vůlí ,ale na šroubu malá vůle je to jde poznat. Z ko je nožový suport ze soustruhu a jde docela ztuha což je dobře a nebudu to muset nijak jistit. Ty vůle na šroubech budu řešit až budu mít mašinku v kupě.