Hledal jsem dlouho slusne vreteno na jemnejsi prace a hlavnim kriteriem
byl nizky hluk pri slusnem vykonu a otackach kolem 6-8 tis.Proxxon BW40E splnoval vetsinu mych pozadavku,ale mizerna regulace otacek a hlavne absence chlazeni cinily toto jinak pekne vretynko (hazivost pod 0.02mm, klestiny 2 ,3,3.2,4,5 a 6mm) dost spatne pouzitelnym,nebot po cca 20 min se vreteno zastavilo a nastroj odkracel do riti.Rozhodl jsem se o jeho upravu a hlavne o poradne chlazeni.Predelal jsem zdroj a zvysil napeti na 55V.Otacky se zvysily na 8 tis. a vykon je ted cca 400W.Na telo vretene jsem udelal zebrovy chladic a na vrchni cast ventilator s drzackem vypinace.Vysledek predcil me ocekavani.Vreteno ma hlukcnost jen o malo vetsi nez bezny fen a po 100 min prace se neohreje na vic jak 50 st. Celsia.Vykonove ted zvladne i 6mm frezu.Celkove naklady nepresahnou 7 tis. a vysledek je vic nez uspokojivy.
Uprava vretene Proxxon BW40E
Naposledy upravil(a) Pupak dne 3. 1. 2010, 7:44, celkem upraveno 1 x.
Zase pěkná práce
Uložení ložisek je tedy původní? Jsou uložené v kovu, nebo v plastu?

Ulozeni lozisek je v kovu.Dole je dvourade lozisko,nahore jednorade.
Vreteno pusobi velice dobrym dojmem.Oproti ostatni produktum Proxxonu to neni zadna hracka,nicmene v originalnim provedeni je pouzitelnost diskutabilni,nebot omezeni doby provozu na cca 20 min je
pro CNC nepouzitelne.Me to stalo nejmin 4 frezy,nez jsem to nekde v navodu zjistil.Hazivost je rovnez dobra.Zkousel jsem uz tri ruzna vretena a vsechna mela pod dve stovky na 20mm od matice.
Ja si hlavne cenim toho relativne ticheho chodu.Je to opravdu radost proti tem vysokootackovym mrcham.
Vreteno pusobi velice dobrym dojmem.Oproti ostatni produktum Proxxonu to neni zadna hracka,nicmene v originalnim provedeni je pouzitelnost diskutabilni,nebot omezeni doby provozu na cca 20 min je
pro CNC nepouzitelne.Me to stalo nejmin 4 frezy,nez jsem to nekde v navodu zjistil.Hazivost je rovnez dobra.Zkousel jsem uz tri ruzna vretena a vsechna mela pod dve stovky na 20mm od matice.
Ja si hlavne cenim toho relativne ticheho chodu.Je to opravdu radost proti tem vysokootackovym mrcham.
Podivej se na tema F6,tam mas vse uvedeno.
Pokud ovladacem myslis drivery na motory,tak ty jsou na bazi L297/298 se spinanym zdrojem 35V/9A.Srouby jsou brousene, kulickove s dvojitou predepjatou matici.Motory 0.75Nm.
Doporucuji LEGO
.