grundig Manual+ soustruhu Masturn 40 CNC

diskuze tykajici se ridicich systemu a software komercnich CNC stroju
Odpovědět
armagedon2

12. 12. 2011, 3:12

Dobrý den,
potřebuji poradit se systemem grundig manual plus na stroje masturt 40 cnc rv 1996
nejde my přepsat žádný parametr, a žádný zámek parametru jsem nenašel
na stroji odešla baterka udržující systemová data takže došlo k kompletnímu pádu systemu
který byl servisem opraven ale nevým jak moc kvalitně protože třeba suportem najedu asi tak 400mm od univerzalky a užto píše že sem na soft. koncáku
právě tyto parametry bich si potřeboval doladit. najdu správný parametr ale nejde přepsat zadaná hodnota.
prosím o radu někoho kdo má s tímto systemem skušenosti.
servis byl prováděn ve firmě od kud jsme stroj pořídily takže na něj tet richle nemám kontakt
a netuším jak parametry přepsat. nebo spíše jak umožnit jejich přepsání
děkuji
testone
Sponzor fora

12. 12. 2011, 4:47

cca 400 mm od hlavy je spínač na který se najíždí reference. Po zapnutí se po naběhnutí systému objeví na obrazovce softklávesy (to jsou ty pod obrazovkou, jejich význam se mění podle popisů na obrazovce) X reference a Z ref. ty musíš zmáčknout, prosvítí se žlutě, tlač. na panelu nahodit silové pohony a spustit chod programu. Stroj najede referenční body, bacha může se rozjet i doleva k hlavě a nabourat (DRŽ RUKU NAD STOP), z polohy cca 300-400mm od hlavy by se měl při najíždění reference rozjet doprava , pravým přepínačem na panelu si omez rychlost posuvu na třeba 10%, hodnota se ukazuje na obrazovce, bacha na koníka, X pojede až skoro na doraz dopředu, tam je ref. X. Po najetí referencí zhasnou soft klávesy ref a objeví se zákl. obrazovka systému, poznáš ji podle toho že v pravém horním rohu je okénko T..... (nástroj) teď s tím půjde dělat jako s klasickým soustruhem. Návod ti pošlou asi za 1000,- z fabriky ze Sezimova Ústí. Pokud najedeš do některého koncáku, vpravo dole na panelu je spínač na klíček kterým ho přemostíš a ručně na druhou stranu vyjedeš ven.
!!!!!!!!!!!!! NEHRAB SE DO STROJNÍCH PARAMETRŮ !!!!!!!!!!!!!

Odkud jsi?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
armagedon2

13. 12. 2011, 12:15

vše co jsi mě napsal vím najetí referáku i ten spínač sem okoukal sám. základní obsluho zvládám
sjet s koncáků umím
nastavení otáček a podobně taky
mám 12 let praxe s programováním o obsluhou podobných strojů.
tohle je už naše 3 cnc bohužel nejstarší jinak jsme kupovaly nové haase
ale mám opravdu problém v parametrech protože byly všechny vymazány a po opětovném nahrání systému nejsou všechny ideální
když chci najet suportem k hlavě tak to prostě vyhodí hlášku že su na softwarovém koncáku
i když referáky jsou najeté
takže potřebuji poradit jak přepsat hodnoty parametrů. parametr který potřebuji změnit znám
i hodnotu co tam patří. mám originální výpis původních parametrů
rád bych si třeba i přepl na češtinu které v parametrech je na výběr
a skusil někde aktivovat DIN kód který byl jako opce a já u stroje nějakej pasword mám i parametr kam ho zapsat sem našel
ale nejde prostě zapisovat do parametrů:-(
tohle potřebuji vyřešit.
a ty by jsi mě návod nepujčíl? neoskenoval lavnějí než za 1000Kč?
jinak jsem z Boskovic
odkud ty?
testone
Sponzor fora

13. 12. 2011, 7:36

Do parametrů se dostaneš tak že v přístupné části parametrů přepíšeš tuší m č. 80 "demo mode" na 1, uložíš a znovu otevřeš paramerry, pak půjdou přepsat, někde je tam i param. kam se vkládá to 6-nístné č. pro povolení opce DIN programování. Já jsem pak ale u sebe nedokázal rozchodit komunikaci s PC.
Jinak sorry, ten první dotaz vypadal že stroj s obrazovkou vidíš poprvé, já jsem se taky tak ptal...
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
armagedon2

14. 12. 2011, 1:53

díky moc vše uš mám přenastaveno nakonec těch parametrů bylo špatných hooohně
ale už to frčí a jezdí jak má
chci se dotázat na několik dalších detailů jelikož do tet jsem vždy programoval jen pomocí ISO kódu a tohle to (jak já tomu říkám obrázkové skládání programu) na stroji
je pro mě tak trocho neznámá tak mám pár dalších otázek
1-každý řádek programu musím potvrdit spuštěním programu nevýš kterým parametrem toto vypnout? (vyřešeno přepnut parametr)
2-před spuštěním programu musím vždy ručně spustit vřeteno tlačítkem na panelu? (vyřešeno parametrem funguje automaticky)
3-nač je přepínač SB na ovládacím panelu že by věta po větě single blok? bohužel na obě polohy mě to jede stejně dle zapnutí nebo vybnutí parametru v otázce 1
4-po přepnutí v parametrech na češtinu. to napíše špatná hodnota parametru a stále je to anglicky.
asi je potřeba dohrát soubor z českým jazykem. řešils tohle?
funguje ti to?
5-jak se ti povedlo rozjet DIN obrábění sehnal jsi kód? kde a jak? já u stroje nějaký mám, skoušel jsem ho ale nefunguje, asi to není on:-(
díky za odpověď:-) iso se mě povedlo zadat jen do makra. ale je to hodně ořezené
6 jde programovat směr otáčení? když nemám DIN obrábění?
začíná se mě ta mašina líbit:-)
testone
Sponzor fora

24. 12. 2011, 10:25

armagedon2 píše:díky moc vše uš mám přenastaveno nakonec těch parametrů bylo špatných hooohně
ale už to frčí a jezdí jak má
chci se dotázat na několik dalších detailů jelikož do tet jsem vždy programoval jen pomocí ISO kódu a tohle to (jak já tomu říkám obrázkové skládání programu) na stroji
je pro mě tak trocho neznámá tak mám pár dalších otázek
1-každý řádek programu musím potvrdit spuštěním programu nevýš kterým parametrem toto vypnout? (vyřešeno přepnut parametr)
2-před spuštěním programu musím vždy ručně spustit vřeteno tlačítkem na panelu? (vyřešeno parametrem funguje automaticky)
3-nač je přepínač SB na ovládacím panelu že by věta po větě single blok? bohužel na obě polohy mě to jede stejně dle zapnutí nebo vybnutí parametru v otázce 1
ad3) nevím, nepoužívám, nemá na nic vliv,
4-po přepnutí v parametrech na češtinu. to napíše špatná hodnota parametru a stále je to anglicky.
ad4 jedu v AJ, myslím že tam ani ta ČJ kromě nadpisu v parametrech není
asi je potřeba dohrát soubor z českým jazykem. řešils tohle?
funguje ti to?
5-jak se ti povedlo rozjet DIN obrábění sehnal jsi kód? kde a jak? já u stroje nějaký mám, skoušel jsem ho ale nefunguje, asi to není on:-(
ad5) Kod vygeneruje Heid. SRN podle výrobního čísla základní desky systému na základě objednávky Heid. ČR, kdysi za to chtěli asi 30 000,- Kč, vzhledem k tomu že k tomuhle systému asi před 2 lety ukončili technickou podporu tak se ustrnuli a dali mi to asi před půl rokem gratis. Rozsvítilo se mi na obr. DIN programování, nedokázal jsem ale rozchodit komunikaci s PC a pak jsem to vzdal. Dosud jsem si vždycky vystačil s vestavěnými cykly. Teď mě napadá jen jeden případ kdy by to DIN mělo smysl, tj. hrubování serie výkovků nebo odlitků z polotovaru s kuželovým tvarem, vestavěné cykly umí hrubovat jen z válcového polotovaru a tak by mašina jezdila většinu času naprázdno. I to by ale šlo o...... třeba více cykly z válce za sebou atd.

díky za odpověď:-) iso se mě povedlo zadat jen do makra. ale je to hodně ořezené........neumím
6 jde programovat směr otáčení? když nemám DIN obrábění? ......... nevím
začíná se mě ta mašina líbit:-)
....jsem nějak nezvládl citování, snad se v tom vyznáš.....
Odpovědět

Zpět na „Ridici systemy“