CNC z R 12
Dnes jsem přivezl z kovošrotu toto torzo rev. soustruhu R 12, a chtel bych z něj udělat cnc automat. Co vy na to? Zatím řeším obráběcí část- suporty, lin. vedení, nástrojová hlava, kuličkové šrouby-průměr, stoupání, krokové motory-síla. Počítám s obráběným průměrem do 15 mm, a z 95 procent barevné kovy. Mělo by to mít min. 1 podávací nástroj, 1 vrtací, 2 na podélný posuv, 2 zapichovací. Máte nějaký návrh?
Dík za rady.
Dík za rady.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tak, uloha je celkem jasne, otazkou je co od toho ocekavas kolik mas penez a casu resp v jakem pomeru je cas a penize
to co od toho ocekavas je:
1) produktivita a to budto prumyslova nebo jen stroj pro valstni potrebu
2) kvalita - predevsim presnost ktere chces dosahnout
3) moznosti stroje tj. veci jako automaticka vymena nastroje, pohanene nastroje a C osa
kolik mas na to penez:
v zakladu to vidim od 50 do 100 000 v materialu
od 50 tisic hoby masinka pro tve potreby za 100 na tom pujde i seriovka jednoduchych obrobku
jestli nemas kde a jak vyrobit ruzne soucasti tak ta cena jeste vyleti protoze to bude muset nekdo vyrobit
to co od toho ocekavas je:
1) produktivita a to budto prumyslova nebo jen stroj pro valstni potrebu
2) kvalita - predevsim presnost ktere chces dosahnout
3) moznosti stroje tj. veci jako automaticka vymena nastroje, pohanene nastroje a C osa
kolik mas na to penez:
v zakladu to vidim od 50 do 100 000 v materialu
od 50 tisic hoby masinka pro tve potreby za 100 na tom pujde i seriovka jednoduchych obrobku
jestli nemas kde a jak vyrobit ruzne soucasti tak ta cena jeste vyleti protoze to bude muset nekdo vyrobit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
No, ja jsem vetsi optimista.Ja bych ty naklady vynasobil dvema.
Peněz a času po částech. Spíš mě zajímaly konstrukční návrhy. Udělat příčný suport vodorovný, nebo šikmý. Otočnou nástrojovou hlavu, nebo je jen nasázet za sebe na příčný suport. Byla by použitelná orig. rev. hlava z tohoto soustruhu? Nedávno jsem 1 propás v kovošrotu, a 1 mám na druhé R12. Nechat převod přes řemenice, s 2 otáčkovým motorem, nebo frek. měnič. Lze ovládat měnič v MACH 3.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Kdybych si dělal soustruh doma, tak bych asi šel do "švýcarské koncepce", čili dlouhý příčný suport (kolejnice zespoda a vozíky na podélném) a na něj nasázet nástroje včetně osových. Revolverové hlavy bych se bál, asi bych ji neuměl udělat dostatečně přesně.trnkav píše:Peněz a času po částech. Spíš mě zajímaly konstrukční návrhy. Udělat příčný suport vodorovný, nebo šikmý. Otočnou nástrojovou hlavu, nebo je jen nasázet za sebe na příčný suport. Byla by použitelná orig. rev. hlava z tohoto soustruhu? Nedávno jsem 1 propás v kovošrotu, a 1 mám na druhé R12. Nechat převod přes řemenice, s 2 otáčkovým motorem, nebo frek. měnič. Lze ovládat měnič v MACH 3.
Aleš Procháska
trnkav: co takhle vzít katalog vedení a kalkulačku a spočítat si to? Na tvojí otázku nejde jednoduše odpovědět. Záleží na mnoha faktorech. Požadavané zatížení (materiál, způsob obrábění), rychlosti, životnost, atd. Když dáš 15 mm lineáry, tak to jistě soustružit může. Jde jenom o to, jak dlouho ..... a to si musíš vypočítat pro konkrétní předpokládané využití.