tkanina+lak na omotání transformátoru

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
RaS

14. 8. 2011, 3:02

Netušíte někdo kde se dá sehnat taková ta tkanina na omotání transformátoru, jak se to jmenuje? a jaký se používá lak?
Měl jsem velké 5kVA trafo s výstupem 430V, potřeboval jsem sekundár 3x220 přepojil jsem ho tedy z trojúhelníku do hvězdy sekundár klesl na 265V, tak jsem ještě odmotal cca 3x 30 závitů, napětí je teď tak jak potřebuji.. ale tím jak se rozpárala ta izolace a odmotalo pár zavitů tak to trafo začalo lehce bručet, předpokládám, že když se to zase zatáhne tou páskou a zalakuje, že se to třeba sklidní a když ne tak se to alespoň tak nějak uzavře.. otázkou je kde to sehnat a co to je? nerad bych to zalakoval něčím co by třeba naleptalo a nějak poškodilo ten původní lak..
děkuji
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2011, 4:17

Na omotávky se běžně používá tkaloun a motouz, který se dá koupit v textilní galanterii a předpokladem je, že je z přírodních materiálů. Impregnace se dříve prováděla namočením do roztoku šelaku v lihu (někdy i za pomoci vakua aby se to dostalo i mezi závity) sušilo se v peci (teplotu neznám). Místo šelaku se dnes (nejen kvůli ceně) používají různé polyuretany, doporučuji se domluvit s někým kdo převíjí motory.
.xxx.

15. 8. 2011, 2:21

kdyz uz je rec o tech trafech - taky me tet ceka premotani sekundaru u 3f trafa
... zajimalo by me, co se stane, kdybych na sekundarnim vynuti, misto dratu pouzil lanko v silonu nebo v teflonu - jestli to bude normalne fungovat, nebo jestli je pouziti lanka uplna blbost a proc ?

jeste mě napadla takova kacirska myslenka, zda by napajeni dvou stejnych jednofazovych driveru 110V AC neslo resit zapojenim dvou driveru do serie na 220V ... jestli to tedy nekdo nahodou nezkousel - pripadne v cem by mohl byt problem ?
RaS

15. 8. 2011, 2:35

tak tkaninu jsem už sehnal.. pokud někdo sháníte firmu na transformátory tak Vám doporučím Pražskou firmu Tronic v H.Počernicích, bezvadný přístup, za pásku nic nechtěli tak jim aspoň udělám reklamu :D

xxx. dát dva drivery do serie a předpokládat že na nich bude 110V je podle mě nesmysl.. vždyť se bude měnit zatížení a tím i poměr napětí na jednotlivejch driverech.. jak velké trafo potřebuješ? na 110V tady nějaké cca 0,5kVA mám.. v tom Tronicu a asi i jinde vychází přibližně 1kVA na jedné fázi na 1000Kč pokud nepotřebuješ velkou obludu tak to zas tak draho nevyjde..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS

15. 8. 2011, 2:41

jinak proč nechceš použít kalsický smaltovaný drát? podle mě to budeš mít levnější než nějaké lanko.. já už o transformátorech nevím vůbec nic, ale co si tak pamatuju ze školy tak se lanko nepoužívá protože mezi závity působí procházením proudu síly a to lanko by se deformovalo, druhá věc je teplota jakou snese taková izolace.. asi by hrozilo proražení ..nicméně co já vím.. :D
.xxx.

15. 8. 2011, 2:47

RaS píše: xxx. dát dva drivery do serie a předpokládat že na nich bude 110V je podle mě nesmysl.. vždyť se bude měnit zatížení a tím i poměr napětí na jednotlivejch driverech.. jak velké trafo potřebuješ? na 110V tady nějaké cca 0,5kVA mám.. v tom Tronicu a asi i jinde vychází přibližně 1kVA na jedné fázi na 1000Kč pokud nepotřebuješ velkou obludu tak to zas tak draho nevyjde..
... ja jsem si rikal ze ze je to asi blbost - jen jsem se v tom chtel utvrdit

3F trafo (jak rikas obludu) jsem uz sehnal - ma cca 3,5kw - akorat ten sekundar budu muset predelat - jedna se o cca 100 zavitu na kazde civce
gnat
Kontaktovat uživatele:

15. 8. 2011, 2:48

Druhým problémem jsou rozměry. Drát izolovaný smaltem nabyde téměř neznatelně, ale s klasickou izolací má minimálně dvojnásobný průměr a vejde se ti tam 4x míň závitů.
SABLE-2015
PBr
Kontaktovat uživatele:

15. 8. 2011, 2:49

Pocitam,ze aj rozmery vinutia by boli vacsie pri pouziti lanka. Pokial viem, tak rozmery traf su "optimalizovane" pre smaltovany drot.
Pruduch

15. 8. 2011, 3:17

A ještě ke všemu ta izolace na lanku brání přenosu tepla, takže jako nouzovka to jde, například na domotání pár závitů, ale jinak to neni moc košer.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 8. 2011, 3:21

jestli budes chtiti tak se stav pro ten selak, neco ti odsypu
mam i nejakej rozdelanej s lihem tak bych ti mohl i slejt aby jsi mohl hned lakovat
vypalovani selaku tusim bude stacit v troube (on dost dlouho drzi vodu tak hadam jde jen o vysuseni)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
.xxx.

15. 8. 2011, 3:30

OK - tedy smaltovany drat

jeste jeden dotaz
- jaky zvolit prumer ci prurez mm² CU dratu pro cca 16A -(200~210V mezi fazema) - ci zda nezvolit obdelnikovy ci ctvercovy prurez dratu ?
testone
Sponzor fora

15. 8. 2011, 3:50

Pro trvalý provoz se počítá cca 2,5A/mm2, tvar průřezu na to nemá vliv, čtvercové atd. dráty se dělají kvůli lepšímu vyplnění místa pro vinutí a ohebnosti při větších průřezech.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Josef
Sponzor fora

15. 8. 2011, 3:56

Kdysi se říkalo, že 2 až 2,5 A/mm2 podle možnosti chlazení. Je jedno, zda je průřez kruhový, či obdélník ane bo co. Tchán měl kdysi starou trafosvářečku a sekundár byl vinutý kalsickým gumovým kabelem, který se používal pro přívody. Samozřejmě měkký (lanko) a fungovalo to do doby než jsem mu to zatrhl kdyžk to trochu navlhlo a já mu dokázal měřením, že to probíjí. Inu guma teplem popraskala a bylo...
RaS

15. 8. 2011, 4:25

2A/mm2 se používalo v letech kdy měď nebyl poklad :D dnes s cenou mědi jdou i hodnoty nahoru, já mám třeba ve skriptech v řešenejch příkladech z roku 92 u transformátorů a motorů hodnotu 4A/mm2 při 100% zatížení což je dvojnásobek.. na vrchní vrstvu trafa na domotání bych se já nebál dát klidně 6A/mm2 .. běžné elektroinstalace kdy nejsou závity u sebe a nezahřívají se navzájem je hodnota 10A/1,5mm2 nebo 16A/2,5mm2 .. a čínské trafa, kde je počítán výkon na 70st taky drží a šiděj to kde můžou.. :D
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 8. 2011, 4:53

jo
jako u toho trafa namotanyho hlinikem co jsem asi pred dvouma rokama videl
vyvody udelali jeste k tomu letovany aby se tam mohl vytvorit studenak (pac hlina se blbe letuje)
no a svete div se, byl tam, pekne to jiskrilo kdyz se tema vyvodama zahejbalo
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“