Sháním lineární vedení a poptávám výrobu závitových tyčí

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
8-bit

15. 7. 2011, 7:37

Zdravím Vás.
Dělám menší portálovou CNC frézku jako diplomku, a tak nějak nadešel čas začít shánět matroš. Ale platím to já, tak ne že mé sedřete z kůže. :twisted: Na Vaše fórum jsem narazil teprve nedávno a celkem mě kromě naprosto luxusních mašinek překvapilo co jste tady všechno prodávali za dost dobré ceny. Původně jsem to chtěl postavit na podepřených tyčích a otevřených lineárních ložiskách od čangů z ebay, ale jak jsem objevil tohle tak mě to přešlo, ono to taky má jenom 5 řad a asi to v té tyči za nějakou dobu vyjede koleje.

Takže jako první věc sháním kolejnicové lineární vedení, klasicky na každou osu 2 kolejnice a 4 vozíky, optimálně nějaké 4řadé. Kolejnice pro osu X mají být dlouhé 600mm, pro osu Y 550mm a pro Z 250mm. Pokud se chcete něčeho takového zbavit tak prosím nabídněte cenu. Pokud se to nebude o desetinu viklat je celkem jedno v jakém to bude stavu, shnilý olej už z toho dostat umím.

A teď jsou na řadě ty metrické šrouby. Vidím tu fotky celkem pěkných soustruhů, tak jsem si říkal že by nebylo špatné se zeptat jestli by mi někdo něco za nějaký úplatek nevyrobil. Nezbláznil jsem se- nepotřebuju spojovací materiál, ale 4chodé šrouby s metrickým závitem. Zatím počítám s průměrem 10mm, stoupáním 4mm a délkou závitu min. 500mm pro osu Y a 550mm pro osu X. Mělo by to být z něčeho tvrdšího. Kdyby náhodou někdo nevěděl na co to chcu, tak je to na jistou šílenost kterou jsem tady kupodivu neviděl- válečkové šrouby. Zkusmo jsem nechal u známého vyrobit na klasickém soustruhu šroub pro osu Z, a na to jak to vypadá nepřesně to chodí naprosto luxusně. Napsal jsem mu sice návod jak to změřit a dopočítat poslední rozměr, ale moc tomu nedal a vypadá to celé volné, nicméně i tak se to ve směru záběru ani nehne. Povrch taky není nic moc, přesto to má tak nízké tření že se to rozšrubuje gravitací. Že to bude chodit takhle pěkně jsem nečekal. Bohužel ale tohle je maximální délka co je schopen vyrobit, protože už teď se to prohýbalo a ten závit nemá konzistentní hloubku. Takže to chce nějakou kompenzaci. Pokud byste někdo měl zájem, nabídněte za kolik by se to dalo vyrobit. Pro Vás něco takového musí být hračka. :wink:

Dále budu časem potřebovat obráběcí motor, zatím jsem to moc nekoumal, díval jsem se jenom po nějakých přímých bruskách. Budou se dělat hlavně plošné spoje (vrtání a frézování okraje) a mělo by to být schopno nějakým rozumným způsobem špihlat hliník, tak budu rád když něco doporučíte nebo nabídnete. U těch brusek mám docela obavy jestli by to dávalo.

Co se týče mechanické konstrukce tak je to zatím ve fázi návrhu, Bude se to pálit laserem z 10mm plechu a svařovat. Pro představu přikládám screenshoty. Zatím je to ale designované na čínské otevřené lineární ložiska. Hnané to bude krokovýma motorama, koupil jsem u Strojtechnika nějaké 1,9Nm typy. K tomu dělám vlastní interpolátor s AVR a toshibama TB6560, a taky ovládací soft. Mám takový pocit že to bude časem docela peklo :P

Pokud máte nějaké rady a nápady co na tom vylepšit, rád si do toho nechám kecat.
Za případné nabídky nebo rady předem děkuji.
Přílohy
Vec.PNG
GMAN

16. 7. 2011, 2:15

Nebylo by jednodušší koupit klasické kuličkové šrouby? Nejsou zas tak drahé a myslím, že svůj účel to splní.
Proč jsi se rozhodl právě pro tuto variantu, má to nějaké výhody? :)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2011, 7:49

koupil jsem nedavno srouby na e-bay na tunovou masinu prumer 20mm predepnute
a sada tri kousku me vysla lehce pres 4000
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
8-bit

16. 7. 2011, 12:47

Aha, tak 16mm kuličkové šrouby + matice jsem pod 8k (+ doprava a DPH) neviděl, ne tak ještě předepnuté :shock: Z číny mi to nevycházelo zas o tolik levněji než z CNC shopu (aby to stálo za ty dnešní celní oplétačky). Navíc k tomu ještě potřebuju vyrobit pouzdra, přičemž matice pro válečkové šrouby nejsou o moc složitější. Potom ještě je ta kuličková matice s pouzdrem větší, a podložení toho zbytku bude zhoršovat tuhost. Proto jsem hledal nějakou levnou alternativu, a našel jsem. Protože to má obrovskou styčnou plochu, může to být vyrobené jak chce a prostě to chodí luxusně :twisted: Jenom na upřesnění- je to varianta bez ozubení, takže závit na šroubu má tolik začátků kolik je v matici satelitů a na matici a satelitech je závit bez stoupání (nebo jak to správně pojmenovat). Jiná varianta která má na každém prvku stoupání musí mít přesné rozměry na všem, a navíc ozubení na matici a satelitech aby se to časem nerozšrubovalo. Satelitů tam potom může být kolik se tam vejde. U první varianty je úplně jedno jaké má co rozměry. Tak která dobrá duše by mi za nějaký úplatek usoustružila závitovou tyč? Přesné výkresy jsem tady ještě nedával protože čekám že mi zbuzerujete tu konstrukci a něco se bude měnit :)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2011, 1:15

porad me to nepresvedcuje ze to bude tuzsi a bezvulove jako ten predepnutej sroub
a zadarmo ti to taky nikdo nevyrobi
8-bit

16. 7. 2011, 1:50

Zadarmo to samozřejmě nechcu, to by už byla velká drzost :) Řekněte si někdo cenu. Nemusí to mít žádnou extra přesnost, jde mi hlavně o to aby to nedrhlo v záběru (aby to dávaly ty motory). Proto tam nedávám klasické trapézáky. Jinak ta konstrukce je tak dokonalá že k tomu nemáte žádné výhrady? Veškeré pomluvy tentokrát uvítám :)
PetrNC
Sponzor fora

16. 7. 2011, 8:25

Na levé straně nezajedeš nástrojem až ke kraji stolu ale to asi víš ..... :D
8-bit

16. 7. 2011, 8:33

Vím, to je záměrně :D Na pravé taky. Je to hlavně pro vrtání plošných spojů abych co nejvíc využil prostor.
nemo

16. 7. 2011, 9:43

Ahoj,
ty válečkové šrouby tady na jednom vláknu jsou pod názvem "Planetární šroub". N.
Není vedení jako vedení.
8-bit

16. 7. 2011, 9:57

Mrknu na to, díky!
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2011, 9:59

mrkni i na tohle:
http://cgi.ebay.com/3-SBR16-sets-3-ball ... 3a635d3a64" onclick="window.open(this.href);return false;
8-bit

16. 7. 2011, 11:31

Pročetl jsem to vlákno o válečkových šroubech a zarazil jsem se u toho jak tam kdosi dal link na tu převrácenou variantu. Čuměl jsem na to jak puk a došla jistá skutečnost. Myslel jsem si, že když na satelitech i matici není stoupání, tak se to nemůže pohnout. To je možné jenom když je na satelitech závit, pak se to zároveň chová jako planetová převodovka a musí tam být ozubení aby se to nerozšrubovalo. Jenže ta recirkulační varianta se bude rozšrubovávat taky!! A to tak že se budou pohybovat satelity vůči matici. A převod to má taky, resp. stoupání není přesně (počet satelitů) * rozteč, ale je o něco nižší (podle poměru obvodů které vzhledem k tomu že je to závit nezná ani Chuck Norris). Za měsíc co mi to leží na stole a sem tam s tím potočím abych se pokochal jak to pěkně chodí mi to postě nedošlo. Úplně jste mi zkazili radost. :evil: Asi bych na to přišel za náhodnou dobu až bych to namontoval na mašinku :oops:
V tom případě by mě mohl zachránit jeden můj úchylný nápad s odměřováním pomocí optické myši, kde by to nebylo inkrementárně ale absolutně- "kamerka" by snímala proužek s nějakým kódem rozděleným na řadu 2d políček.

Robokope, tak to je mazec. Jak to může někdo vyrobit a prodat za 400 babek ? :shock: Jak moc se dá věřit těm tyčovým vedením? má to celkem malou styčnou plochu tak mám strach že se to oběhá. Každopádně vidím že se vyplatí pořádně prolézt ebay.

Zatím vám oběma děkuju za odkazy! :)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2011, 1:30

ty opticky mysi taky nebehaji presne
neb na to nejsou vymyslene
tedy to vlastne je taky vpodstate inkrementalni a s pekne velkou chybou viz stranja pana Grecnera o automatickych astronomickych montazich dalekohledu
chyba na sroubu ktera je nevyzpytatelna je taky neco pro PID smycku protoze vlozis problem mezi rychlostni a polohovou smycku takze i kdyby jsi mel kvalitni odmerovani tak te to moc nespasi

sice jsem te asi moc nepotesil ale lepsi zklamani ted nez pozdeji az bude masina hotova

to vedeni je na plosnaky vyhovujici
je treba vsude dat zdvojene ty voziky a poradne to zmacknout aby to bylo v tahu
na zadne tezsi obrabeni to neni ale to ti hadam nehrozi
8-bit

17. 7. 2011, 1:42

Dal jsem na tvá slova, koupil jsem si od pana Čanga 16mm kuličkové šrouby 300mm+600mm+1000mm za 3 123,82 CZK vč. poštovného. Teď jenom doufat že to nebude smrdět na celní poště do Nového roku. Protože použití těch kuličkových šroubů je rozežranost, nerad bych to dával na nějaké vykrákané tyče a počkám nějakou dobu jestli se bude někdo zbavovat nějakých kolejnic. :D

Dovedu si představit co ta myš bude dělat v inkrementárním módu, já jsem z toho chtěl po SPI sběrnici nebo co to má načítat obrazová data a z toho vyhodnocovat kód a jeho posunutí z proužku vytištěném na fotoplotteru.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2011, 2:01

to mas lepsi udelat na obvodu AS5411
je to vcelku presne, rychle a leze z toho inkrementalni vystup, primarne urceno pro prumyslove pouziti
mam to rozdelane, prototypy snimacu hotove a pouzitelne primo pro EMC a podobne
ja to mam na digitalni odmerovani na konvencni masinu
Odpovědět

Zpět na „Nákup“