Kulickove srouby od ISEL

mechanika k motorům
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

15. 12. 2007, 6:35

Konecne se mi dostaly do ruky srouby od

http://www.iselprag.cz/index.php

a nemuzu nez doporucit , jsou to zatim nejlepsi valcovane kulickove srouby co jsem videl.(a s obrobenymi konci)

Loziska jsou 3 s kosouhlym stykem. Domky jsem vyrabel.
bezvuli zajistuje prvni domek kde jsou stahla dve kosouhla loziska proti sobe. Sroub je pres treti lozisko a talirovou pruzinu lehce napnut protoze uz je na tech 16mm prumeru docela dost dlouhy.

cena byla za dva dlouhe 1268 mm + 2 matice typ dva necelych 11 000,-

RADEK
Přílohy
PIC_0284.JPG
PIC_0283.JPG
PIC_0282.JPG
PIC_0281.JPG
PIC_0280.JPG
Naposledy upravil(a) Radek-B dne 23. 12. 2007, 6:39, celkem upraveno 1 x.
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2007, 6:07

Tak nejak pokracuje ozaseni sroubu posuvu.

zafrezovani dosedaci plochy pro loziskovy domecek
vrtani koliku
zavit M8 (valcovany :D )

RADEK
Přílohy
MOV009.avi
(3.26 MiB) Staženo 987 x
MOV00C.avi
(3.16 MiB) Staženo 734 x
MOV00A.avi
(3.84 MiB) Staženo 690 x
automatizace/konstrukce
risa

18. 12. 2007, 9:23

Radek-B
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2007, 9:53

risa píše:něco podobnýho je taky tady

https://sdp-si.com/eStore/Direct.asp?CP=Index.htm
No to je silena stranka :D, veci sice maji hezke , ale neni nad to si to objednat u nas v republice.

RADEK
automatizace/konstrukce
oselvosel
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2007, 4:06

Ahoj.
Mam stejne srouby od stejne fi. jeden docela ujde druhy na 1000 mm hazi 0.5 mm u matic nesla poradne vymezit vule mam ty v ty kostce s imbus sroubem na vymezeni vule .V originale to skorem neslo jedine po pridani kulicek do kazde drahy se to zlepsilo ale nic moc tak nevim jake mas skusenosti?
Naposledy upravil(a) oselvosel dne 25. 12. 2007, 7:44, celkem upraveno 1 x.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2007, 6:34

Hazi 5mm kde , v kterem miste ??? (ma to stredici dulky , hod to mezi hroty, promer a pokud se to nevejde do tolerence , tak to reklamuj)
Ja je mam dlouhe 1268mm a musel jsem to napnout , protoze logicky se to vlastni vahou provesi a pri otaceni to zacne zurive hazet.
Dodrzel si spravnou technologii ulozeni ?
Matice jsem vubec nezkoumal , tam snad neni co zkazit. (a nechapu jak si tam mohl pridat kulicku , vis o tom ze timto pocinem sis to mohl uplne znicit a nebo alespon kvalitne znehodnotit parametry ?
Kulicky do matic sroubu musi byt z jedne serie a toleruji se v tisicinach, pokud sisi tam strcil neco z cyklistyckch potreb , nediv se ze to nefunguje.
pokud si tam strcil vetsi kulicku tak to ti musi hazet jak krava , kdyz to utahnes tim sroubem na stelovani predpeti.

Jake jine srouby si mel v ruce ?
Jake snima mas skusenosti ? Ja jeste horsi.

RADEK
automatizace/konstrukce
oselvosel
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2007, 7:29

Ahoj.
Srouby sou dlouhe metr prumer 16mm coz si myslim ze jeste tahove predpeti nepotrebuje vzhledem k otackam pri pouziti krokacu.Konce sou delany v soustruhu v klestine navrtany.Hazi to 0.5 mm ve stredu sroubu jeden je horsi to je tech0. 5 mm druhy je lepsi asi 0.3.Kulicky jsem vzal z jine matice kupoval jsem celkem 4 a protoze jsem si s tim nevedel rady tak jsem to rozebral a pujcil si kulicky z jine z te same serie.Proste se me nepodarilo vymezit vuli tak aby ta matice byla jak se rika bezvule.Mam ten typ v te kostce.Po pridani kulicek do kazde drahy 1 ks se to zlepsilo cca o60% tj ze uz to lze dotahnout tim imbusem co je v te matici anizby hrozilo jeho strzeni jako pred tim nez sem kulicky doplnil.Problem je ten ze dalsi kulicky bohuzel nemam jedine koupit matici jak se rika jednu do foroty a z te doplnit schazejici kulicky.Sroub je krivy evidentne z vyroby ja si toho bohuzel nevsim az kdyz sem to dal na portalovku reklamace by byla asi problematicka pac sem je nekupoval sam.Prosimte ber to jen jako skusenost nekoho kdo s temito srouby mel neco do cineni mozna to byla jen smula ale pocitam ze je vyhodim pryc a koupim srouby od hwin.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2007, 9:02

Dusan Slavetinsky ma uplne stejene blbe zkusenosti s HIVIN!!! :D

Ja koupil srouby uz s opracovanymi konci , jsem strojar a rekl bych ze kdyby ten kdo ty konce brousil videl ze to haze 0.5mm a pustil by to dal jako hotovy vyrobek je PRASE a ne brusic.(proto sem to koupil hotove)

Soustruzit konce kulickoveho sorubu VALCOVANEHO !! v klestine je hulvatstvi to nemuzes ustavit ani nahodou.
Brousi, ¨nebo obrabi se se to tak , ze se udela VELKY prumer matice a pres kulicky se to upina , ne pres ty vyvalcovane VRCHOLY toho zavitu.
Myslim ze se oplati koupit hotove , nez se pokouset nekde spoustruzit neco co ma 55-60Hrc.

RADEK
automatizace/konstrukce
oselvosel
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2007, 10:58

Ahoj jeste jednou.
Co se tyce sroubu nevidim problem v opracovani koncu ale v tom ze sroub je prohnuty uz od prirody nebo jak to rict. Pokud ho dam na rovnou plochu a je prohnuty neni chyba v opracovani koncu.Bohuzel jsem to nemeril zistil jsem to az po sestaveni.To jen co se tyce kvality sroubu od zminovane fi. Nejsem zase takovy odbornik ale hazivost 0.5 mm /1000 mm se me zda docela dost.Co se tyce matic tak je to spis zas sklamani hodne penez za malo muziky.Nevim sice presne zda mam pravdu ale pokud matici rozdelam a je v ni misto jeste radove na 3 kulicky tak si myslim ze neni neco v poradku puvodni pocet je 20 po pridani mam ted 21 a vule jde vymezit s rozumnym utazenim vymezovaciho imbusu ale podle me to neni jeste ono chtelo by to mozna jeste kulicku pridat.Samozrejme ze nejka vule mezi kulickama musi byt kuli skladani do vyhybky nicmene vule cca na 3 kulicky se mi zda opravdu hodne uz vzhledem k prumeru matice a poctu 20 kulicek a prumeru kulicky 2.46 .Sou to ale dve veci jedna vec je prohly sroub tedy oba jeden vic jedn min druha nemoznost realne vymezit vuli v maticich to soume poznatky.A ze s hwin je to podobne to mi raci ani nerikejte :roll:
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2007, 12:08

Je to proste tak , za ty penize co jsme to koupili , asi vic proste chtit nemuzeme. S tou matici si me dostal , me se ty moje zdaji byt v poradku.
A to prohnuti muze byt zpusobeno tremi vecmi:

vyrobou :nestejne napeti materialu ve vyvalcovanych vrstvach

dopravou : urcite to skladuji a vozi v 6-ti a vice metrech

vada materialu : v materialu mohla byt pecka a proste je vymalovano.

Ovsem myslim si ze prohnuti 0.5mm se do tusim tolerance IT7 vleze a nebylo by to ani na reklamaci.
Srouby od HIWIN jsou to same , je to dano i vyrobni technologii. Valcovani je proste valcovani. Srouby vetsinou nemaji ani na 1m delky odpovidajici stoupani, byva rozdil i 2mm.!!
Takove tenke srouby v takove delce bych ja napl v kazdem pripade. Mozna by to pomohlo (malicko) srovnat i to prohnuti.
Ale v kazdem pripade je fakt ze srouby by mely byt v prve rade rovne.

RADEK
automatizace/konstrukce
Pupak
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2007, 7:12

Zrovna nedavno jsem na Ebay koupil 1000mm brouseny sroub od Kurody.
Pumer 20mm,stoupani 5mm. Na kontrolu zavitu mam jen 1m digi supleru,ale nikde neni zjistitelna odchylka jinak nez +- 0.01mm,coz je spis chyba posuvky.Mirne predepjata matice.Rekl bych,ze cena nebyla o moc vyssi.Nekdy je fakt lepsi nakupovat tam.Clovek nakoupi kvalitu za rozumny peniz.
oselvosel
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2007, 7:37

Ahoj.
Tak jsem rad ze si to pochopil.Sroub sem skousel srovnavat v soustruhu mam SV18 ku. Dal jsem to do hrotu ale bohuzel se ani nehne proste se vrati vzdycky spatky mereno na stredu sroubu podle hodinek.To prohnuti je ale jakoby pres cely sroub ne jen v nejakem miste proste je ten sroub jako luk.Matice uvidis az to budes ladit kdyztak dej vedet jak jsi dopad.Me se to podarilo vystelovat ze pri vraceni je tam vule asi 0.02 bez zateze s matici kde jsou pridane kulicky pri rozumnem dotazeni vymezovaciho sroubu .Puvodni verze bez pridanych kulicek byla vule 0.6 a kdyz sem ten sroub zarval ze sem mel strach ze ho utrnuh sem se dostal tak na 0,3 proste ta matice jakoby nereagovala.Nevim mozna je to spravne. Mozna na bezvulove provedeni musi byt dve matice predepnute proti sobe.Dal sem to neskoumal.Jakym spusobem to napinas??Ja mam v prvnim domecku dve loziska stazeny proti sobe pres podlozku a v druhem jen jedno lozisko.Neni me jasne kam nacpes tu pruzinu aby se mohla oprit o konec sroubu a vytvorit nejaky tah??
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2007, 7:59

napnuti viz. hned zacatek.

Dival jsem se do mormy podle ktere to vyrabeli a ono se to do ni vleze. S vuli je to tak jak rikas , my mame obyc matice. Se zatizenim sroubu poroste velikost vule.(sroub neslouzi na vymezeni axialni ale radialni vule)
Pro bezvulovy provoz jsou potreba matice dve a predepinaji se na cca 20 procent zatizeni.
V praxi se meri mezera mezi dosedacimi plochami matic a nabrousi se presna podlozka mezi ne +0.04.
myslim ze pokud ses to dostal pri zatizeni na vuli 0.02 muzes byt velmi spokojeny.

RADEK
automatizace/konstrukce
oselvosel
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2007, 9:03

HM.
Tak to jsem zase na zacatku to znamena jine matice a vse predelat na dvojci matic.Takze ty mas tu pruzinu v druhem domku oprenou o domek a lozisko.A jak mas zabezpecene to lozisko abys ho tou pruzinou nestah z toho sroubu?? nakou segrovkou??
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2007, 11:09

Nakreslim ,jak to mam naple.

ted sem natocil jak mi pekne funfuje prenos sily na potralu.
Kdyz tocim jednim sroubem to ci se mi i druhy (pekne sam). :D

RADEK
Přílohy
MOV010.avi
(1.56 MiB) Staženo 842 x
automatizace/konstrukce
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“