Novalon - malé balení
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Není tady někdo kdo používá Novalon a nebyl by ochotný prodat třeba 1-2l? Komerčně se dá koupit minimálně 10l a to je pro moji potřebu až až.. v 10l to stojí cca 250kč/l
Pokud někdo tento výrobek nezná, tak je to špičkový vodou ředitelný mycí prostředek na mytí strojů.. když jsem viděl jak to funguje tak si to musím pořídit, neznám nic lepšího..
Pokud někdo tento výrobek nezná, tak je to špičkový vodou ředitelný mycí prostředek na mytí strojů.. když jsem viděl jak to funguje tak si to musím pořídit, neznám nic lepšího..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
já to sice nezažil v akci, ale je to pouze KOH s nějakým tenzidem ........ když si koupíš nějaký běžný JAR a přidáš do toho KOH, tak to asi bude fungovat dost podobně a za 0,00prd Kč. Nebo v čem spočívá kouzlo tohoto přípravku?
Já to tak dělám a funguje mi to k naprosté spokojenosti.
Já to tak dělám a funguje mi to k naprosté spokojenosti.
KOH jako hydroxid draselný?
neznám nezkoušel jsem nicméně není problém zkusit.. otázkou je kde sehnat KOH? kolik to asi stojí a jakou asi koncentraci abych na to mohl šáhnout
nejsem chemik a netuším jak a kde se nakupujou chemikálie..
třeba ta tvoje sloučenina funguje stejně, já dosud ale nikdy nic podobného neviděl a tohle mě nadchlo.. zkoušel jsem mnoho různých přípravků na mytí ale tohle bylo prostě super.. postříkal se silně zanesený stroj, nechalo se minutku působit pak setřelo jednoduše hadrem a výsledek dokonale čisto, zaschlé oleje, počínající rez na vedení třeba atd, bez jakéhokoliv mechanického drhnutí prostě samo.. ředí se to 1:3 až 1:10ti takže jsem si říkal že 100kč za litr silného roztoku není zas tak moc.. a ten litr dva podle mě stačí na běžně veliký stroj..
neznám nezkoušel jsem nicméně není problém zkusit.. otázkou je kde sehnat KOH? kolik to asi stojí a jakou asi koncentraci abych na to mohl šáhnout

nejsem chemik a netuším jak a kde se nakupujou chemikálie..
třeba ta tvoje sloučenina funguje stejně, já dosud ale nikdy nic podobného neviděl a tohle mě nadchlo.. zkoušel jsem mnoho různých přípravků na mytí ale tohle bylo prostě super.. postříkal se silně zanesený stroj, nechalo se minutku působit pak setřelo jednoduše hadrem a výsledek dokonale čisto, zaschlé oleje, počínající rez na vedení třeba atd, bez jakéhokoliv mechanického drhnutí prostě samo.. ředí se to 1:3 až 1:10ti takže jsem si říkal že 100kč za litr silného roztoku není zas tak moc.. a ten litr dva podle mě stačí na běžně veliký stroj..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Nemám zkušenost, ale viz Google
http://www.lach-ner.com/hydroxid-drasel ... r/d-70963/
-> bezpečnostní listy
http://www.vscht.cz/met/stranky/vyuka/l ... prumys.htm
konkrétně
http://www.lach-ner.com/hydroxid-drasel ... r/d-70963/
-> bezpečnostní listy
http://www.vscht.cz/met/stranky/vyuka/l ... prumys.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hydroxid_sodn%C3%BDAlkálie
Základními silně alkalickými roztoky jsou hydroxid sodný, draselný a vodné roztoky amoniaku.
Koroze málo ušlechtilých kovů probíhá v alkalickém prostředí s vodíkovou depolarizací. U ušlechtilých kovů je rozhodující depolarizace kyslíková.
Pro prostředí hydroxidů alkalických kovů jsou vhodným materiálem uhlíkové oceli, které se v těchto roztocích samovolně pasivují. Při vyšších koncentracích a za zvýšené teploty je nebezpečí korozního praskání (louhová křehkost) ().
Proto je vhodné užívat oceli nízkolegované chromem a molybdenem. Odolné jsou i korozivzdorné oceli. Zcela odolné i při vyšších teplotách a v celém koncentračním rozsahu je nikl a jeho slitiny. Omezeně je použitelná měď. Zcela nevhodný materiál jsou kovy s amfoterním charakterem jako je hliník. Ten je ale vedle ocelí použitelný pro vodné roztoky amoniaku. Agresivita vodného roztoku amoniaku je často zvýšena přítomností nečistot, které brání samovolné pasivaci uhlíkové oceli. Při zvýšených teplotách jsou pro vodné roztoky čpavku vhodnými materiály korozivzdorné oceli, nevhodnými jsou měď a nikl.
konkrétně
Osobně bych se asi neodvážil a pokusil bych se vystačit s petrolejem, benzínem a pod... ale rád se nechám poučit.Železo, měď a většinu ušlechtilých kovů hydroxid sodný nerozpouští, zato s amfoterními kovy reaguje za vývinu vodíku a tvorby solí. Např. kovový hliník se v koncentrovaném roztoku NaOH rozpouští za vzniku hlinitanu sodného
2 Al + 6 NaOH → 3 H2 + 2 Na3AlO3.
Podobně reaguje se zinkem za vzniku zinečnatanu sodného
Zn + 2 NaOH → H2 + Na2ZnO2.
Obě uvedené soli lze získat i působením nadbytku hydroxidu sodného na jiné soli těchto kovů, např.
ZnCl2 + 4 NaOH → 2 NaCl + Na2ZnO2.
benzin, petrolej když opomenu smrad tak to musím ručně šudlat a efekt v porovnání s tímhle skoro nulovej.. když vezmeš nějakej 2mm nános starého zaschlého oleje tak ho budeš benzinem tak dlouho rozmazávat a rozpouštět dokud nezmizí, ztrávíš na tom dost času, nafetuješ se a zašpiníš spousty hadru do kterejch to v podstatě musíš mechanicky vytřít.. tohle nastříkáš a lehce setřeš a je to čistý.. možná je to agresivní svinstvo ale funguje to prostě spolehlivě..
taky sem to dělal benzinem a ruznejma čističema, viděl jsem tohle a prostě benzin už na čištění nevezmu..
taky sem to dělal benzinem a ruznejma čističema, viděl jsem tohle a prostě benzin už na čištění nevezmu..
RaS: v tom tvém přípravku je cca 6% KOH (před naředěním), tak bych to vyzkoušel se stejnou koncentrací. KOH se dá celkem levně koupit u prodejců chemikálií, ale klidně bych to nahradil mnohem běžnějším NaOH, který se dá koupit v každé lepší drogerii jako tzv. "louh" nebo "hydroxid draselný".
Já jsem NaOH s Jarem čistil staré a silné vrstvy mastného bordelu na strojích a šlo to dobře. Rozhodně to chce používat rukavice a brýle, ale to je jistě předepsané i u toho komerčního přípravku.
Já jsem NaOH s Jarem čistil staré a silné vrstvy mastného bordelu na strojích a šlo to dobře. Rozhodně to chce používat rukavice a brýle, ale to je jistě předepsané i u toho komerčního přípravku.
Lehké upozornění: Pri kvalite mnohych p(r)odavačů bych se nedivil, že by mu to i tak prodali, ale NaOH je hydroxid sodný.QNX píše:RaS: ....mnohem běžnějším NaOH, který se dá koupit v každé lepší drogerii jako tzv. "louh" nebo "hydroxid draselný"...
A na oči fakt bacha ... Ruce se zahojí a navíc, "chlap může bejt drsnej", ale s okem by to byl větší průs...
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ja jsem louhem cistil zaschlou spinu a olej co nesla ani spachtli seskrabat
pak to sko i hadrem ale pozor na barvu, pusti se to i do nateru
(mel jsem hodne velkou koncentraci)
pak to sko i hadrem ale pozor na barvu, pusti se to i do nateru
(mel jsem hodne velkou koncentraci)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lapa: sodný nebo draselný ......... pro čištění strojů od mastného bordelu je to celkem jedno. Proto jsem psal, že bych klidně nahradil méně dostupný KOH dostupnějším NaOH.
robokop: olejové barvy jdou louhem krásně dolů, větší koncentrace NaOH používám na odstarňování barev. Moderní nátěrové hmoty jsou už mnohem odolnější a louh vetšinou vydrží i ve větších koncentracích. Chce to opatrně vyzkoušet.
robokop: olejové barvy jdou louhem krásně dolů, větší koncentrace NaOH používám na odstarňování barev. Moderní nátěrové hmoty jsou už mnohem odolnější a louh vetšinou vydrží i ve větších koncentracích. Chce to opatrně vyzkoušet.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ja smudlal taky rozpoustedly, porad pritvrzoval az jsem skoncil u LAKOSTANu - odstranovac starych nateru. Je to nespis taky na bazi louhu
a chtelo to vystihnout ten okamzik (cca 0,5h), kdy to rozpustilo ty nanosy a neslo to do barvy. Sem tam jsem pak setrel zelenkavou az na cerven.
Tak bych to taky rad zkusil, ten zazrak, jak pise RaS a litrik bych koupil
.
a chtelo to vystihnout ten okamzik (cca 0,5h), kdy to rozpustilo ty nanosy a neslo to do barvy. Sem tam jsem pak setrel zelenkavou az na cerven.
Tak bych to taky rad zkusil, ten zazrak, jak pise RaS a litrik bych koupil

Tak nejdostupnější je, jak to tu i zaznělo, použítí NaOH (hydroxid sodný), čili lohu sodného, je slabší než KOH, ale místo 6% roztoku použiješ 8-10% roztok. Jinak se sežene běžně v drogerii jako přípravek pro čištění zacpaných odpadů (ve formě pecek nebo teď běžněji kuliček).
[quote="QNX"]lapa: sodný nebo draselný ......... pro čištění strojů od mastného bordelu je to celkem jedno. Proto jsem psal, že bych klidně nahradil méně dostupný KOH dostupnějším NaOH.
quote]
Ale ty jsi napsal neco jineho, nez si myslis, zes napsal. Ja reagoval na ten omyl ve formulaci, ne na nahradu KOH za NaOH.
Precti si znova svuj puvodni prispevek
.
Ale jinak je mi to uplne fu(c)k
. Jenom se ozvala moje analyticka dusicka - skoro denne resim s klienty jejich zadani a rozpory v tom, co si mysli, ze chteji a co hodi na papir ...
A tim bych to uzavrel a klidne muzu i prohrat
.
quote]
Ale ty jsi napsal neco jineho, nez si myslis, zes napsal. Ja reagoval na ten omyl ve formulaci, ne na nahradu KOH za NaOH.

Ale ty jsi napsal neco jineho, nez si myslis, zes napsal. Ja reagoval na ten omyl ve formulaci, ne na nahradu KOH za NaOH.QNX píše:lapa: sodný nebo draselný ......... pro čištění strojů od mastného bordelu je to celkem jedno. Proto jsem psal, že bych klidně nahradil méně dostupný KOH dostupnějším NaOH.

lapa: aha, máš pravdu. Napsal jsem to špatně. Naštěstí na funkčnosti receptury to nic nemění. KOH nebo NaOH, to je celkem fuk.
Takže opravuji ...........v drogerii se dá sehnat louh = hydroxid sodný a ten je možné použít jako náhradu hydroxidu draselného.
Takže opravuji ...........v drogerii se dá sehnat louh = hydroxid sodný a ten je možné použít jako náhradu hydroxidu draselného.