Ahoj lidi,
resim problem kdy potrebuji delat razitka na Co2 laseru.
Mam smoothstepper, tudiz nemuzu pouzit engrave plugin pro mach ......
Potrebovala bych nejaky soft na generovani drah pro mach ...... doposud vse co jsem sehnala dopadlo tak ze se mach zbytecne po vykonani prikazu pred dalsim zastavi na chvili . typicky treba pri zmene G0 na G1 ....
Urcite se to da nejak vyresit, jelikoz jsem videla nekolik videi gravirovani bitmap s machem bez engrave pluginu .....
DIky moc za pomoc
p.s.: popr jak byste delali razitko pod machem a smoothstepperem ?
Rastrove gravirovani razitka laserem a mach ?
- Gulliver64
zkus nastavit (pokud tak už nemáš) v menu "General Config" "Motion mode" na "Constant Velocity" . podle toho jak to popisuješ bych řekl, že tam máš "Exact Stop". viz příloha.
jak máš nastaveny akcelerace? ty by to mohli také ovlivňovat.
jak máš nastaveny akcelerace? ty by to mohli také ovlivňovat.
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
-
CVelocity mam, akcelerace mam na 100 ......
Je videt ze mach vytvari casove useky mezi jednotlivymi kody, neda se to nejak eliminovat ?
Je videt ze mach vytvari casove useky mezi jednotlivymi kody, neda se to nejak eliminovat ?
- Gulliver64
tak to je docela zvláštní chování, nic podobného jsem nikdy nezaznamenal ani jsem o ničem podobném neslyšel.
pro jistotu se ještě zeptám, mezi těmi jednotlivými drahami to zastaví, počká a po nějakém okamžiku se to opět rozjede? nebo to jen dobrzdí a znovu akceleruje? pokud je to to první, jak dlouhá je prodleva? desetina či dvě ? nebo je to podstatně delší? nebo je to pouze znát na výrobku?
další co mě napadá je, že by ten program, kterým surfuješ dráhy, mohl do gkódu vkládat přepnutí do exact stop (možná G09 ?). dej sem nějaký vzorek gkódu.
(gravírování z bitmap není můj obor, takže bohužel nedovedu poradit, nikdy jsem se totiž k něčemu takovému ani nepřiblížil
)
pro jistotu se ještě zeptám, mezi těmi jednotlivými drahami to zastaví, počká a po nějakém okamžiku se to opět rozjede? nebo to jen dobrzdí a znovu akceleruje? pokud je to to první, jak dlouhá je prodleva? desetina či dvě ? nebo je to podstatně delší? nebo je to pouze znát na výrobku?
další co mě napadá je, že by ten program, kterým surfuješ dráhy, mohl do gkódu vkládat přepnutí do exact stop (možná G09 ?). dej sem nějaký vzorek gkódu.
(gravírování z bitmap není můj obor, takže bohužel nedovedu poradit, nikdy jsem se totiž k něčemu takovému ani nepřiblížil

Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
-
( - DotG program - )
( - test.bmp -)
( Xmin:0 Ymin:0 Zmin:0 )
( Xmax:49.956 Ymax:19.966 Zmax:0 )
G17 G21 G40
G80 G90 G94
T1
S10000 M3
G1 X0 Y0
G1 X0 Y0
G1 X49.914 F10000
G1 X49.914 Y0.042
G1 X0 F10000
G1 X0 Y0.085
G1 X49.914 F10000
G1 X49.914 Y0.127
G1 X0 F10000
G1 X0 Y0.169
Zadny g9 tam neni a presto mezi kody dela mikro mezery ...... nechci aby mne to vyklepalo vozik .......
Vzhledem k tomu ze vim ze smoothstepper si kesuje nekolik prikazu dopredu tak mne prijde divne ze by tam vytvarel mezery ........ a hlavne proc ?
Mezery trvaji tak 1/10 vteriny .....
( - test.bmp -)
( Xmin:0 Ymin:0 Zmin:0 )
( Xmax:49.956 Ymax:19.966 Zmax:0 )
G17 G21 G40
G80 G90 G94
T1
S10000 M3
G1 X0 Y0
G1 X0 Y0
G1 X49.914 F10000
G1 X49.914 Y0.042
G1 X0 F10000
G1 X0 Y0.085
G1 X49.914 F10000
G1 X49.914 Y0.127
G1 X0 F10000
G1 X0 Y0.169
Zadny g9 tam neni a presto mezi kody dela mikro mezery ...... nechci aby mne to vyklepalo vozik .......
Vzhledem k tomu ze vim ze smoothstepper si kesuje nekolik prikazu dopredu tak mne prijde divne ze by tam vytvarel mezery ........ a hlavne proc ?
Mezery trvaji tak 1/10 vteriny .....
- Gulliver64
máš tam F10000, ale při akceleraci 100mm/s^2 a dráze cca 50mm se na tu rychlost ani nedostaneš a už musíš brzdit a v tom je možná zakopanej pes. zkus snížit rychlost na F2000 a hlavně zvedni akceleraci až na maximum co snese stroj. postupně, po stovkách, zvedej akcelaraci a vždy spusť testovací program (např X100 F2000 ... X0 F2000), nezkoušej to jen přes přejezdy pomocí klávesnice (nebo čím ovládáš ruční přejezdy). až to mašina nebude zvládat, tak uber cca 20% a nastav to jako novou akceleraci (testuj postupně všechny osy a u X a Y nastav stejnou (tu nižší) hodnotu) .
osobně si myslím, že tě tak trochu klame zrak, stroj zřejmě jen dobržďuje a akceleruje, ale oči vidí něco jiného.
pak napiš kam jsi se dostala s akcelerací a jak se projevilo snížení rychlosti posuvu na F2000.
osobně si myslím, že tě tak trochu klame zrak, stroj zřejmě jen dobržďuje a akceleruje, ale oči vidí něco jiného.
pak napiš kam jsi se dostala s akcelerací a jak se projevilo snížení rychlosti posuvu na F2000.
-
O oci nejde, slysim to na masine .....
Mas pravdu ze to dobrzduje ........ ale schvalne mam akceleraci na max ....... aby to bylo plynule ......
Je problem v tom ze pribrzdovat to potrebuju na zacatku a na konci a ne uprostred, coz asi nebude mozne ......
no kazdopadne by mne zajimalo jak to dela ten engrave plugin ....... kdyz pouziva prostredi machu ....... tudiz i jeho interni "mechanismy" rizeni
Neda se nejak mach osidit, ze by zrychloval jen na zacatku a na konci zpomaloval aten prostredek nechal byt bez akcelerovani ?
Tim by se vse vyresilo
Mas pravdu ze to dobrzduje ........ ale schvalne mam akceleraci na max ....... aby to bylo plynule ......
Je problem v tom ze pribrzdovat to potrebuju na zacatku a na konci a ne uprostred, coz asi nebude mozne ......
no kazdopadne by mne zajimalo jak to dela ten engrave plugin ....... kdyz pouziva prostredi machu ....... tudiz i jeho interni "mechanismy" rizeni
Neda se nejak mach osidit, ze by zrychloval jen na zacatku a na konci zpomaloval aten prostredek nechal byt bez akcelerovani ?
Tim by se vse vyresilo
- Gulliver64
proč si myslíš, že máš akceleraci na max.? akcelerace v Machu je v mm/s^2 (milimetry za vteřinu na druhou), takže pokud tam máš hodnotu 100, tak to asi nebude maximum. a pokud mašina více nesnese, tak není něco v pořádku. zkus nastavit v menu "Motor Tuning" pro osy X a Y 200 a vyzkoušej to, pak tam dej 300 ... ( napřed klikni na "X axis", zadej akceleraci a ulož ji klikem na "SAVE AXIS SETTINGS" !!!, to stejné u osy Y)jana-petrakova píše:... ale schvalne mam akceleraci na max ....
Tim by se vse vyresilo
co míníš tím začátkem a koncem?