ulozeni linearniho vedeni do duralu

patron

9. 8. 2011, 9:41

Ahoj,
precetl jsem tu vsechny prispevky o ulozeni a znam i doporuceni vyrobcu, ale neni mi porad jasne jak docilit nejake pro me uspokojive ulozeni v duralu.
Vsichni se snazime ulozit kolejnice co nejlepe, rovinnost i soubeh na 10um, ale treba jen zmena o deset stupnu celsia na metru dela 24um. Znamena to, ze vsichni co to maji v duralu nemuzou tyto uchylky drzet dlouhodobe. Nebo kecam blbosti?

Ja hodlam jednu zafrezovat natesno 4mm do hloubky a druhou volne na frezovane plose. Sire 20mm, delka kolejnic 740mm a vzdalenost mezi nimi ~480mm.

Nebo jak se jisti spravne ta druha kolejnice? Jisti myslim proti posunu pri zatezi?
RaS

9. 8. 2011, 10:54

zafrézovat jednu na těsno je blbost a nikde se to nedočteš.. pokud říkáš že jsi přečetl vše tak asi ne pořádně.. tak půl roku zpátky se to tady řešilo..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 8. 2011, 11:20

ono taky zalezi na tom jakou mas masinu, ten dural neco naznacuje
ale urcite bude rozdil pokladat vedeni na litinovy blok ktery se nehne
nebo na duralovou hoby masinu ktera nema takovou tuhost a dovoli to jistou miru nepresnosti (v tom pripade pak tedy nema cenu hledat v tom nejakou vedu)
samozrejme je i moznost duralovych masin ktere si nejakou presnost ulozeni vyzadaji (nedavno jsem se jednou takovou kochal)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
patron

9. 8. 2011, 11:52

robokop píše:ono taky zalezi na tom jakou mas masinu, ten dural neco naznacuje
ale urcite bude rozdil pokladat vedeni na litinovy blok ktery se nehne
nebo na duralovou hoby masinu ktera nema takovou tuhost a dovoli to jistou miru nepresnosti (v tom pripade pak tedy nema cenu hledat v tom nejakou vedu)
Vedeni budu pokladat na litou frezovanou desku z EN AC-5086. Uvazuji o hoby stroji s velikosti pojezdu 300x450x80 s pevnym ramenem a pojizdnym stolem v ose X. Frezovat chci drevo, plasty, ale nevidim duvod proc ne i treba hlinik. Mam spise umelecke nez strojirenske ambice.

A proc pisu? Protoze ulozeni tak, jak popisuje vyrobce je nakladne. Nutno frezovat drazku a mnoho zavitu pro pritahnuti listy.
Neni dostatecne pro muj pripad jen kolejnice treba prisroubovat na rovnou plochu?
patron

9. 8. 2011, 11:57

RaS píše:zafrézovat jednu na těsno je blbost a nikde se to nedočteš.. pokud říkáš že jsi přečetl vše tak asi ne pořádně.. tak půl roku zpátky se to tady řešilo..
Ja se to take nikde nedocetl, hledam levnejsi reseni pro hoby stroj.

Ale i tak mi neni jasne, jak ulozit podle vyrobce tu druhou kolejnici?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 8. 2011, 1:03

a ceho se bojis pri ukladani te druhe kolejnice?
souososti?
kdyz budes ty dve drazky frezovat na jedno upnuti tak preci musi byt souose
jen dej pozor na to aby se tim frezovanim ten material nepokroutil (kup takovy ktery se moc nehybe)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
patron

9. 8. 2011, 6:04

robokop píše:a ceho se bojis pri ukladani te druhe kolejnice?
souososti?
Ano souososti po nejake dobe. Mam sice pristup k dospele CNC, ale ani tam neudelam presne drazky v setine milimetru (material je v pohode i po obrobeni drzi). Tak tu druhou kolejnici chci jen prisroubovat na spravnem miste. Ale chtel byj ji mit nejak pojistenou proti pripadnemu posunuti. Asi to resim zbytecne.

Nevim jestli ma vubec smysl zafrezovavat je. Pri rozhozeni geometrie by se mi lepe znovu stelovali jen na sroubech. Navic rovinnost te frezovane desky je z vyroby lepsi nez 8tisicin na metr a tu pri obrabeni jen zhorsim. Chtel bych ji vyuzit.

Udelam obrazky pro me moznych reseni, a treba mi poradite, ktere bude nejlepsim kompromisem. Robustni, presne a jedinne spravne reseni dle katalogu vyrobce je prilis pracne a zbytecne pro hoby stroj.

Patron
martyxxx

9. 8. 2011, 6:45

Uložení vedení do drážky taky nevidím jako nejlepší řešení a jak již bylo zmíněno ani výrobce to nedoporučuje. Nejlepší řešení je samozřejmě uložení oproti refenční hraně a přitlačení lištou. Vyfrézovat takovou hranu může být s hobby vybavením, zvláště ve větší délce, tak aby byla v jedné, dvou setinách docela problém. Položení kolejnice na rovnou plochu bez referenční hrany může být v tomto případě jak zmiňuješ přesnější a je to zcela legitimní řešení, neboť je u mnoha výrobců uvedeno. Ty katalogy by si všichni měli opravdu pořádně projít :-). Uložení bez referenční hrany je samozřejmě vhodné pouze pro stroje na lehké obrábění a to si myslím, že většina hobby mašinek splňuje. Zvláště pak vedení označovaná jako "self-aligning" jsou pro tento typ montáže vhodná, neboť mají vyšší toleranci nepřesnosti uložení.
Josef
Sponzor fora

9. 8. 2011, 9:06

Kdysi jsem tu napsal, že se k lineárům už nebudu vyjadřovat. Jenže tady je to opravdu jak u ...
Jak chceš vyrovnat na prosté (možná rovné) ploše ten lineár v obou směrech? To si tam uděláš pentelkou čáru podle násady od smetáku? Ještě jsem neviděl rovnou kolejnici, a kdyby byla třeba jen malinko křivá, tak se klidně poddá při ukládání. Pokud ti nevadí, že to budeš mít, jak když hada ženeš, tak prosím...To nemám vycucané z prstu. Další a neméně podstatná věc, kolejnice se utahují pevnostními šrouby. Tomu musí odpovídat i hloubka závitů podle materiálu do kterého se kolejnice přitahuje. Tabulku momentů pevnostních šroubů jsem tu před časem zveřejnil. Tož tak...
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 8. 2011, 9:41

Josef píše:Kdysi jsem tu napsal, že se k lineárům už nebudu vyjadřovat. Jenže tady je to opravdu jak u ...
Jak chceš vyrovnat na prosté (možná rovné) ploše ten lineár v obou směrech? To si tam uděláš pentelkou čáru podle násady od smetáku? Ještě jsem neviděl rovnou kolejnici, a kdyby byla třeba jen malinko křivá, tak se klidně poddá při ukládání. Pokud ti nevadí, že to budeš mít, jak když hada ženeš, tak prosím..

No tak šlo by to i na rovné ploše ja zněl rozkaz :lol: pokud nebude nic frézovat tak se by se taky nic nedělo.
Místo toho, aby zafrézoval 4mm tak sežene desku 4mm silnou na které mu někdo za zaplaťpánbů :D sjede do suprrovnoběžnosti dvě hrany (rozteč mezi dvěma kolejnicema).Jeden lineár chytne na krajích mezi to prdne tu desku přitáhne k tomu další lineár třeba svorkama na tolika místech kolik má svorek :wink:
No a když to dotlačí dostatečně fest, tak to může přišroubovat na samože nachystané díry, nebo to přes to může i vrtat (lineáry přitáhne i zvrchu), nic se něděje.
Až to přitáhne ty lineáry šroubama nahovado tak dá z druhý strany přítlačný lišty přitáhlé zase k lineáru, který může mít stejně vysoký ty 4mm a ty lišty přišroubuje. A tu prostřední desku tam může klíďo píďo nechat a zašroubovat taky.
Tož asi tak si vyrobí přesné frézované drážky chudého muže :D :D :lol:

No néé Josef, to mě jen tak napadlo když jsem si představil ten smeták s tou pentilkou :lol:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 8. 2011, 10:20

tumlik píše:...nebo to přes to může i vrtat... :lol:
Máš recht, když klempířina, tak se vším všudy :lol: Ještě si zapomněl na samořezný šrouby :lol:
Aleš Procháska
sidonie

10. 8. 2011, 5:28

Hoši, nevím o co komu jde, ale myslím, že když bude mít mrsknutou kolej, tak v tom hliníku ji neporovná i kdyby měl deset referenčních hran. Viděl jsem dost hliníkových slitin, některé jsem i obráběl, některé měli mít pevnost pomalu vyšší než ocel, ale nikdo už neřekl jak dlouho :(
Josef píše:Kdysi jsem tu napsal, že se k lineárům už nebudu vyjadřovat. Jenže tady je to opravdu jak u ...
Jak chceš vyrovnat na prosté (možná rovné) ploše ten lineár v obou směrech? To si tam uděláš pentelkou čáru podle násady od smetáku? Ještě jsem neviděl rovnou kolejnici, a kdyby byla třeba jen malinko křivá, tak se klidně poddá při ukládání. Pokud ti nevadí, že to budeš mít, jak když hada ženeš, tak prosím...To nemám vycucané z prstu. Další a neméně podstatná věc, kolejnice se utahují pevnostními šrouby. Tomu musí odpovídat i hloubka závitů podle materiálu do kterého se kolejnice přitahuje. Tabulku momentů pevnostních šroubů jsem tu před časem zveřejnil. Tož tak...
Josef to dělá pořádně, ale taky v pořádným materiálu, který mu nikam neuhne, předpokládám nějakou pořádnou litinu u profi strojů od kterých se požaduje vysoká tuhost, jinak díky za tabulku. Aneb nic se nemá přehánět a proč jít na vrabce s kulovnicí, když stačí vzduchovka :D
Výsledek bude odpovídat snažení, jen si každý musí rozmyslet, zda bude snaha úměrná výsledku.
martyxxx

10. 8. 2011, 7:28

Já si Tvých názorů Josefe vážím, ale v tomhle s Tebou nesouhlasím. Nemluvíme tady přeci o montáži vedení na obráběcí centrum. Přikládám předpis pro montáž vedení od NSK, nikdo si tu snad nemyslí, že hoši Ti od NSK jsou nějaké duté hlavy, můžete si dělat srandičky jak chcete :D . Čáru podle smetáku pentelkou nutné dělat není :D , stačí k tomu hodinky a příměrné pravítko, samozřejmě předpokládáme montáž na desku která je potřebně rovná a dostatečna silná, tak aby se jí vedení přizpůsobilo a ne naopak. Viz. strana 20 přílohy, sekce 2. Jinak tu zmínku o šroubech ještě trochu upřesním, pokud nechcete mít kolejnici jako hada ani horizontálně, použijte momentový klíč a všechny šrouby dotáhněte na předepsaný shodný moment. Nebo se, pokud momentový klíč nemáme, obrníme trplivostí, vezmeme opět příměrné pravítko, hodinky a jdeme na to :D . V katalogu Rexroth také najdete uvedeno, že lze kolejnici namontovat i bez referenční hrany a přítlačné lišty, zatěžovací momenty z boku pak musí být patřičně menší, někde jsem viděl i o kolik procent, ale teď to nemohu najít. Ještě přikládám podobný návod od AMT, od strany 20 opět postup ustavení kolejnic bez referenční hrany na podložce pomocí příměrného pravítka.
Přílohy
amt rails brochure.pdf
(3.78 MiB) Staženo 1886 x
E9008_Installation_Linear_Guides_Machine_Tool.pdf
(1.87 MiB) Staženo 783 x
patron

10. 8. 2011, 7:44

prochaska píše:
tumlik píše:...nebo to přes to může i vrtat... :lol:
Máš recht, když klempířina, tak se vším všudy :lol: Ještě si zapomněl na samořezný šrouby :lol:
No tak si predstavte, ze v praci normalne vrtame H-kove diry do kolejnic i voziku pro koliky. Vetsinou jde ale o kratsi rucni posuvy.

Pro Josefa:
Ty duralove desky jsou opravdu rovne, ty mi nemusi nikdo sjizdet. Proto je chci pouzit. Jsou frezovane s frezou prumerem kolem 1.5 metru.
Jinam mam k dispozici 2 dospele CNC stroje, ovsem znam i jejich parametry. Rovnou hranu (+-0,005) o delce metr nezvladnou.

Pro Martyxxx:
Koukam, ze jsi mi poradil pro muj pripad nejlepe. Dekuji za katalogy. Koukal jsem do HIWINu a tam jsem to nenasel.
martyxxx

10. 8. 2011, 7:53

Tak jsem ještě našel tu tabulku pro zatížení bez přídavného upevnění od Rexroth. Dovolené momenty jsou podle třídy upevňovacích šroubů (8.8/12.9) a typu bloku mezi 4 - 10% maxima, což je u vedení velikosti 15 300N až 780N pro dynamický moment, u velikosti 20 pak 750 až 1880N a u vedení vel. 25 912N až 2280N na vozík.
Přílohy
Rexroth side load.pdf
(64.11 KiB) Staženo 531 x
Odpovědět

Zpět na „lineárni vedení“