Trapézové šrouby

mechanika k motorům
Pietro.1
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2008, 11:38

Zdravím budu dělat CNC frézku ( viz foto) autor použil na pohon závitové tyče chtěl bych tam dát tyče s Tr závitem 16/4 pohon krokové motory.Je to dobré řešení ?? Díky za všechny rady.
Přílohy
fr1_22.jpg
Fero Cabadaj
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2008, 12:02

ja mam konkretne tieto na svojej fréze a po polročnej prevádzke som zatiaľ spokojný. obrábam ale len drevo a mäkké materiály. na pohon mam krokové motory 2,7 Nm a je to v pohode :D
Pietro.1
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2008, 12:44

Já bych to chtěl na balsu, překližku ( měkké materiály).Jak máš velkou frézku?

Ja budu mit frézku přibližně těchto rozměrů : šířka 450mm,délka 750mm a zdvih 50mm.Chtěl bych se zeptat jestli nejsou tyto tyče ( Tr. 16/4) moc velké.Jestli nemám použít menší.

Motory bych chtěl použít tyto:osa X - Microcon SX23-1012, osa Y a Z -Microcon SX17-0804

Bude mi to stačit? Nemám použít menší Tr tyče? Díky za odpovědi
Fero Cabadaj
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2008, 12:50

ja mam 1310 x 830 x 120 mm , frézujem podobné materiály ako ty. Ja neviem či menšie alebo nie ale ja by som uz teraz použil vätšie stúpanie ale chystám sa sprevodovať ju do rýchla lebo zjavne zvládne aj vyššie rýchlosti pozri ju v naše mašinky - fréza na drevo
Bob
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2008, 12:58

Tento trapéz je zcela vhodný tak do délky 1000mm, já jsem ho použil na délku 1200mm a v té délce mám podezření, že už se prohýbá vlastní vahou a za chodu se trochu vlní jako užovka, to ale způsobují tehdy ještě kupované TR matice( mají velkou vůly), ikdyž jsou dvě proti sobě (jedna je napevno a druhou se může pootáčet pro vymezení vůle mezi šroubem a maticí) na funkci tj. frézování překližky to nemá žádný vliv. Koukni na http://martin-kriz.info/ je tam několik foto jak se začínalo.Ted' jsem začal dělat novou frézku (jo a tu první jsme dělali ve třech) no a tam už jsem si TR matice dělal sám. Bob.
Naposledy upravil(a) Bob dne 20. 1. 2008, 2:53, celkem upraveno 8 x.
Bob
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2008, 1:10

Menší trapéz ani nahodou viz. průhyb. Jo a na osu Z jsme použili malé lineární vedení koupené ve frcu v Brně http://www.technikbrno.cz/ za 620kč a na zvedání a spouštění domečku tohoto vedení (jako pohon) jsme použili lineární aktuátor SX16-0402LA asi za 1000kč ušetříš si s tímto poměrně dost práce. Bob.
Naposledy upravil(a) Bob dne 6. 1. 2008, 5:43, celkem upraveno 1 x.
Pietro.1
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2008, 3:32

Ja bych spiše zůstal u toho Tr. 16/4, protože to bude na konstrukci - podle fotky asi bych musel celkem předělavat.Budu mít díly na tuto frézku, kde jsou už připravené díry atd, ale byla zde použita klasická metrická tyč a proto jsem se rozhodl přejít na trapéz. Ještě možná počkám na díly a podle toho bych se rozhodl jestli koupit linearní vedení, ale bude to celkem investice :-(jsem student tak nedisponuji tolika financemi, jedině že bych sehnal starší vedení za dobrou cenu :-( Nejsem tak zkušený proto se chci zeptat díky linearního vedení dosahnu lepší přesnosti ve výrobě že? pohyb budu mit po ložiskách což asi není tak dobré že??Díky za odpovědi :D Jsem začátečník tak mám celkem hodně otázek ikdyž jsem toto forum dlouho procházel:-)
Bob
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2008, 7:33

Jak je v originále udělané vedení, je to jedna z horších variant. Ale dá se udělat skoro na koleně, což byl určitě záměr konstruktéra. Lepší výsledky nám dá kluzné uložení tj. v bronzových pouzdrech na(ideální je kalená a broušená kulatina) ale na hlazence to jde také. Ještě lepší jsou kuličková pouzdra na kalené kulatině. A nejlepší je lineární vedení, ale to už jsme finačně uplně jinde a konstrukčně také. Jen pro zajímavost ted' jsem kupoval 2ks průměr 25mm délky 970mm kalené a broušené kulatiny,2ks průměr 16mm délky 570mm- dtto, kuličkové pouzdro 4ks na průměr 25mm a 4ks na průměr 16mm a jsem na ceně 5180kč. Ty tyče nejsou tak finančně zlé. Takže jsme asi zpátky na bronzových pouzdrech, ted' je problém kdo ti je udělá a k nim jejich držaky, pouzdro musí mít určitý přesah na nalisování a nebo nemusí pokud použiješ LOCTITE 603 no a podle toho co použiješ musí mít otvor vůly nebo budeš stružit. Ideální by bylo zajet se podívat k někomu kdo takovou frézku má a vzít si fot'ak a poznámkový blok - jednou vidět je lepší než 100x slyšet. Do Slavkova ke mě to máš poněkud z ruky a kor ted' v tomto čase. Bob.
Josef
Sponzor fora

6. 1. 2008, 8:24

To Pietro1: Když jsi z Krnova, tak kdysi tam za městem měli lesáci opravárenskou firmu. Pokud tam něco takového dosud je, zkus se zeptat, jestli tam neopravují i hydr. pístnice. Kulatina na pístnice je chromovaná a kalibrovaná - tedy vhodná na vedení. Jdou na to i valivá pouzdra, nebo udělat bronzová.
Pietro.1
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2008, 9:13

To Bob: Lineární vedení by bylo super ale ta cena :-( Je pravda že Frézka, kterou chci dělat je opravdu konstrukčně celkem jednoduchá.Je to moje první frézka tak asi zůstanu u řešení, které se mi nabízí.Jelikož to budu dělat poprvé pochytím znalosti a chytrosti ze stavby a když budu dělat další ( teda jestli se zadaří :D) tak už to bude něco lepšího a přesnějšího.

Beru to tak že je to první kousek takže nemůžu čekat asi zázrak, ale získám nějaké zkušenosti.A nejlepší by bylo jak říkáš vzít foťák sednout do auta a přijet.Třeba až bude lepší počasí.I když u nás slovo sníh neznáme:-(

To Josef: zkusím se zeptat, a teď jsem si uvědomil že známý dělá s hydraulikou tak se zkusím zeptat i u něho.
Bob
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2008, 9:42

Ted' jsem si uvědomil, že ta frézka v originále má obě osy X poháněné jedním motorem přes ozubený řemen. My jsme použili pro každou osu X samostatný krokový motor( byly za pusu, fungláče) a jede to absolutně bez problémů. A to mají moment pouze 0,6Nm příruba typ 23, na ose Y je 1ks stejného motoru originál Japan( SHINANO KENSHI CO.) Na ose Z jak už jsem uvedl je lineární aktuátor SX16-0402LA od MICROCON. Takže máš zase nad čím přemýšlet. Tu první variantu rozhodně nezatracuji, ta naše se mě zdá po mechanické stánce jednodušší, ale přibude motor a driver a spojka mezi motor a TR šroub. Driver-4ks jsme použili ten, co je na stránkách odkud máš snímek frézky-chodí bez problémů. Atd.....Bob.
Kopi.

6. 1. 2008, 9:48

A jaká je to sakryš stránka? Mohl by sem někdo dát link i pro ostatní?
Bob
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2008, 9:56

Myslím, že tyto stránky zná každý cncečkář http://maczaka.webz.cz/ Bob.
Pietro.1
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2008, 5:13

To Bob: jo obě osy X jsou hanné přes řemen a jeden motor, uvažoval jsem že bych dal dva motory.Ale udělám to jak je frézka konstruována p. Maczakem.Motor použiju Microcon jak popisuje ve stavbě.Je to mé první CNC jak jsem již psal tak nechci moc odchylovat od "originalu" ze kterého vycházím.

Kde se dají sehnat spojky mezi Tr šroub a motor a bude dobré řešení když uložím šroub na jedné straně osy do ložiska a druhou jen přes spojku na motor.Nebo udělat uložení na dvě ložiska a za to teprve motor?? :?: :D
Kopi.

7. 1. 2008, 6:27

Tož já su teprv v plenkách, tak sa hned nenasírej... :cry: :lol:
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“