Mytí, čistění, odmašťování a další radosti

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
Miller
Sponzor fora

4. 11. 2011, 10:07

Je čas stroje mazat a je čas zahnojené strojní součástky čistit, připadně nechat odmočit. Zjistil jsem, že sehnat obyčejnou plechovou misku či pekáček je problém. Nechci ani tu kulatou s magnetem na nástroje, ani tu pečící s nepřilnavým povrchem, ani smaltovanou, ani nerezovou, ba ani tu z hlubokotažného plechu, která se na stole kolébá a šplouchá - chci misku hranatou , zohýbanou z obyčejného černého nebo pozink plechu, s pevným rolovaným okrajem a drátěnými oušky, která se nepletou a z níž se přes roh pěkně slévá odstálý benzín či petrák do láhve, k dalšímu použití. K misce chci pár stětců různých velikostí se štětinami v plechové trubičce (násadce), kterými se dá krásně čistit, mazat i přimazávat.
Mýt se to dá i hadrem v rezavém lavóru, ale takhle jsem zvlčil v bývalém zaměstnání, kde se mnou dělali jemní mechanici, kteří 90% mechanických psacích strojů spravili tím, že je vykoupali v benzínu :D. Takže pátrám po zdroji misek i štetců, ale zatím jsem nic nenašel a Ježíšek se blíží - poradíte? :D
miska.jpg
miska.jpg (4.41 KiB) Zobrazeno 5868 x
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2011, 10:12

Miller píše:........ Nechci ani tu kulatou s magnetem na nástroje, ani tu pečící s nepřilnavým povrchem, ani smaltovanou, ani nerezovou, ba ani tu z hlubokotažného plechu, která se na stole kolébá a šplouchá - chci misku hranatou , zohýbanou z obyčejného černého nebo pozink plechu, s pevným rolovaným okrajem a drátěnými oušky, která se nepletou a z níž se přes roh pěkně slévá odstálý benzín či petrák do láhve, k dalšímu použití. K misce chci pár stětců různých velikostí se štětinami v plechové trubičce (násadce), kterými se dá krásně čistit, mazat i přimazávat.

A jakou bys chtěl barvu ? :D :D :D
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Miller
Sponzor fora

4. 11. 2011, 11:24

tumlik píše: .........A jakou bys chtěl barvu ? :D :D :D
Tak na barvě mi zas tak nezáleží, ale chci to převázaný hezkou mašličkou :D
Kilovolt
Sponzor fora

4. 11. 2011, 11:26

Najdi nejbližšího klempíru a za flašku plus matroš budeš mít vaničku jakou svět neviděl :D ,teda podle tvých přání :lol: .Aspoň u mě to tak fungovalo. A ty štětky si koupíš sám , ne? 8)
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Miller
Sponzor fora

5. 11. 2011, 2:38

Kilovolt píše:... A ty štětky si koupíš sám , ne? 8)
Ty štětce, co já sháním, nemají štětiny v kousku plechové trubičky, nastrčené na dřevěné, nebo umělohmotné násadě, rukojetí je ta plechová trubička, ovšem dlouhá. Zatím jsem na ně nenarazil - jestli je u vás opravdu mají, tak bych ocenil, kdybys mi mohl nějaké koupit :)
Na ty misky se tu ptám proto, že jednu jsem před pár lety koupil v nějakém Army-shopu, jako výprodej a nedávno jsem si ji v garáži přejel. Byla za pár babek, když ji neseženu, tak si ji asi taky budu muset nechat udělat.
Kilovolt
Sponzor fora

5. 11. 2011, 7:37

AAAha-já myslel,že ti stačí obyč štětka-to, co popisuješ,jsem ještě neviděl :cry: a ani nevím,kde by se daly koupit.Možná jako nd k mycímu pultu.Musím ale říct,že dosud mi stačila normal štětka :D
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
vruboun

5. 11. 2011, 8:55

takové štětce nám přivezl šéf na mazání závitníků, myslím že je kupoval u Hoffmanna Gruppe, cena ovšem asi bude jako by trubička byla ze zlata :lol: :lol: :mrgreen:
Miller
Sponzor fora

5. 11. 2011, 11:39

vruboun píše:takové štětce nám přivezl šéf na mazání závitníků, myslím že je kupoval u Hoffmanna Gruppe, cena ovšem asi bude jako by trubička byla ze zlata :lol: :lol: :mrgreen:
Dík za nasměrování na Němce ! :D Ta grupa je sice nemá, ale gůgl to našel, aspoň ty menší typy (135-140mm délka):
pinsel-mit-blechgriff.jpg
pinsel-mit-blechgriff.jpg (3.99 KiB) Zobrazeno 5693 x
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2011, 10:53

Takový ciráty se štětcema :-) Štětce kupuju v oddělení barvy-laky v Bauhausu (nebo jakémkoliv jiném železářství) a ještě jsem nikdy neměl potíže s tím, že je násadka dřevěná a ne plechová :-)
Aleš Procháska
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2011, 12:36

Takové štětečky bývaly v každé kanceláři jako součst jakéhosi bílého lepidla na papír. Sám používám nejraději malý kulatý štětec, který mám odborně podvázaný provázkem dle starých mistrů:-)
Miller
Sponzor fora

6. 11. 2011, 1:52

prochaska píše:Takový ciráty se štětcema :-) Štětce kupuju v oddělení barvy-laky v Bauhausu (nebo jakémkoliv jiném železářství) a ještě jsem nikdy neměl potíže s tím, že je násadka dřevěná a ne plechová :-)
Tyhle štětce se obvykle dají používat na leccos, třeba i na nanášení letovacích vodiček, což každý štěteček z Bauhausu (bez pečlivého výběru) asi ne. A zrovna od tebe, který si rád opatřuje různé speciální nástroje bych takové ofrňování nečekal :D
Ben Ash píše:Takové štětečky bývaly v každé kanceláři jako součst jakéhosi bílého lepidla na papír. Sám používám nejraději malý kulatý štětec, který mám odborně podvázaný provázkem dle starých mistrů:-)
Tak, tak, já zase mám někde ještě starou lahvičku tzv. "umělé klovatiny", ta byla medově žlutá ale konzistenci měla jako pravý český med z vietnamské tržnice :lol:
To podvazování jsem taky používal, taky jsem to kdysi okouknul, vlastně to mělo za úkol využít ten štětec lépe. Ze začátku má zbytečně dlouhé štětiny, tak je jednak moc měkký a jednak zbytečně vysoko nasává barvu. Časem se obrousí, tak se podváže méně, nebo už vůbec - tedy teoreticky - málokdo se ještě o štětec tak stará :D. Pěkná je na tom ta finta se zatažením konce špagátku pod ovinutí.
Na to mašlování olejem, jak to používáš ty, to mám udělané taky - protože už nemám ten plecháček :lol: :lol:
Josef
Sponzor fora

6. 11. 2011, 4:23

Co takhle si koupit velký štetec, hliníkovou trubičku, uříznout potřebnou délku a z rozkuchaného štětce do ní strčit chlupy a zakrimpovat v kleštích na oka. Uděláš si délku chlupů dle přání.
RaS

6. 11. 2011, 4:28

já jsem si celou dobu myslel, že sháníš ten štětec k mycím stolům které mají duté "držadlo" a k čemu se připojí čerpadlo mycí kapaliny.. a ty sháníš normální štětec jen aby byl kovovej? pak taky nechápu k čemu..
mimochodem když už jste u těch štětců, potřeboval bych radu kde sebrat štětec odolnej kyselinám? občas meju části motoru od karbonu takovým sajrajtem na bázi kyseliny solné a normální štětec to sežere :D, jednou jsem koupil speciální štětec jterej to prej vydrží stál asi 15x tolik co běžnej za 10-20korun a vydržel v podstatě stejně tak už se nechci znovu napálit...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“