POMLUVIT

8-bit

20. 8. 2011, 11:27

Ahojte,
po nevím kolikáté iteraci jsem dal dohromady 3d návrh frézky a než seženu desítku ocelovou desku ze které to nechám vypálit laserem, chtěl bych poprosit o kritiku. :) Mělo by to vážit něco kolem 114,6231604kg. Budou v tom na osách X, Y kolejnicové vedení THK SHW17SAM (mám nadbytek vozíků tak trpím megalomanstvím) a na ose Z válečková lineární ložiska NSK o rozměrech kolejnic 15*15*200. Všude dávám 16/5mm kuličkové šrouby od nějakého Čenga. Šrouby budou uchycené na axiálních ložiskách a budou to hnát 2Nm krokáče. Rozměry pracovní plochy jsou ~400*500*120. Dlouho jsem hledal a nenašel jsem prodávat žádný mravný nízký strojní svěrák, tak asi něco jednoduchého prostě nechám vyrobit. Vřeteno jsem ještě nevybíral, budu tam dávat něco kolem 1,5kW a maximální točky kolem 20000min^-1. Jestli máte nějaké tipy a víte kde to sehnat tak mi prosím něco doporučte. Díky!
vec1.PNG
vec2.PNG
vec3.PNG
vec4.PNG
vec5.PNG
vec6.PNG
vec7.PNG
A teď do ní!!! :twisted:
lapa
medaile za lepsi forum

21. 8. 2011, 1:05

8-bit píše: ... Mělo by to vážit něco kolem 114,6231604 kg. ....
Hele, vahu merici s tou presnosti bych chtel videt a umrit .... . A jakou cilovou chybu predpokladas (něco kolem)?
Trosku soudnosti pri uvadeni udaju :) . Myslim, ze v realu bude chyba o cca 6-8 radu horsi nez uvadena presnost ..., coz je desneee :D .
Sorry, ale nedalo mi to. Ostatnim se omlouvam.

Jinak strojek se mi libi a myslim to uprimne (tj. jeste pred Grossem a jeho verzi uprimnosti).
8-bit

21. 8. 2011, 1:22

Takhle umí vážit Inventor :D Nedalo mi to a musel jsem tento šprým rozšířit :twisted:
Nejsou v tom šroubky a drát do COčka, tak přesnost bude tak -3+5kg :D
bobik

21. 8. 2011, 1:38

Nejsem si jist, zda zvyšováním počtu domků na lineárech ti zvýší tuhost mašiny. Spíše bych si je nechal jako náhradní. Taky musíš ty domky mazat, tak abys tam měl místo na maznice. Lépe je mazat každý domeček zvlášť, než centrálně. Taky v návrhu pouvažuj o zakrytování a o umístnění koncáků.
8-bit

21. 8. 2011, 2:02

Bylo to myšleno tak že bych kuchnul vnitřní prachovky a mazal je z konců, na ty vnitřní by se to rozneslo. Jak to myslíš místo na maznice? Od zvýšení počtu domků si hlavně slibuju to že sníží opotřebení.
Co se týče zakrytování tak na X a Y nadělám z nějakého plastu něco jako takového
http://www.reko-sro.cz/img/nahledy/plas ... ryty-c.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; ,
ale nenapadá mě jak to pořešit u toho válečkového ložiska. Uvažuju jenom o nějakých jednoduchých stíracích lištách. Ty ložiska si taky nechají hodně líbit, jak jsem to koupil tak jsem z toho dostával napadané SMD odpory (je to kuchlé asi z nějaké osazovací mašiny) a nejeví to známky opotřebení :twisted:
Paik

31. 8. 2011, 9:41

Ahoj, na pohled to vypada pekne, ale rekl bych, ze se ti to po svareni prohne jako luk. Sam jsem tomu nechtel moc verit, ale ty deformace jsou dost podstatny. Pocitas s rovnanim a ofrezovanim. Ja sem ho neudelal poradne a stoji to za prd - mudu ted muset masinu odstrojit a znova narovnat. A jeste bych nedelal napevno portal k ramu ale na srouby, ja to tak mam a je to dost velky zjednoduseni, kdyz potrebujes seridit kolmost os.

Tod muj nazor.
Paik

31. 8. 2011, 9:51

Jeste dva...domky na kulickace mas jednoduse vyreseny ale zase je budes muset dat ofrezovat, protoze pokud nebudou proti sobe nebudes tip top po datazeni s tim nepohnes a po povoleni tam budes mit vuli takze ti celej kulickac bude k prdu. Z fotek nejni videt tak je to detajlne ale ty loziska by meli drzet jak axialne tak radialne, ne jenom silou matky. Investoval bych do domku nebo si udelej vlastni.

Nevim jake mas zkusenosti s konstrukci a palenim plechu ale mel bys tam vsude udelat - bone corner - jinak to nespasujes presne. Myslim ze je to i na tronoj a ten je asi 3 plechu.
lapa
medaile za lepsi forum

31. 8. 2011, 3:42

Paik píše:...vsude udelat - bone corner - jinak to nespasujes presne...
Što eto takoje? Na webe nelzja naiti. To pro ty starsi.
A pro ty ostatni - muzes popsat, co mas na mysli? Zkusil jsem hledat na webu, ale jaksi se mi nedari ...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

31. 8. 2011, 3:54

to je divnej nazev

asi myslis tohle ze:
http://wikihelp.autodesk.com/Inventor/e ... etalDefaul" onclick="window.open(this.href);return false;
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Paik

31. 8. 2011, 4:43

No myslel sem to vyrezavani rohu do tvaru kosti...ja myslel ze se to tak jmenuje?? V jednom programu od Vectric je na to dokonce i funkce. Ja mam ten pocitac tesne po reinstalaci takze sem se nemoh podivat jak je to presne.
8-bit

31. 8. 2011, 6:27

S tím svařováním jsi mě docela znepokojil, zatím jsem vycházel z předpokladu že pokud to budu svařovat doma COčkem a budu na to mít neomezené množství času tak se to prostě pohnout nemůže, bude to chtít vařit po malých částech tak aby se to nestačilo ohřát. Drobné nepřesnosti jsem zamýšlel vypodkládat tenkou Cu folií a co se týče kolmosti tak to jsem chtěl obechcat tím že díly budou zapadat do sebe pomocí přesahů. Ale jak říkám, zatím jsem vycházel z toho že se to prostě nepohne (nic z desítky plechu jsem ještě nesvařoval, tak moje představa je čistě teoretická). Kdyžtak mě vyveďte z omylu :)
sroub.PNG
Kuličkáče jsou nějaké čínské šunty, z nichž jeden má vyloženě vůli, tak půjde na Ztko :P I s ostatníma jde trochu radiálně hýbat, takže bych to asi moc nehrotil. Nepřesnost domků plánuju kompenzovat tím sprostým uložením šroubů, kde se mezi matky utáhne dvojice axiálních ložisek. V ocelové desce mezi ložiskama je díra d=12 a na hřídeli bude M10 závit. Závit nebude dořezaný do špičky ale nechá se tam malá hrana. Přikládám screenshot ze kterého je to vidět líp. Seřízení jsem plánoval tak, že se první usadí šroub mezi kusy 1mm plechu do děr (z vnitřní strany bude jedno ložisko a nedotažené matice), pak se utáhne domek, vyhodí se plechy a nakonec se dojede ke každému kraji, kde se umístí zbývající ložisko a dotáhne se to. Podle mě to potom nemá důvod nikam putovat, tak se chci zeptat proč by to mělo být radiálně zajištěno? Každopádně jsem podobné řešení ještě nikde neviděl, takže nebylo čím se inspirovat a tento blbý nápad jsem vymyslel sám :) Každý používá ložiska s kosoúhlým stykem.

Co se týče toho bone corner tak jsem moc nepobral co přesně myslíš, napadlo mě že by to mohlo být něco jako zápich ve vnitřním rohu. Inventor na to asi funkci nemá, tak kdyžtak bych to musel dočmárat v autocadu jak to budu "panelovat". Ta věc co linkoval robokop je úprava rohů u ohýbaných věcí, dají se tam nastavit různé tvary (nejlíp pasuje asi trojúhelníkový), ale neviděl jsem ohraňovák který by zpracoval desítku plech, takže do ohýbání se radši pouštět nebudu :D
Paik

1. 9. 2011, 5:15

no proste to vypada jako kost...ma to tron v plechach jak se sesazujou dohromady..

http://www.c-n-c.cz/download/file.php?id=2411&mode=view

k tem kulickacum - kdyz uz vuli maji snazil bych se tada osatni vule minimalizovat.
ja to ulozeni sroubu asi nechapu - jak zamezis aby se ti nehejbaly nahoru a dolu???

k prohybani - bez do dilny vem si 10 pasovinu a svar si pismeno PI nebo T aby ses presvedcil
ty vypalky ti prijdou zkrouceny uz z laseru

a co se tyce toho dlouhodobyho svareni - tim to mozna zmirnis ale neodstranis...navic 10 se musi provarit do hlouby ..kdyz to posmrkas po vrchu tak to moc drzet nebude.

jinak to co ti tady pisu je tu uz nekolikrat napsano - to je mozna duvod proc ti nikdo neodpovida ??

ja sem 2 roky studoval a rok stavel - a ty chyby, ktery jsem ignoroval me ted dost vadi-ale frezka frezuje a co potrebuju si udelam
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 9. 2011, 5:57

8mi-bite, dopis si bydliste. Mozna se ti pak ozve nekdo, kdo je za rohem a nabidne konkretni pomoc.
U nas jsi kdykoli vitan, ja strojecky miluju a rad se podelim o tu radost z toho tvoreni a staveni...
Mira
P.S. spektrum a jeho ulu jsme zmakli na 50ti broucich, jen jsem spatne zene vysvetloval, ze 3,5 flopac z vidne jsou dve vejplaty (betadisk)
a ze je to hrozne nutny, to koupit. Joooooo, to byly casy...
Stejne ty hry byly nejlepsi, teda jestli to beres..
A nebo jsem uplne mimo?
lapa
medaile za lepsi forum

1. 9. 2011, 7:15

Mirek-Gravos píše:... P.S. spektrum a jeho ulu jsme zmakli na 50ti broucich, jen jsem spatne zene vysvetloval, ze 3,5 flopac z vidne jsou dve vejplaty (betadisk)
a ze je to hrozne nutny, to koupit. Joooooo, to byly casy...
Jo a ta implementace CP/M na Spectrum od toho mladyho (uz jsem zapomnel jmeno) :D .
Mam pocit, ze nekde doma se mi porad vali ZX Interface I a 2x MicroDrive.
Pak jsem to CP/M přesunul na 5,25 floppy drive. Ten když jsem kupoval ve Weidenu po otevření hranic, tak mi chybělo zhruba tolik marek, kolik bylo jejich DPH, které se dalo odečíst. No a ten prodavač se nechal ukecat, že mi to dá rovnou bez toho jejich Mehrw ...., ale že mu musím poslat na hranicích potvrzený papír, že jsem to fakt vyvezl. Takže důvěra se nedala zklamat a já musel do fronty mezi tiráky se svým papírem na cca 150 DEM :-).
Jo, to ještě Rakušáci a Němci nevěděli, co jsou někteří Češi zač a cedule "Ceši, nekraďte nám tady" ještě čekaly na svou chvíli. Slovo tunel ještě mělo slušný význam ...
Jo, nostalgie - to je věc.
A stejne se nejlepsi dnesni simulatory nevyrovnaji ManicMineru nebo JetPac - kdo nezazil, nepochopi :lol: .
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 9. 2011, 7:32

Do haje Lapo, kolik ti je ? To byla parada ve weidenu stat mezi tirakama...
Fakt ty vjeci byly skvostny, my jsme s mamkou z kazetaku cekali 5 minut, jestli se povede.. A pak to byl narez..Uz nikdy to takovy nebude.
Napada me zhruba 10 her, a abych neurazil, nebudu jmenovat...Simulatory me braly, ja lital ve vrtulniku a bojoval na ponorce!! Teda pokud se pasek
nezasek a nebo nezapla lednicka. No a s tim flopacem na Bte jsem byl neporazitelnej :D . Nekde je doma A NEVYHODIM TO, je to kus myho zivota.
Ten pan se jmenoval (aspon myslim) Meca a ukazal nam tu cestu.
Dik, M.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“