Regulátor otáček třífázového motoru
Neví někdo prosím o odzkoušeném zapojení regulátoru pro menší třífázový motor, 400W? Potřebuji řídit rychlost zdvihu a otáčky na závitořezu.
Díky
Díky
Frekvencni menic.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pro zajímavost, koupil jsem si teď měnič Siemens Micromaster 440 (pro 0.55 kW cca 6000 Kč) a docela slušně mě překvapilo co všechno to umí. Dá se k tomu připojit kdejaký motor a popsat jej asi tak stovkou parametrů (samozřejmě to má i režim pro blbé kde se jen opíší údaje ze štítku motoru), frekvence do 650 Hz, nastavitelný tvar rampy a další. Dokonce se tam dá třeba zapnout a parametrizovat PID regulátor nebo definovat logické funkce mezi ovládacími vstupy a interními signály. Pěknou chvíli jsem si jen tak pro radost zapínal a vypínal motor a zkoušel co ještě vydrží 

Aleš Procháska
A co vydržel? Já zkoušel 350W/1400ot. na 200Hz a svištěl jak zubní vrtačka. Nedovedu si představit, kdyby se kouslo ložisko. 

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Měl jsem tam šestipólový Siemens 1LA7 0.55 kW (děkuji RadkoviCX za doporučení) a jde v pohodě do 225 Hz (4500 otáček), pak už začal trochu vibrovat tak jsem výš nešel. Původně požadovaná regulace měla být od 200 otáček, ale vypadá to, že chodí s použitelným momentem prakticky od nuly (to je to co mě nejvíc zajímalo), jen se při těch malých točkách trochu hřeje ale nezávislé chlazení to spravilo.cncp100 píše:A co vydržel? Já zkoušel 350W/1400ot. na 200Hz a svištěl jak zubní vrtačka. Nedovedu si představit, kdyby se kouslo ložisko.
Aleš Procháska
Malá připomínka - při "přetáčení" standartních asynchr. motorů nad 50Hz se snižuje kroutící moment motoru viz graf na poslední stránce - http://www.download.schneider-electric. ... _60261.pdfcncp100 píše:A co vydržel? Já zkoušel 350W/1400ot. na 200Hz a svištěl jak zubní vrtačka. Nedovedu si představit, kdyby se kouslo ložisko.
Dá se to částečně obejít tím, že se vinutí přepojí do trojúhleníku tím se tato mez posune až na 87Hz a navíc moment (a výkon) do této frekvence vzroste o 1,7násobek. Nevýhodou je, že izolace vinutí je námáhána až 800V, což ne všechny motory snesou.
-
Zdravím, chtěl bych se zeptat kde se dá koupit nějaký nejprimitivnější model regulace otáček 3 fázového motoru? Mám motor o výkonu 1,5KW. Stačí mi jen regulovat otáčky, předpokládám že toto zařízení bude realizováno pomocí fázového měniče. Děkuji za odpověd.
tiez pridam par otazok ohladom frekvencneho menica - konkretne ma zaujima ci na 0,75kw motor staci 0,75kw menic alebo tam treba nejaku rezervu trebarz 1kw menic? A ako je to s celkovym prikonom motora spolu s menicom v zavislosti na otackach?. Pracujem s drevom a spravil som si odsavaciu jednotku v ktorej mam vrtulu s trojfazovym 0,75kw, 2800otackovym motorom. Tento vykon vsak vyuzijem len pri pileni na cirkularke - tam je potreba. Pri mensich pracach ako je brusenie, frezovanie na melej frezke je to trosku predimenzovany tah:) hluk a zbytocne to zere elektriku. Riesil som to vymenou motora za 1400 ot a 550w co bolo fajn tiche no na cirkular uz nedostacujuce. Ide mi o to aby som si to mohol regulovat podla potreby a hlavne ma zaujma aku to bude mat spotrebu elektriny ked 750w motor zregulujem trebarz na 700ot/min. Pohana to len radialny ventilator.
Vopred dakujem za odpovede.
Vopred dakujem za odpovede.
Sieg C4 (Bernardo 450 Profi)
Toho bych se nebál. Jestli dobře počítám tak se točil na cca 6000ot a to nic není , komut. motory např. ve vysavači atd. běží na mnohem větší otáčky a ložisko - pokud je řádně namazané to v pohodě vydrží. Při hodně velkých Hz bych se spíš bál že to nevydrží izolace vinutí -zkrat.cncp100 píše:A co vydržel? Já zkoušel 350W/1400ot. na 200Hz a svištěl jak zubní vrtačka. Nedovedu si představit, kdyby se kouslo ložisko.

Ahoj lidičky, při pátrání po netu jsem narazil na Vaše stránky a snad by jste mi mohli pomoci. Chtěl bych zregulovat otáčky na motoru frézy na dřevo a používat jí i na železo. Motor je to MEZ 1.5 kw, r.v. 96 otáčky 2870/min, další potřebné mohu zjistit ze štítku a regulovat bych chtěl až na 200/min. Ještě v pátek jsem se rozhodoval koupit stojan na vrtačku s posuvným stolem, včera proběhl nápad zlepšení vytížení stroje stávajícího a doteď jsem věděl jen že regulovat otáčky některých elektromotorů jde. Můžete mi prosím doporučit nějaký měnič, třeba i typ versus dobrá cena a blbuvzdornost, jsem neznalý, ale učenlivý
. Potřeboval bych frézování kovu vyřešit do konce týdne, myslíte že je to reálné, eventuélně zda není v instalaci nějaká záludnost a zvládnu to zapojit sám? S eventuélní potřebou výše uvedeného dochlazení počítám, ale těch 200 otáček/min v dohledné době nejspíš používat nebudu. Předem díky za odpověď a přeji pěkný večer.