Ahoj, potřeboval bych poradit, jaké vřeteno popřípadě nástroj použít při frézování do nerezu, popřípadě jaký nástroj na nerez.
Potřebuji do nerezu vyrýt stopu do hloubky cca 0,5 mm, max 1 mm. Průměrem 2 mm.
Mám vřeteno s minimem 12 000 ot. což je na nerez hodně. Zkoušel jsem na to s jednobřitou karbidovou frézou, ale již se mi jich několik uštíplo.
Hledám proto nějakou alternativu, buď nástroj nebo nějaké vřeteno, do kterého by se dal vložit nástroj přímo na kov.
Díky za radu.
Frézování - nerez
nerez by měl mít řeznou rychlost něco kolem 20-40m/min na nějaké speciální fréze tak max 80m/min což by třeba těm 12000ot při 2mm fréze odpovídalo.. znamenalo by to ale nákup nějaké speciální HPC frézy.. já když jsem dělal nerez tak vždy podstatně pomaleji.. tzn jiné vřeteno.. a nebo to vem 1mm frezou nadvakrát pokud toho není moc..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Litinový stůl bohužel nemám. Ta rychlost 20-40m/min se mi nějak nezdá. To není moc reálné, nemělo by to být 40 mm/min. Průměr 1 mm, by se ještě dal. Ale menší už bych nerad. Jakou 1 mm frézu máš na mysli ?
Tím jiným vřetenem by mohlo být co ? nějaký běžný elektromotor ?
Tím jiným vřetenem by mohlo být co ? nějaký běžný elektromotor ?
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
To je rychlost britu ne posuv
Na nerez musis mit litinovou masinu a to jeste na jakou nerez
V nekterych pripadech to na obycejny litine jde jen sudlat a o obrabeni nejde moc mluvit
Na nerez musis mit litinovou masinu a to jeste na jakou nerez
V nekterych pripadech to na obycejny litine jde jen sudlat a o obrabeni nejde moc mluvit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
co máš za stroj?
no uvažuju když máš 12000ot tak aby jsi se tam tou rychlostí s TK frézou dostal tak bys musel jít někam na 1mm frézy, a nebo jak jsem psal koupit v podstatě tu nejlepší frézu co je ve 2mm ty snesou ty otáčky alespoň katalogově nicméně to předpokládá tuhý stroj.. pokud se ti frézky štípou může to být nejen nevhodnejma otáčkama, ale i tuhostí stroje.. rovněž není nerez jako nerez..
zkus třeba 1mm frézu těch 12000ot nějakou setinu dvě na zub a desetinu dvě na záběr a mělo by se to možná podařit i "nějakou" frézkou
no uvažuju když máš 12000ot tak aby jsi se tam tou rychlostí s TK frézou dostal tak bys musel jít někam na 1mm frézy, a nebo jak jsem psal koupit v podstatě tu nejlepší frézu co je ve 2mm ty snesou ty otáčky alespoň katalogově nicméně to předpokládá tuhý stroj.. pokud se ti frézky štípou může to být nejen nevhodnejma otáčkama, ale i tuhostí stroje.. rovněž není nerez jako nerez..
zkus třeba 1mm frézu těch 12000ot nějakou setinu dvě na zub a desetinu dvě na záběr a mělo by se to možná podařit i "nějakou" frézkou
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Ahoj,
za mě ti doporučím HSS příp HSS-E .. měli jsme nějakou fušku z nerezu v práci, šli jsme na to tvrdokovem, ale obyč HSS vrták vydržel 4x déle jak TK(HM). Samozřejmě jak bylo řečeno, malá řezná rychlost je základ. TK je dost křehkej a pokud nemáš tuhou mašinu tak ti bude rychle odcházet. HSS je poddajnější.
za mě ti doporučím HSS příp HSS-E .. měli jsme nějakou fušku z nerezu v práci, šli jsme na to tvrdokovem, ale obyč HSS vrták vydržel 4x déle jak TK(HM). Samozřejmě jak bylo řečeno, malá řezná rychlost je základ. TK je dost křehkej a pokud nemáš tuhou mašinu tak ti bude rychle odcházet. HSS je poddajnější.
aby bylo HSS výkonější a vydrželo víc než jakejkoliv tvrdokov tak podle mě musej bejt pro ten tvrdokov navoleny absolutně nevhodné řezné podmínky a nebo šílenej stroj s nulovou tuhostí.. na normální frézce to podle mě není možné..
já si třeba nedokážu představit vrtat obyčejným HSS vrtákem nerez, to je trápení s životností několika málo kusů děr.. ještě tak HSSCo, ale tvrdokovem toho navrtám 10x tolik..
já si třeba nedokážu představit vrtat obyčejným HSS vrtákem nerez, to je trápení s životností několika málo kusů děr.. ještě tak HSSCo, ale tvrdokovem toho navrtám 10x tolik..