Dělám menší portálovou CNC frézku jako diplomku, a tak nějak nadešel čas začít shánět matroš. Ale platím to já, tak ne že mé sedřete z kůže.

Takže jako první věc sháním kolejnicové lineární vedení, klasicky na každou osu 2 kolejnice a 4 vozíky, optimálně nějaké 4řadé. Kolejnice pro osu X mají být dlouhé 600mm, pro osu Y 550mm a pro Z 250mm. Pokud se chcete něčeho takového zbavit tak prosím nabídněte cenu. Pokud se to nebude o desetinu viklat je celkem jedno v jakém to bude stavu, shnilý olej už z toho dostat umím.
A teď jsou na řadě ty metrické šrouby. Vidím tu fotky celkem pěkných soustruhů, tak jsem si říkal že by nebylo špatné se zeptat jestli by mi někdo něco za nějaký úplatek nevyrobil. Nezbláznil jsem se- nepotřebuju spojovací materiál, ale 4chodé šrouby s metrickým závitem. Zatím počítám s průměrem 10mm, stoupáním 4mm a délkou závitu min. 500mm pro osu Y a 550mm pro osu X. Mělo by to být z něčeho tvrdšího. Kdyby náhodou někdo nevěděl na co to chcu, tak je to na jistou šílenost kterou jsem tady kupodivu neviděl- válečkové šrouby. Zkusmo jsem nechal u známého vyrobit na klasickém soustruhu šroub pro osu Z, a na to jak to vypadá nepřesně to chodí naprosto luxusně. Napsal jsem mu sice návod jak to změřit a dopočítat poslední rozměr, ale moc tomu nedal a vypadá to celé volné, nicméně i tak se to ve směru záběru ani nehne. Povrch taky není nic moc, přesto to má tak nízké tření že se to rozšrubuje gravitací. Že to bude chodit takhle pěkně jsem nečekal. Bohužel ale tohle je maximální délka co je schopen vyrobit, protože už teď se to prohýbalo a ten závit nemá konzistentní hloubku. Takže to chce nějakou kompenzaci. Pokud byste někdo měl zájem, nabídněte za kolik by se to dalo vyrobit. Pro Vás něco takového musí být hračka.

Dále budu časem potřebovat obráběcí motor, zatím jsem to moc nekoumal, díval jsem se jenom po nějakých přímých bruskách. Budou se dělat hlavně plošné spoje (vrtání a frézování okraje) a mělo by to být schopno nějakým rozumným způsobem špihlat hliník, tak budu rád když něco doporučíte nebo nabídnete. U těch brusek mám docela obavy jestli by to dávalo.
Co se týče mechanické konstrukce tak je to zatím ve fázi návrhu, Bude se to pálit laserem z 10mm plechu a svařovat. Pro představu přikládám screenshoty. Zatím je to ale designované na čínské otevřené lineární ložiska. Hnané to bude krokovýma motorama, koupil jsem u Strojtechnika nějaké 1,9Nm typy. K tomu dělám vlastní interpolátor s AVR a toshibama TB6560, a taky ovládací soft. Mám takový pocit že to bude časem docela peklo

Pokud máte nějaké rady a nápady co na tom vylepšit, rád si do toho nechám kecat.
Za případné nabídky nebo rady předem děkuji.